23.09.2012.

Foruma žena GO SDP -a Samobor obilježio Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nemojte šutjeti, prijavite nasilje

Foruma žena GO SDP -a Samobor obilježio Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U spomen na godišnjicu smrti triju žena: sutkinje Ljiljane Hvalec, odvjetnice Hajre Prohić i supruge ubojice Gordane Oraškić, koje su ubijene na Općinskom sudu u Zagrebu 22. rujna 1999. tijekom brakorazvodne parnice, obilježavamo upravo 22. rujna Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, i to ove godine po deveti puta.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se s osnovnim ciljem da se društvo senzibilizira na problematiku nasilja nad ženama te kako bi se poslala jasna poruka da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kojem obliku.

Nasilje ne smije ostati obiteljska ili neka druga tajna, već se o toj temi treba javno govoriti. To nije više privatna stvar, to je postalo velik javni i politički problem.

U Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena! Nitko ne zaslužuje biti zlostavljan! Nasilje prema ženama u Hrvatskoj, posebice fizičko, događa se najčešće u obiteljskoj zajednici, koja bi za žene i djecu trebala biti najsigurnije okruženje. Mnogo godina već traju napori mnogih institucija, nevladinih organizacija pojedinki i pojedinaca radi osvješćivanja javnosti u izgradnji strateškog i zakonodavnog okvira, kako za sankcioniranje, tako i za prevenciju nasilničkog ponašanja prema ženama.

Podaci MUP-a u Hrvatskoj pokazuju da zbog nasilja u obitelji policija prosječno ima 29 intervencija na dan. U Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena. Podaci su djelomično točni i zapravo umanjeni, jer većina nasilja ostaje neregistrirana, a nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura. Posebno zabrinjava podatak da da se svake godine među prijavljenim nasilnicima javlja oko 25% recidivista, a sve ostalo su novi nasilnici. Stoga tvrdimo da svi napori na unapređenju zakonodavstva i učinkovitiji rad institucija nemaju svrhe, ako ih ne prate promjene i napori u sustavu obrazovanja i odgoja, sa stalnim radom na osvješćivanju o nasilju kao neprihvatljivom, nepoželjnom i osuđujećem ponašanju.

Posebno smo zadovoljni što naše Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta konačno počinje s uvođenjem građanskog i zdravstvenog obrazovnog programa, programa o demokraciji i ljudskim pravima, toleranciji nediskriminaciji, ravnopravnosti te uvažavanju različitosti. Pozdravljamo, također, napore Ministarstva socijalne politike i mladih da se i u ovim teškim gospodarskim vremenima, dijalogom svih zainteresiranih strana, iznađu najpovoljnija rješenja za buduće financiranje svih skloništa za žene žrtve nasilja, imajući u vidu prvenstveno potrebe i dobrobit korisnica usluga skloništa, a najčešće i njihove djece.

Očekujući da Vlada u najskorije vrijeme, kako je i najavljeno ovih dana, potpiše Konvenciju o uklanjanju svih oblika nasilja nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje, kao i da donese Protokol o postupanju u slučajevima seksualnog nasilja nad ženama, pozivamo i sve medije da temu nasilja nad ženama ne drže po strani, da budu s njom u javnosti, da ističu sve propuste, ali i pozitivne pomake u ovoj borbi, jer to je također način da, s jedne strane, hrabrimo žene da se odupru i prijave nasilnike, a, s druge strane, da uvijek iznova tražimo od svih u društvu, na svim razinama, da učine sve što je u njihovoj nadležnosti u borbi protiv nasilja nad ženama.

I, za kraj, poruka svim sugrađankama i sugrađanima: "Ako vidite, čujete ili primijetite nasilje u obitelji, nemojte šutjeti, prijavite nasilje na broj 192. Možda ćete spasiti nečiji život!"

Socijaldemokratski Forum žena GO SDP-a Samobor

Predsjednica Zvjezdana Sečen

 

Foruma žena GO SDP -a Samobor obilježio Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Arhiva 2012

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002