05.06.2020.

U Bunkeru održana sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Proračunski višak će dobro doći

Po prvi put nakon pandemijskih uvjeta, vijećnici Gradskog vijeća Grada Samobora održali su 4. lipnja sjednicu uživo, u dvorani Centra za mlade Bunker u bivšoj vojarni. Poštivale su se ipak mjere koje su još važeće pa se tamo našlo dezinfekcijsko sredstvo za ruke, stolice su bile na primjerenoj udaljenosti...

Većina točaka dnevnog reda odnosila se na prošlogodišnja izvješća o radu i financijska izvješća gradskih ustanova i institucija, koja su isto tako, uglavnom bez rasprave, prihvaćena jednoglasno.

Iako nije prihvaćeno jednoglasno već većinom glasova, s odobravanjem su vijećnici saslušali opširno izvješće pročelnika za financije Željka Radovanića o izvršenju Proračuna Grada za 2019. godinu i raspodjeli tih rezultata u ovoj godini. Naime, naglasio je Radovanić, u 2019. godini se gospodarstvo oporavilo, što se osjetilo na povećanju prihoda, naročito od poreza na dohodak. Rashodi nisu rasli tim tempom, pa je na kraju godine ostvaren suficit od gotovo 18 milijuna kuna, a nakon što su podmirene sve prošlogodišnje obveze, višak prihoda nad rashodima, koji je veći od 12 milijuna kuna, raspodijelit će se u ovoj godini. Dio tih sredstava ima svoju namjenu, a oko 9,5 milijuna će biti raspoređeno sljedećim ovogodišnjim rebalansom proračuna, odlučili su vijećnici, što će sigurno dobro doći obzirom na neplanirane troškove pomoći gospodarstvu i radnicima vezano uz pandemiju koronavirusa.

Nakon javnog savjetovanja, vijećnici su jednoglasno donijeli Odluku o načinu upravljanja i korištenja sportskih građevina u vlasništvu Grada Samobora. Donošenje ove odluke, podsjetio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i projekte EU Marinko Džepina, lani je preporučila revizija, a u Odluku je ugrađena i većina prijedloga i primjedbi nezavisnog vijećnika Vladimira Skendrovića iz javnog savjetovanja. On je protumačio da mu je namjera bila da se maksimalno zaštiti gradska imovina. Na kraju je rečeno da će svi ugovori o upravljanju i korištenju gradskih sportskih građevina, koji nisu u skladu s ovom odlukom, biti usklađeni u roku od 90 dana.

Bez primjedbi i jednoglasno vijećnici su se složili da se Hrvatskom Telekomu omogući postavljanje telekomunikacijskih kabineta na gradskom zemljištu, uz uobičajenu naknadu, a većinom glasova je ukinut status javnog dobra za put u Rudama uz rudnik, koji to u stvarnosti niti nije bio, pojasnio je Marinko Džepina.

Vijećnici su se također složili da se na državu prenese vlasništvo nad spomen obilježjem poginulim braniteljima Domovinskog rata na lokaciji Trokut – Novska, budući da je RH vlasnik zemljišta na kojem se spomenik nalazi. Međutim, predložila je Irena Franceković, trebalo bi od RH tražiti nešto u zamjenu. Grad Samobor uložio je u taj spomenik 2,4 milijuna kuna i već je zatraženo od RH da mu se odobri neka kompenzacija, no na odgovor se još čeka, rekao je Marinko Džepina.

Jednoglasno je prihvaćeno i Izvješće o stanju u prostoru Grada Samobora od 2015. do 2019. godine, uz napomenu Odbora za zaštitu okoliša i prostorno uređenje da se taj dokument ubuduće koristi kao dobra osnova kako bi se, na primjer, našla pogodna lokacija za građevinski otpad ili posvetila pažnja vodoopskrbi, budući da Grad ima čak 33 lokalna vodovoda koje nitko nije preuzeo.

Kao i niz godina do sada, Vladimir Skendrović izrazio je svojwe nezadovoljstvo Izvješćem o izvršenju Programa i financijskog plana Samoborskog muzeja u 2019. godini, ali i nadu da će sada, s dolaskom nove ravnateljice, biti bolje. Izvješće je prihvaćeno većinom glasova, kao i Izvješće o radu Vatrogasne zajednice Grada Samobora u prošloj godini. Na upit Vladimira Skendrovića što je s vatrogasnim vozilom koje je trebalo dobiti DVD Rude i koje je plaćeno, predsjednik Vatrogasne zajednice Željko Koščica rekao je da se radi o natječaju koji je proveo DVD Rude, a još se čeka prva rasprava na sudu.

Sva su ostala izvješća o radu i financijskom poslovanju u 2019. godini, od Ustanove za upravljanje sportskim objektima, Gradske knjižnice, Pučkog otvorenog učilišta, Gradskog društva Crvenog križa, Poduzetničkog centra, Komunalca, Odvodnje, Samoborskog športskog saveza, Zajednice tehničke kulture, Javne vatrogasne postrojbe i dječjih vrtića Izvor i Grigor Vitez, pa do Energo metana, usvojena jednoglasno i gotovo bez primjedbi.

Aktualni sat

Nezavisni vijećnik Vladimir Skendrović iskoristio je Aktualni sat da pohvali rad Gradskog stožera civilne zaštite kao i gradske uprave tijekom protekla dva mjeseca, uz primjedbu da su mjere za pomoć samoborskom gospodarstvu prekasno donesene. Pohvalio je i rad Crvenog križa i sve volontere.

Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec rekao je da se radilo o novoj situaciji za sve njih i da su u Gradu radili najbolje što su znali, a mjere za pomoć gospodarstvu su donesene nakon državnih mjera, kako se ne bi preklapale.

Nezavisnu vijećnicu Irenu Franceković zanimalo je hoće li se ove godine asfaltirati ceste kroz Petkov Breg i prema Galgovu i hoće li se početi graditi društveni dom u Podgrađu. Željko Stanec odgovorio je da ove godine nije u planu asfaltiranje čitave ulice u Petkovom Bregu, već dio koji je prošle godine zacijevljen, a u Galgovu je dio od crkve prema groblju Sveti Martin u planu, dok je dio od Konščice preko Falaščaka zahtjevnija investicija, jer se prvo treba sanirati tamošnje klizište. U Podgrađu je uz izgradnju društvenog doma planirano još nekoliko projekata (asfaltirana je cesta od centra Podgrađa prema Dolcu, treba zacijeviti jarak i izgraditi nogostup te postaviti rasvjetu), a što je od toga najpotrebnije dogovorit će i s predsjednikom i Vijećem Mjesnog odbora Podgrađe.

Vijećnicu Matildu Labaš Purić (Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti) zanimalo je hoće li Grad Samobor sudjelovati u uređenju hangara koji su na korištenje dali Gimnastičkom klubu Samobor, budući da je interes djece za upis velik, a klub živi od članarine i ne može pokriti troškove uređenja. Željko Stanec rekao je da će Grad Samobor sanirati cijelo krovište (tamo je i Judo klub Profectus), a ispred hangara je već uređeno parkiralište koje će biti i asfaltirano.

D.K.

 

U Bunkeru održana sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Arhiva 2020

2022

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002