11.02.2020.

Konferencija za medije u povodu 194. Samoborskog fašnika

Karnevala kol'ko hoćeš, al' samo jedan je Fašnik

Konferencija za medije u povodu 194. Samoborskog fašnika

Na završnoj press konferenciji uoči 194. Samoborskog fašnika u samoborskoj Maloj dvorani Galerije Prica u utorak, 11. veljače, okupili su se predstavnici lokalnih, županijskih i državnih medija kako bi od organizatora i nositelja programa u vidu poznatih fašničkih likova doznali i zadnje pojedinosti o ovoj našoj nadaleko poznatoj manifestaciji, staroj gotovo dva stoljeća.

Svi pametni, za razliku od bedaka koji noriju saki dan, kak veli čuvena samoborska poslovica, svoje potrebe za dobrim provodom, maskiranjem i ludiranjem iskoristit će od 14. do 25. veljače u Samoboru, uz brojna događanja i novitete pripremljene za sve generacije.

Što nas sve očekuje u Slobodnoj Fašničkoj Republici najavili su na pressici budući vlastodršci: Princeza Sraka alias "Sraketa", Princ Fašnik, Sudec alias Mitoman i Štef Fiškal alias Mutiman, ali i glavni operativci te pokrovitelji i sponzori: zamjenik samoborskog gradonačelnika Željko Stanec, zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije i županova izaslanica Ivana Alilović, direktorica samoborske Turističke zajednice Martina Paladina te Ana Kelečić iz Erste banke, zlatnog sponzora Samoborskog fašnika.

Pod sloganom "Od bedaka do superjunaka", naši fašnički junaci ključeve Grada preuzet će od samoborskog gradonačelnika na ceremoniji koja počinje u petak, 14. veljače, u 19 sati na središnjoj pozornici na Trgu kralja Tomislava.

- U Slobodnoj Fašničkoj Republici saki bedak preko noći može postati junak - poručio je Štef Fiškal alias Mutiman, dodavši kako je tema prigodna, jer oko nas je sve više bedaka koji se pretvaraju da su superjunaci.

Sudec je poručio da ne prima mito javno, Sraka je sve pozvala da osnaže svoj ego i budu sve ono što su iz dubine duše uvijek htjeli biti, a Princ Fašnik je potvrdio da su spremni za vladavinu, jer sami sebe su predložili, izabrali i sami budu i vladali.

Bogat program 194. Samoborskog fašnika najavila je direktorica Turističke zajednice Grada Samobora Martina Paladina.

- Sve počinje ceremonijalom primopredaje ključeva Grada i povorkom srednjoškolaca te potom koncertom Željka Bebeka - naglasila je Martina Paladina te dodala kako su u dane vikenda prijepodneva namijenjena najmlađim posjetiteljima Fašnika, uz povorke gostiju, vrtića i škola i više od 3000 mališana pod maskama. Poslijepodneva su namijenjena gostujućim maskiranim skupinama iz cijele Hrvatske i inozemstva te domaćim mjesnim odborima, a uvečer će se uživati u glazbenom programu. Tako na Fašnik redom dolaze Željko Bebek, Šajeta, Tomislav Bralić i klapa Intrade, zatim Slavonske lole, Magazin, Opća opasnost i Tamburaški sastav Garavi, a na pokladni utorak, 25. veljače, u velikoj završnici, Jelena Rozga.

Za maskirane posjetitelje Slobodne Fašničke Republike pripremljene su i bogate nagrade za predstavljanja na glavnoj pozornici ili ispunjavanjem Fašničke putovnice, odnosno Stripovnice. Tu su i brojni popratni programi na više lokacija u centru grada, igraonice, luna park, dječje i kulinarske radionice, službena fašnička glasila Sraka i Ričet, a na pressici je predstavljena i slikovnica naslova Maska traži lice, autorice Maje Jerčić i ilustratorice Dore Ajduković, koja će se dijeliti djeci tijekom radionica.

Zamjenik samoborskog gradonačelnika Željko Stanec sve je pozdravio u ime Grada Samobora te pozvao da dođu u Samobor i dobro se zabave.

- Samoborski fašnik ključna je manifestacija ne samo za Samobor, već je to jedna od važnijih kontinentalnih manifestacija u Hrvatskoj s dugom tradicijom i inovativnosti i svim onim elementima koje jedan Fašnik treba sadržavati. Za vrijeme Fašnika je važno nositi masku, a i kaže se da je lakše živjeti pod tuđom maskom, pa idemo lakše živjeti u dolazećem vremenu u Samoboru i u Hrvatskoj - rekla je izaslanica župana Zagrebačke županije i direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

M.K.

 

Konferencija za medije u povodu 194. Samoborskog fašnika

Arhiva 2020

2024

2023

2022

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002