27.09.2020.

Na Starom gradu se nesmetano odvijaju partiji dobro organiziranih građana, ljubitelja toplih provoda

Rit po rit i ode Stari grad vrit!

Samoborski arhitekt i dugogodišnji javni djelatnik Miroslav Ivanščak, poznatiji kao Ivac, svoje slobodno vrijeme najradije provodi u šetnji Samoborom i bližom okolicom, a, kao nekadašnjem koncesionaru bazena na Vugrinščaku, najomiljenija mu je linija kretanja obroncima Tepca s pogledom na Hidropatsko.

Onima koji ga bolje poznaju, znano je da je Ivčeva "opsesija" zaštita, očuvanje, uređenje i moguća "korisna namjena" samoborskih šuma i parkova, a posebice ruiniranog kompleksa Staroga grada, koji, pred svima nama, svakim danom, sve više propada i nestaje.

U jednoj od nedavnih šetnji do Staroga grada Ivac je doživel nesvakidašnje "sljubljivanje" starih zidina s mladošću i tehnologijom 21. stoljeća, koja, nažalost, jednostavno nejde skupa!

Naime, kad se je uobičajenim špancirungom dovlekel do anindolske piramide, vidikovca iznad kapele sv. Jurja, čul je ono, nekima poznato: BUM-BUM–BUM - kak već oni kaj ne razmeju "tehno" tumačiju tu vrstu glazbenog izražavanja.

Ivac se mam fputil prema Starom gradu i, kad tam, imal je kaj videt: agregat, zvučniki i muška mladež kaj, očigledno, rado tanca na BUM-BUM-BUM.

Ivac, znate ga, nema niš protiv tega (kak ni ja nižepotpisani) da se mladež zabavla, pa čak i ak to delaju muški z muškima, jer saka rit ima svoju navadu, al zakaj baš na Staromu gradu koji se raspada, z kojega saki dan opadne još po jen kamen i od kojega buju naši vnuki vidli samo slike!?

Da se ne delamo posebno pametni (ni Ivac ni ja), al vibracije i podrhtavanja koje "proizvode" niske BUM-BUM frekvencije idealne su za konačno zravnavanje sa zemlom ostataka građevina kak je Stari grad, od kojih bu, za par let, doslovno, ostal samo kamen na kamenu.

No, vrnimo se Ivcu i njegovoj poseti dečkima koji su v najbolšem raspoloženju i v BUM-BUM ritmu počeli vrtet z ritima. Agregat je fino brundal i filal struju, štimung je bil lepo poduprt z pijačom, a Ivac ih je pital samo jedno: dečki, imate vi kakvu dozvolu za ovaj BUM-BUM parti? Oni su se malo češali po glavi, pak malo po riti, i počeli muljat: te iskali smo od Grada, te nismo, pa jen veli da su dobili, drugi veli da ne treba... Ivac im je (znate Ivca!) održal malu prodiku o temu da je to zaštičeni spomenik kulture, da je to kaj delaju strogo zabranjeno, i tak...

Na koncu je pozval i policiju.

Kaj je policija napravila znali bumo (ak bumo) početkom kedna.

Pitali smo i v Gradu Samoboru. Nikakva dozvola dečkima (ni za BUM-BUM parti ni za gay paradu na Starom gradu) ni izdana, jer to Grad Samobor ni nemre napravit. Stari Grad je, ak ne znate, v državnom vlasništvu.

Do onda samo pitanje: tko to i na kakve načine, kontinuirano i efikasno, brine o zaštiti Staroga grada i onoga što je od njega ostalo?

Očigledno nitko.

A dečkima koji si nemreju najt bolše mesto za partijanje od zaštićenih spomenika kulture želimo se najbolše i da im na roštilju cvrčalo, a v riti štrčalo.

Robert Škiljan

 
27.09.2020.

U županiji 13 novih slučajeva zaraze, dvoje izliječeno

Jedan novozaraženi u Svetoj Nedelji

U županiji 13 novih slučajeva zaraze, dvoje izliječeno

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do nedjelje, 27. rujna 2020. do 10:00 sati, evidentirana je 771 osoba kojoj je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 527 osoba, a 16 ih je preminulo. Trenutno je aktivno 228 slučajeva.

U odnosu na podatke od jučer oboljelo je 13 osoba (1 Grad Sveta Nedelja, 1 Grad Velika Gorica, 1 Grad Dugo Selo, 6 Grad Vrbovec, 1 Grad Sveti Ivan Zelina, 1 Općina Stupnik, 2 Općina Brckovljani), a izliječene su 2 osobe.

Od 13 novooboljelih osoba 8 su kontakti prethodno oboljelih, 2 slučaja su povezana sa svadbama, 1 s privatnim okupljanjem, dok je za 2 slučaja nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 23 osobe.

Podsjećamo kako je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, na prijedlog Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije donio Odluku o izmjenama i dopuni Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Zagrebačke županije. Tako će posebne epidemiološke mjere na području Zagrebačke županije biti na snazi do kraja listopada. Više na https://bit.ly/3kSadw6.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

I.H.

 

Na Starom gradu se nesmetano odvijaju partiji dobro organiziranih građana, ljubitelja toplih provoda

U županiji 13 novih slučajeva zaraze, dvoje izliječeno

Arhiva 2020

2023

2022

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002