21.02.2020.

Grad Sveta Nedelja svima omogućuje uvid u poslovanje gradske uprave

Pozicionirati se kao grad lider u transparentnosti

Gradonačelnik Dario Zurovec i njegov zamjenik Davor Nađi održali su 21. veljače konferenciju za medije na temu transparentnosti i novih standarda kojima Sveta Nedelja postaje lider u Hrvatskoj.

Gradonačelnik Dario Zurovec naglasio je kako je Grad Sveta Nedelja prije nekoliko godina krenuo u digitalizaciju. U sklopu novog Geografskog informacijskog sustava - GIS dostupne su sve informacije vezane za urbanističke i prostorne planove Grada Svete Nedelje te detaljne informacije vezane uz komunalnu infrastrukturu. Cjelokupni GIS sustav posjeduje pregršt informacija, jednostavan je za korištenje i pregledan, te jedinstven u Hrvatskoj.

- Putem sustava svaki građanin može vidjeti i najmanje detalje cjelokupnog gradskog sustava - od transparentnosti prostornih planova, do vodoopskrbne mreže, zemljišta, šuma, infrastrukture, a kroz izbor lokacije unutar mape može se prijaviti bilo kakav komunalni problem nadležnim službama. Za sustav postoji i besplatna mobilna aplikacija Popravimo.hr, kojom se problem prijavljuje anonimno i putem fotografije -istaknuo je Zurovec.

Naglasio je kako je komunikacija dvosmjerna te se građani obavještavaju o statusu popravka prijavljenog problema.

- Na web stranici Grada dostupne su i informacije o količini elektro-magnetnih zračenja, koje se rangiraju u odnosu na zakonske propise, te se mogu vidjeti razine istih i lokacije na kojima se nalaze. Ovim alatom pioniri smo u državi, prvi smo ga uveli, a mnogi gradovi nas prate, u cilju osvještavanja ljudi i smanjivanja korištenja uređaja - zaključio je Zurovec.

Zamjenik gradonačelnika Davor Nađi prezentirao je Registar javne nabave dostupan na web stranici Grada. Naime, grad Sveta Nedelja omogućuje potpuni uvid u ugovore, narudžbenice i fakture, čak i one do 20.000 kuna koje nisu predmet javne nabave, a time niti predmet obvezne objave. Tako će po prvi puta sve gradske transakcije, ugovori i raspored financijskih sredstava biti u potpunosti otvoren javnosti, a sve će informacije biti dostupne online i putem mobilne aplikacije.

- Omogućen je pregled preko 3000 računa, 200 ugovora i 600 narudžbenica, 24 sata dnevno 7 dana u tjednu. Registar se može pretraživati po pojmu, tag-ovima ili po samoj tablici objava, a unutar njega su dostupne sve informacije o datumu sklapanja ugovora, predmetu usluge, izvođaču te cijeni - objasnio je zamjenik gradonačelnika Nađi.

- Ovim potezom uvodimo novi standard transparentnosti u Hrvatskoj. No, nećemo stati samo na tome. Razvili smo i novi alat za naše građane putem kojeg će moći ocjenjivati djelatnike gradske uprave - istaknuo je Nađi te objasnio kako će zaposlenici gradske uprave imati fiksni i varijabilni dio primanja, smanjit će im se plaća za 10%, te će im se, ovisno o ocjenama, kvartalno isplaćivati nagrada. Najlošije ocijenjeni zaposlenici neće dobiti nagradu, a bolji će dobiti veća primanja. Najbolji među svima imat će osjetno povećanje pri ukupnom zbroju primanja.

Putem aplikacije svaki će građanin nakon posjeta gradskoj upravi moći upisati broj koji su pri posjetu dobili te će na temelju njega moći ocijeniti djelatnika.

- Ocjenjivanje će se provoditi i međusobno unutar uprave, što će se ubrojiti u ukupnu ocjenu djelatnika. Ovaj prijedlog smanjenja fiksnih plaća zaposlenika mora još potvrditi Gradsko vijeće pa bi, ukoliko se donese pozitivna odluka, njegova primjena krenula s 1. srpnjem, a ocjenjivanje s 1. ožujkom - rekao je Nađi i napomenuo da je to sljedeći korak u dobrom upravljanju Gradom.

Grad Sveta Nedelja na svojoj web stranici javno i transparentno objavljuje potrebe za robama, radovima i uslugama. Na taj način pridonosi efikasnosti procesa javne nabave i ugovaranja te se povećava sustav kontrola i nadzora istih. Poštujući osnovna načela javne nabave te zakonitog, namjenskog i svrhovitog trošenja proračunskih sredstava, Grad posjeduje certifikat "Transparentna javna nabava".

Nakon ukidanja prireza i pet drugih lokalnih poreza, što uključuje i ukidanje komunalnog doprinosa, poreza na potrošnju i komunalnu naknadu za hotele i kampove, Sveta Nedelja je najviše porezno rasteretila građane i poduzetnike od bilo kojeg grada u zemlji, a sve s ciljem privlačenja novih investitora i stanovnika.

Na ovaj način Sveta Nedelja želi se pozicionirati kao grad lider u transparentnosti, borbi protiv korupcije, efikasno i javno, uz poticanje poduzetništva te zdravog života.

A.B.B.

 

Grad Sveta Nedelja svima omogućuje uvid u poslovanje gradske uprave

Arhiva 2020

2022

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002