30.04.2020.

Održana telefonska sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

"Korona rebalans" za pomoć poduzetnicima i nezaposlenima

Održana telefonska sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Samobora po treći su put u pandemijskim uvjetima održali sjednicu. Ovaj put je sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora, 27. u ovom mandatu, održana telefonski, u utorak 28. travnja, uz elektronsko glasovanje (glasačkim listićima za elektronsko glasovanje).

Od predsjednika Gradskog vijeća Grada Samobora Mirana Šoića doznali smo da su se prije sjednice, poštujući epidemijske uvjete, sastali i nadležni odbori, a sve su točke dnevnog reda prihvaćene velikom većinom glasova.

Materijali za ovu sjednicu dostavljeni su elektronskim putem tjedan dana ranije, a nakon opširnih uvodnih obrazloženja gradskih pročelnika i zamjenika gradonačelnika Željka Stanca, vijećnici su imali priliku uživo sudjelovati u raspravi.

Glavne točke dnevnog reda odnosile su se na hitnu promjenu proračuna Grada za ovu godinu i pratećih dokumenata, kako bi se u što bržem roku, u okviru mogućnosti i nadležnosti Grada, pomoglo poduzetnicima i nezaposlenima te olakšala ova situacija u kojoj se zbog pandemije koronavirusa svi nalazimo.

Nakon prvog paketa mjera i olakšica donesenih na 25. sjednici 27. ožujka, sada je Grad rebalansom proračuna stvorio novu stavku od 5 milijuna kuna, namijenjenu isključivo lokalnim gospodarstvenicima kojima je zbog epidemioloških mjera zabranjen ili velikim dijelom umanjen promet i posao. Radi toga su donesene i izmjene i dopune programa mjera. Sredstva su namijenjena mikro, malim i srednjim poduzetnicima (do 250 zaposlenih), a već u ponedjeljak, 4. svibnja, bit će objavljen javni poziv tim poduzetnicima da se jave za potpore za travanj i svibanj. Javni poziv će biti otvoren do 18. svibnja, a potpore će se dodjeljivati prema pravilniku koji je već objavljen na web stranici Grada Samobora. Zahtjevi za potpore za svibanj zaprimat će se od 1. do 15. lipnja.

Budući da se ove potpore ne mogu davati kao subvencije plaća, jer takve je potpore već dala država, a ne može se davati potpora s istom namjenom, Samobor je odlučio pomoći poduzetnicima s po 2.000 kuna po zaposleniku, s tim da 75% tog iznosa poslodavac zadržava za svoje materijalne i druge troškove, a 25% ide u korist zaposlenika. Miran Šoić ističe da je ovo dobar način da se poduzetnicima omogući da izdrže i ponovno pokrenu svoj posao zahvaljujući tim likvidnim sredstvima.

Grad je mislio i na one koji su ostali bez posla pa su završili na Zavodu za zapošljavanje te je u proračunu osigurao i dodatnih milijun kuna pomoći za njih. Osim toga, u proračunskoj pričuvi ostavljeno je oko pola milijuna kuna za troškove koji u ovom trenutku nisu predvidljivi (nastavak javnog gradskog prijevoza vezanog uz nastavak školske godine u školama i slično).

Da bi se osigurala sva ta nova izdvajanja iz proračuna, prenamijenjena su uglavnom sredstva iz namjene za održavanje nekih manifestacija koje nisu ili neće biti održane (Proljetni sajam, natjecanja MO u spravljanju kotlovine i češnofki...), a smanjena su i materijalna prava zaposlenih u gradskoj upravi i ustanovama i institucijama vezanim uz gradski proračun. Osim toga, da bi se mogla izdvojiti sredstva za nezaposlene, promijenjena je i prilagođena i Odluka o socijalnoj skrbi

Ove mjere pomoći gospodarstvu odnose se na travanj i svibanj i vjerojatno će se, bude li potrebno, raditi novi rebalans, ovisno o razvoju situacije. Očekuje se da će tek lipanj pokazati stvarno stanje kretanja ovogodišnjih prihoda i rashoda proračuna Grada za 2020. godinu.

Vijećnici su dali suglasnost gradonačelniku za potpis okvirnog sporazuma u postupku javne nabave električne energije za javnu rasvjetu. Procijenjena vrijednost te nabave za dvije godine je 4,3 milijuna kuna bez PDV-a, a za dobavljača je kao najpovoljnija izabrana tvrtka E.ON Energija iz Zagreba, koja je bila dobavljač i do sada. Znanja radi, u javnu rasvjetu Grada Samobora uključeno je čak 8300 rasvjetnih tijela na isto toliko stupova.

Iako nije na dnevnom redu bilo tzv. Aktualnog sata, Damir Skok (BM 365) je postavio pitanje hoće li Grad Samobor nekako pomoći Gradu Zagrebu, koji je pogođen potresom, a odgovor će dobiti u pisanom obliku.

Lovro Mihelić (HDZ) prenio je upit mještana MO Vrbovca o novim divljim deponijama smeća, o kojima je već bilo riječi na GV-u, pa su komunalni redari dobili nalog da se to više kontrolira. Zatražio je i da se dovrši nogostup u Vrbovcu, koji je završen do pola mjesta te da se postave uspornici na cestu nakon nadvožnjaka radi sigurnosti djece koja idu u školu, a ugrožavaju ih neodgovorni vozači prebrzom vožnjom.

Miran Šoić najavio je da će se sljedeća sjednica Gradskog vijeća vjerojatno održati uz fizičku nazočnost vijećnika, ali ne u gradskoj vijećnici, već u nekom drugom adekvatnom prostoru koji će moći udovoljiti epidemiološkim mjerama koje su na snazi.

D.K.

 

Održana telefonska sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Arhiva 2020

2023

2022

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002