24.01.2020.

Predstavljen Nacrt Strateškog programa razvoja Grada Samobora za razdoblje 2020. – 2025.

Od sad bumo samo tak i nikak drugač!

U POP UP kinu na samoborskom Autobusnom kolodvoru javnosti je u petak, 24. siječnja, predstavljen Nacrt Strateškog programa razvoja Grada Samobora za razdoblje 2020. – 2025., kojeg je nositelj izrade Grad Samobor, a stručni izrađivač splitsko-zagrebačka tvrtka Urbanex d.o.o.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić uvodno je pojasnio kako bi ovaj važan dokument trebao biti usvojen od strane Vijeća krajem ožujka te pozvao sve nazočne i ostale građane Samobora da svojim mišljenjima i prijedlozima sudjeluju u njegovoj izradi. Cijeli Nacrt dostupan je na internetskim stranicama Grada Samobora, a istim putem građani mogu pomoću već pripremljenih obrazaca uputiti svoje primjedbe.

Tvrtku Urbanex d.o.o., njezinu djelatnost i iskustva u izrađivanju ovakvih dokumenata, predstavila je Ivana Katurić, koja je istaknula dugogodišnje iskustvo u bavljenju strateškim projektiranjem i direktnu suradnju s Europskom komisijom, kao i vrlo visoku razinu komunikacije s našim gradskim čelnicima u postupku nastajanja Strategije.

Detaljnije je o svemu govorio konzultant tvrtke Mario Gregar, pojasnivši metodologiju, zakonski okvir i glavna poglavlja Strategije, načine njezine provedbe i izvore financiranja u razdoblju koje ona obuhvaća. Kroz analizu postojećeg stanja, koja pokazuje pozitivna demografska i socioekonomska kretanja te visok indeks razvijenosti gospodarstva, detektirane su potrebe u budućem petogodišnjem planiranju, sažete u 5 glavnih ciljeva – moderniziranje gospodarstva, dizanje infrastrukture, širenje visokokvalitetne javne usluge, očuvanje resursa i kvalitetno upravljanje. U Strategiji se kao horizontalni cilj navodi i unapređenje statusa gorskih predjela Grada, odnosno ujednačavanje i ravnomjeran razvoj s ostalim dijelovima Samobora. Tijekom prezentacije navedeno je i kako još nije definirana nacionalna strategija pa se glavnina provedbe lokalnih strategija očekuje od 2021. nadalje.

Za raspravu se prvi javio Miroslav Ivanščak, koji je upozorio kako je Strategija deklarativna, ne zna se koji stručnjaci su radili na njoj, koje su izvore za njezinu izradu koristili, te se zapravo sve svodi na krpanje i održavanje postojećeg stanja, jer se iz nje ne vidi što će se graditi i u kojem smjeru će se Samobor razvijati. Josip Kos je u ime umirovljenika podsjetio kako Gradu Samoboru već desetljećima nedostaje dom za stare i nemoćne, koji je bio planiran i u prošloj petogodišnjoj strategiji, ali nije realizirano ništa, pa je zatražio da se ovaj problem počne i operativno rješavati. U ime Udruga osoba s invaliditetom govorio je njezin predsjednik Viktor Jozić, koji se nadovezao temom o smještaju invalida i također obećanom polivalentnom centru za osobe s invaliditetom. Probleme u javnom prijevozu spomenuo je opet jedan naš sugrađanin, zaključivši kako se iz same Strategije ne može razabrati što je što pa tako ni rješenje ovih problema.

Miran Šoić na kraju je ponovno sve pozvao da iščitaju Strategiju, a svoje prijedloge i primjedbe upute u Grad, kako bi se isti ugradili u dokument ukoliko već nisu u njemu navedeni.

M.K.

 

Predstavljen Nacrt Strateškog programa razvoja Grada Samobora za razdoblje 2020. – 2025.

Arhiva 2020

2023

2022

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002