16.02.2020.

Prva fašnička subota prošla u znaku velikih i malih maski

Za kraj - Tomislav Bralić i Klapa Intrade

Prijepodne prve fašničke subote u Samoboru je bilo u znaku Dječjeg fašnika i uz vrijeme kao naručeno, sunčano i toplo, a pjesma, ples i maske posvuda!

Na središnjoj fašničkoj pozornici predstavili su se dječji zborovi Limači, Zvončica, Medenjaci i Kikići te Slavuji i Slavujčeki, Akrobatski rock’n’roll Bistra, Dječji vrtić Loptica, Osnovna škola Jasenovac, Plesni klub Barbara, Dugoselske mažoretkinje i Mažoretkinje Unity S.

Aktivna je bila i Urbana zona uz grafitere i breakdancere koja se odvijala na Art ledini iza samoborskog kina, a svi su sadržaji za posjetitelje bili su besplatni.

Ljubitelji fine papice, osim u bogatoj štandovskoj i ugostiteljskoj ponudi, poslijepodne su mogli u Slobodnoj Fašničkoj Republici Samobor uživati i nešto naučiti u Dječjoj kulinarskoj radionici Chiarin tanjurić na Trgu fašničkih velikana.

Poslijepodne je u Livadićevoj ulici otvoren i Tabor mjesnih odbora. Tri samoborska mjesna odbora utaborila su se sve do večernjih sati i prepustila bogatoj ponudi ića, pića i zabave za sve. To su bili Mjesni odbor Lug, koji je svoj tabor pretvorio u Tabor Sulejmana Veličanstvenog, pa Mjesni odbor Rakov Potok, koji je u suradnji s nogometnim klubom pokazao kako rakovi iz tamošnjeg potoka djeluju kao afrodizijak i na njihove sve bolje nogometaše, te Mjesni odbor Podvrh i Velika Jazbina, koji je bio tradicionalno maskiran, ali i tradicionalan u ponudi domaćeg jela i pića.

Istovremeno je na središnjoj pozornici zapjevao Šajeta, a potom je oko 250 maškara iz 13 gostujućih fašničkih skupina koje redovito, svake godine, s vremena na vrijeme ili po prvi put posjećuju Slobodnu Fašničku Republiku Samobor, u velikoj povorci pristiglo na središnji fašnički trg i predstavilo se na glavnoj pozornici. To su najprije bile četiri slovenske skupine - Orači KFD-a Podlehnik iz Ptuja, Kapelski krampusi iz Kapele te Lučka žlahta i Power ran iz Dobove. Zatim su pristigle hrvatske maškare, Maškori iz Kvitrovca i Domašinca, Udruga žena iz Štefanca, Međimurske krave iz Novog Sela na Dravi, zatim Krvavica iz Makarske, Rio Fiume iz Ključa Brdovečkog, pa dvije skupine iz Bigrada na moru, Udruga klinika iz Čakovca te maskirana skupina iz Labina. Svaka je prezentirala i svoje pokladne običaje, nastupom prokomentirala aktualni društveni trenutak, a plesom i pjesmom pridonijela vedroj fašničkoj atmosferi.

Prije Tomislava Bralića i Klape Intrade na pozornici su zaplesale članice IBIS-a - Udruge za promicanje plesa - Zuzana – Fridrihica, a za njima su na scenu izašli kandidati za ovogodišnju najbolju pojedinačnu masku. Uz klapsku pjesmu trg se prepunio ljudima koji su drugu fašničku večer nastavili provoditi u brojnim samoborskim ugostiteljskim objektima, koji će svoja vrata otvorenima moći držati sve do 4 sata ujutro.

E.K.

Foto: Edin Tuzlak

 

Prva fašnička subota prošla u znaku velikih i malih maski

Arhiva 2020

2023

2022

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002