26.03.2012.

Na Danu Obrtničke komore Zagreb uručena vrijedna priznanja pojedincima i institucijama s našeg područja

Zlatni krugovi stigli u Samobor i Svetu Nedelju

Na Danu Obrtničke komore Zagreb uručena vrijedna priznanja pojedincima i institucijama s našeg područja

Prigodom ovogodišnjeg obilježavanja Dana obrtničke komore Zagreb, u čijem je sastavu i jedno od najvećih obrtničkih udruženja - Samobora, Svete Nedelje i Stupnika, na svečanosti 23. ožujka u velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika u zagrebačkoj Ilici, Samoborcima i Svetonedeljčanima uručene su vrijedne nagrade i priznanja na prijedlog Udruženja obrtnika Samobor. Svečanost dodjele uveličali su mnogi uglednici iz društvenog i političkog života, obrtnici i suradničke ustanove, predstavnici škola i učilišta te svih asocijacija u komorskom sustavu. U iznimno lijepoj atmosferi promovirano je i 90 novih majstora svih struka pa tako i bravar Marko Kanceljak iz Samobora.

Svečanosti je nazočio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras sa suradnicima, koji je podržao i ohrabrio obrtnike i čestitao laureatima. Dobar je to znak i podrška pa su predsjednici komora, Ivan Obad i Dragutin Ranogajec, bili zadovoljni, jer dugogodišnji napori obećavaju dobru suradnju na svim poljima, a to bi trebalo omogućiti uspješnije poslovanje za članove.

Upravni odbor Obrtničke komore Zagreb ove je godine ocijenio da priznanja treba dodijeliti gradonačelnicima gradova Samobora i Svete Nedelje, Kreši Beljaku i Dragi Prahinu, koji su dobili Zlatni krug za zasluge u razvoju obrtništva, vrijednu uspomenu iz Ljevaonice Ujević. U obrazloženju se navodi da oni poduzimaju niz aktivnosti koje doprinose opstanku i afirmaciji obrtnika u svojim sredinama, pomažu financijskim sredstvima koja ulaze u proračun gradova već nekoliko godina za pojedine korisne aktivnosti koje poduzima Udruženje obrtnika, poput izlaganja na sajmovima, prezentacije i događanja, na kojima se promoviraju obrtnici i gradovi te Udruženje. Uz to, podupiru i konkurentnost i održavanje tradicijskih obrta te inovatorstva.

Priznanje za svoj rad i Zlatni krug primila je i Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škola Samobor, a u ime škole priznanje je preuzeo njezin ravnatelj Franjo Mihalina. Škola brine o školovanju ugostiteljskog kadra, kuhara, konobara i slastičara, ali i trgovaca, turističkih radnika i ekonomista. Ne samo da brinu da iz škole izađu kvalificirani učenici, koji će biti u stanju preuzeti svoje aktivne uloge dalje u društvu, nego sudjeluju na brojnim natjecanjima sa svojim učenicima, koji pokazuju svoje znanje i iskustvo, a često dobivaju i značajne nagrade. Škola nema problema s upisima, dapače, popunjena je u početku upisa, a školujući ove učenike osiguravaju se potrebe za ovim atraktivnim zanimanjima u gradovima Samoboru i Svetoj Nedelji i šire u županiji.

Priznanja za dugogodišnji rad u obrtništvu primila su i dva obrtnika, Branko Rudolf iz Svete Nedelje i Miljenko Trkeš iz Samobora, koji su dobili Zlatnu diplomu na prijedlog Upravnog odbora Udruženja obrtnika Samobor.

Branko Rudolf vlasnik je stolarije Rodolf iz Brezja, koja je dala snažan pečat u razvoju obrtništva u svetonedeljskom kraju. Djed je imao kovačnicu, a otac stolariju, koju je izučio u Grazu, te je bio prvoklasan majstor i prvi stolar u Svetoj Nedelji. Branko Rudolf u takvoj obiteljskoj atmosferi nastavlja obrt 1982. godine i oprema radionicu vrhunskom opremom. Danas je to odlična radionica, koja izrađuje sve proizvode od drva, masivnog i egzotičnog, surađuje sa stručnjacima i arhitektima te oprema vrhunske interijere, vile i mostove. Desetak zaposlenih radnika redom su majstori zanata, a i o učenicima, kojih je uvijek u radionici, Branko Rudolf vodi računa i sudjeluje aktivno u njihovom nauku. Predsjednik je Sekcije stolara i njezin vrlo aktivan član, a član je i Skupštine i Upravnog odbora Udruženja te predsjednik Odbora za sajmove u Udruženju obrtnika, kao i član Odbora za sajmove u Obrtničkoj komori Zagreb. Inicijator je posjeta stolara stručnim sajmovima u zemlji i svijetu te pridonosi promidžbi obrtništva, osobito stolarske struke.

Miljenko Trkeš vlasnik je obrta STT Trkeš iz Bregane. Ovu metalsku radionicu vodi s bratom Renatom od 1985. godine, a nastavio je voditi ovu tradicijsku radionicu od oca majstora. Radionica proizvodi razne metalne predmete, dijelove i opremu, a danas sve više pribora za telekomunikacijska i elektro-poduzeća. Izvoznici su u obližnje zemlje, a većinu poslova dobivaju preko javnih natječaja. Koriste sredstva potpora za unapređenje proizvodnje i vesele se ulasku u EU, jer znaju da će na tom tržištu za njih biti posla. Zapošljavaju 13 radnika raznih stručnih profila; glodače, tokare, varioce, bravare. Miljenko Trkeš je predsjednik Sekcije metalaca, plastičara i gumara i bori se za uvođenje zanimanja bravar u Srednju strukovnu školu u Samoboru koja je to imala prije, a danas toga, zbog nedostatka interesa, nema. Aktivan je član Upravnog odbora i Skupštine u drugom mandatu, član raznih odbora i Ceha proizvodnog zanatstva u Obrtničkoj komori Zagreb.

E.K. (www.radiosvn.com)

 

Na Danu Obrtničke komore Zagreb uručena vrijedna priznanja pojedincima i institucijama s našeg područja

Arhiva 2012

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002