17.02.2020.

Sunčana samoborska fašnička nedjelja

Predstavili se mali i veliki superjunaci

Nedjeljno prijepodne 194. Samoborskog fašnika bilo je u znaku najmlađih maski. Šarenu kolonu i razigrane nastupe na središnjoj pozornici došlo je pogledati i podržati mnoštvo svijeta koje se natiskalo na Trgu fašničkih velikana.

Uvod u ove dječje spelancije bila je pjesma Dječjeg zbora Smješak koji su nastupili kao Super junaci, a za njima su slijedila malena bića iz bajki, stvorenja iz životinjskog svijeta, šareni slikari, reperi, vitezovi i princeze, kauboji, indijanci, superjunaci, gosti s Orijenta, "bergmani" i mnogi drugi. Sve su maske svojim ručicama, uz pomoć roditelja i vrtićkih teta priredili mališani iz dječjih vrtića Grigora Viteza, Osmijeh, Potočić, Dječji grad, Mali prijatelji i Izvor. Njih 500-tinjak prodefiliralo je Fašničkom Republikom, a nakon svojih nastupa krenulo u potragu za zanimacijama koje su za njih i ove godine pripremljene na 194. Samoborskom fašniku, uz brojne radionice i igraonice na Trgu srakinih mališana.

Nakon kandidata za najbolju obiteljsku masku, količinu dobrih vibracija nastavili su u rano poslijepodne i maskirani zaljubljenici u fašnička natjecanja. Dosad još neviđena utrka niskopodnih vozila Srakotur, okupljene je nasmijala, sudionike zabavila, ali i dobro oznojila, jer je trebalo vlastitim snagama, na nedjeljnom suncu, pod maskama, pogoniti maštovita vozila. Najbolje i najbrže je to učinila ekipa McKrafen iz Dječjeg vrtića Mali prijatelji, iako prema svojim suparnicima nisu bili nimalo neprijateljski raspoloženi. Pobjednici Ivica Matković i Ivana Koščica dobro su koordinirali svoje dužnosti, on kao vozač na stazi, a ona kao njegov pit stop u boksu iz kojega je Ivica na brzinu mogao "izdriftati".

No, ni ostali, ekipa Dar mar iz Dječjeg vrtića Osmijeh, ekipa Ćičotop iz Potočića, Super Zinngsi iz Izvora te dvije ekipe Grigora Viteza, Gatogasci i Nitroturbo, nisu zakazali, iako se dio njih možda malo i precijenio, ali je bilo i onih koji su se potcijenili.

U prvom zaustavljanju vozači su se tankirali krafnom, a kod drugog se ispijao gemišt. Doduše, dio je vozača nakon trećeg kruga predlagao da se propozicije za neku novu utrku malo i promijene, pa da gemišt dođe na mjesto krafne, ali je organizator to rezolutno odbio. S tim se suglasio i naš slavni samoborski automobilistički as Martin Kodrić, koji je bio starter ove utrke, rekavši da nije siguran kako bi se on proveo na bolidu na tri kotača i s odštapalicama zahoda za odguravanje, ali mu se svidjelo stanje u pit-stopu.

U krugu zagrijavanja, u Safety car-u svoje su vještine iskušali Princ Fašnik i Klaun Ludek. Dječji vrtići su se pokazali kao dobri "sponzori" ove fašničke sportske discipline, isto kao i ZOO Zagreb s dvije godišnje obiteljske ulaznice i četiri dnevne obiteljske ulaznice, a uz njih i Krčma Gabreku i Eurokom.

Nedjeljno poslijepodne u Slobodoj Fašničkoj Republici bilo je rezervirano za ekipe iz samoborskih mjesnih odbora, koje su mjesecima marljivo pripremale svoj nastup, a što se vidjelo po bogatoj scenografiji, kostimima i koreografiji. Od ukupno šest mjesnih odbora prve fašničke nedjelje predstavili su se mjesni odbori iz Domaslovca, Konščice i Pavučnjaka, svaki sa svojim uvijek originalnim maskama, velebnim alegorijskim kolima te s pričom prožetom humorom, satirom i zanimljivom koreografijom.

Preko 50-ero Domaslovčana maskiranih u Štrumfove iz Domaštrumfovca do glavnog Trga stiglo je na alegorijskim kolima, a na glavnoj su pozornici proštrumfali društvene prilike, političku situaciju, školsku reformu, koeficijente i sveprisutnu korupciju.

Ekipa iz Konščice, njih oko 50, uprizorila je filmske i stripovske junake, od Batmana, koji je stigao u svom Batmobilu, preko Robin Hooda i njegovih pomoćnika, do Supermana i super mačke, a došli su u Slobodnu Fašničku Republiku na poziv princeze Srake izbaviti narod od svakodnevnih nedaća.

Brojna ekipa iz Pavučnjaka, njih preko stotinu, stigla je na Fašnik također na velebnim alegorijskim kolima, a prerušeni u Rimljane i Gale prikazali su svoje predsjedničke kandidate, među kojima su bili Gaj Julije Cezar, Marko Julije Kruti, Asterix i Obelix, a na kraju je pobjedu odnio Marko Julije Kruti i proglasio veliku "Krutaniju". Rimljanke i Kleopatra iz Pavučnjaka pokazale su svoje plesne vještine, a plesalo se i uz plesnu grupu "Rifljače" koja je Severininu "Štiklu" pretvorila u "Moju cicku".

Mjesni odbori su svojim bedastoćama zabavili su brojnu publiku, a iduće nedjelje za to će se pobrinuti mjesni odbori Celine i Rude te Gradska četvrt Južno naselje.

Nastupe mjesnih odbora i njihova alegorijska kola ocijenit će žiri i publika. Najbolji će osvojiti 19.000 kuna, drugoplasirani 17.000 kuna, a trećeplasirani 15.000 kuna, dok će svi ostali mjesni odbori zauzeti 4. mjesto i osvojiti 13.000 kuna.

Nakon nastupa pred fašničkim pukom ekipe iz mjesnih odbora nastavile su druženje uz jelo i piće u svojim taborima u Livadićevoj ulici dočekujući svoje poklonike, a fašničku pozornicu zauzele su Slavonske lole. Veseljaci iz Slavonije po treći su put glazbeni gosti Samoborskog fašnika pa je i ovog puta uz zvuke tambura s njima zdušno pjevala brojna publika.

Prva fašnička nedjelja u Samoboru završila je izborom najboljih pojedinačnih i grupnih maski, a ako se još niste ohrabrili i svoje maske pokazali stručnom žiriju priliku za to imate idućeg vikenda kada se nastavljaju fašničke spelancije. U petak, 21. veljače, dolazi Magazin, u subotu, 22. veljače, Opća opasnost, a u nedjelju, 23. veljače, nastupa Tamburaški sastav Garavi, dok će na pokladni utorak, 25. veljače publiku zabaviti Jelena Rozga. Ponovno će se ludovati idućeg vikenda pa ste svi pozvani u Slobodnu Fašničku Republiku na novu dozu zabave i veselja.

E.K.

Foto: Edin Tuzlak

 

Sunčana samoborska fašnička nedjelja

Arhiva 2020

2023

2022

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002