10.07.2020.

U Zagrebačkoj županiji troje novozaraženih i četvero izliječenih

Kod nas nema novozaraženih

U Zagrebačkoj županiji troje novozaraženih i četvero izliječenih

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do četvrtka, 9. srpnja 2020. do 11:00 sati evidentirane su 192 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o tri osobe više, ali su i 4 osobe izliječene. Tako su na području Zagrebačke županije trenutno aktivna 52 slučaja. Do sada su ukupno izliječene 133 osobe, a 7 ih je preminulo.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Sljedeće informacije bit će objavljene na web stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr, kada dođe do promjene epidemiološke slike na području Zagrebačke županije.

S.S.

 
10.07.2020.

Sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora opet u Bunkeru

Proračun: kol'ko para, tol'ko muzike

Posljednja sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora prije godišnjih odmora održana je 9. srpnja u dvorani Centra za mlade Bunker, uz poštivanje propisanih pandemijskih mjera.

Na početku su vijećnici jednoglasno podržali zaključak da se s Hrvatskim cestama sklopi Sporazum o suradnji i reguliranju međusobnih odnosa na izvanrednom održavanju državne ceste od graničnog prijelaza do mosta na Gradni u Samoboru, duljine 2,4 km. Radi se o tome da će Hrvatske ceste raditi izvanredno održavanje, uz koje će se realizirati i projekt pješačko-biciklističke staze, za koju je Grad napravio tehničku dokumentaciju još 2017. godine, pojasnio je pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Zvonko Župančić. Uz kolnik će se raditi 3 m široka staza za vožnju biciklom u oba smjera i za pješake, a od kolnika će biti odvojena i jedan metar širokim zelenim pojasom na koji će biti postavljena rasvjetna tijela metalne konstrukcije (radi se o novom tipu rasvjete). Nositelj investicije su Hrvatske ceste, koje će obaviti javnu nabavu, a Grad Samobor će sufinancirati svoj dio, koji se procjenjuje na oko 3,5 milijuna kuna. Po završetku radova, Samobor će preuzeti u vlasništvo te na upravljanje i održavanje pješačku stazu.

Većina točaka dnevnog reda odnosila se na II. ovogodišnje Izmjene i dopune Proračuna Grada Samobora za ovu godinu, s projekcijom za sljedeće dvije, kao i na prateće programske dokumente u svim segmentima funkcioniranja Grada.

Izmjenama proračuna udovoljilo se obvezi uključivanja prošlogodišnjih rezultata poslovanja, odnosno viškova i manjkova u ovaj proračun, o čemu je bilo više riječi na prošloj sjednici Gradskog vijeća.

Osim toga, rekao je pročelnik za financije Željko Radovanić, uključeni su i financijski pokazatelji koji su rezultat mjera koje je Grad poduzeo za pomoć poduzetnicima i nezaposlenima, a prihodi su umanjeni za očekivana sredstva od Zagrebačke županije, koja Grad nije dobio. Sveukupno, proračun je na prihodovnoj i rashodovnoj strani umanjen za nešto više od 6 milijuna kuna. Obzirom na okolnosti, tome su prilagođeni i planovi i programi, a mijenjano je čak 816 od 1714 proračunskih stavki.

Brojne primjedbe nezavisnog vijećnika Vladimira Skendrovića o tome da je on govorio da je planiranje nerealno (od bazena do kredita i broja nezaposlenih za vrijeme pandemije) te da ne može doći do vjerodostojnih podataka, razljutile su pročelnika Radovanića, koji je rekao da su svi podaci uvijek dostupni te točku po točku odgovorio Skendroviću da navodi krive činjenice. Također, najavio je da se sljedeće izmjene i dopune proračuna očekuju u listopadu.

Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec podsjetio je da je bilo nužno da Grad hitno reagira, dok se još nisu mogli znati svi podaci, te da je isto tako otvoreno pitanje kako će se činjenice vezane uz pandemiju dalje razvijati i posebno kako će se odraziti na gospodarstvo te će se tek vidjeti što nas čeka u rujnu.

Predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić podsjetio je da se, dok je rađen proračun, na primjer, nije moglo znati da će Zagrebačka županija odustati od financiranja radnih materijala za osnovnoškolce, što je također Gradu donijelo neplanirane izdatke.

Izmjene proračuna i prateći programski dokumenti usvojeni su većinom glasova, dok su suglasnosti osnovnim školama na izmjene statuta, kojima se usklađuju s najnovijim zakonskim odredbama, sve donesene jednoglasno.

Jednoglasno je donesen i zaključak da se umjesto Dragutina Kuhtića, koji je nedavno preminuo, u Odbor za komunalne djelatnosti izabere Josip Pukšar iz Samobora.

Većina vijećnika podržala je prijedlog da se u Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda imenuje Slavko Inić, umjesto Natka Gaberca, koji zbog promjene radnog mjesta više ne može biti član.

Predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić čestitao je članovima HDZ-a na izbornoj pobjedi za Sabor, a sljedeću sjednicu najavio je za sredinu rujna.

D.K.

Aktualni sat

Na Aktualnom satu najviše se raspravljalo o građanskoj inicijativi za uvođenje moratorija na implementaciju 5G mreže u Samoboru i okolici. Građanska inicijativa "Samobor bez 5G", koju je potpisalo 50 građana, tražila je da se na dnevni red sjednice Gradskog vijeća uvrsti rasprava te uvede moratorij na implementaciju 5G mreže, dok se neovisnom studijom ne dokaže da 5G mreža nema negativan utjecaj na zdravlje ljudi i okoliš.

Vijećnici su se složili da se na dnevnom redu sljedeće sjednice nađe ta tema, ali i da se prije toga organizira javna tribina na kojoj bi građani dobili sve potrebne informacije o 5G mreži.

Na tribinu će biti pozvani predstavnici HAKOM-a, Hrvatskog telekoma i Ministarstva zdravstva, koje je, kako je rekao predsjednik Miran Šoić, već dalo ocjenu da 5G mreža nije štetna za zdravlje ljudi. On je pojasnio da dozvolu Hrvatskom telekomu za implementaciju te mreže daje HAKOM, na temelju strategije razvoja nove mreže na razini Europske unije i Hrvatske.

Na upit Vladimira Skendrovića zašto Grad ne izdvoji sredstva za kupnju maski za najugroženije skupine građana (za vožnju u javnom prijevozu ili za odlazak u Dom zdravlja) te podsjetio na maske u skladištu u Jastrebarskom, za koje je zamjenik gradonačelnika Željko Stanec rekao da će biti dostavljene lokalnim stožerima civilne zaštite.

Stanec je potvrdio da se u skladištu u Jastrebarskom nalazi nekoliko milijuna maski za koje je on nekoliko puta sam apelirao kod Ravnateljstva civilne zaštite i Županijskog stožera da se, barem djelomično, dostave lokalnim stožerima, no do sada nije dobio odgovor, ali će na tome nastojati i dalje.

Lovro Mihelić (HDZ) postavio je tri pitanja koja su njemu, kako je rekao, postavili građani: rekonstrukcija donjeg dijela Zaprešićke u Gornjem kraju, postavljanje dva uspornika u Perivoju u Ulici Ante Starčevića, koja se sada rekonstruira, i nezadovoljstvo u Kladju, jer se ne održava tamošnji sportski centar (igralište je nepokošeno i zapušteno).

Željko Stanec je rekao da će Komunalac pokositi igralište te apelirao na građane da se organiziraju i sami održavaju igralište, a Grad može pomoći tako da za bilo koji mjesni odbor ili grupu građana kupi kosilicu za potrebe održavanja igrališta.

Za rekonstrukciju donjeg dijela Zaprešićke ulice, rekao je da nije u planu za ovu godinu, u Ulici Ante Starčevića bi radovi trebali biti završeni do 15. kolovoza, a uspornici prometa su već planirani.

Nezavisna vijećnica Irena Franceković pitala je hoće li biti dovršeni radovi u MO Gradna (gdje je izgrađeno 30 metara nogostupa i započeta izgradnja autobusnog ugibališta prije izbora) ili je to započeto samo zbog izbora, a Stanec je rekao da radovi nemaju veze s izborima i da će ono što je započeto biti i dovršeno.

 

U Zagrebačkoj županiji troje novozaraženih i četvero izliječenih

Sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora opet u Bunkeru

Arhiva 2020

2023

2022

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002