20.06.2012.

Vodoopskrba i odvodnja u prvom planu na sjednici Gradskog vijeća Svete Nedelje

Izdvajanje iz sustava znači veću cijenu

Vodoopskrba i odvodnja u prvom planu na sjednici Gradskog vijeća Svete Nedelje

Svetonedeljski gradski vijećnici na redovnoj 27. sjednici imali su prigodu saznati sve relevantne informacije o javnoj vodoopskrbi i odvodnji. Naime, na sjednici je gostovao direktor podružnice Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. Zagreb Davor Poljak i odgovarao na upite vijećnika. Pritom je rekao da je novi Zakon o vodama definirao izdvajanje vodoopskrbe i odvodnje u zaseban sustav, ali da se očekuju izmjene i dopune Zakona, a samim time i produženje roka za reguliranje tog izdvajanja do 1. siječnja 2014. godine. Kako bi se temeljito pristupilo svim problemima, najavio je skori dovršetak strategije u kojoj će biti definirane i odredbe o zaštiti vodocrpilišta, a među njima i vodocrpilišta Strmec. Direktor Poljak nabrojao je koje će se sve investicije provesti na području Svete Nedelje do kraja godine, dodavši i da je kao novi direktor počeo rezati sve nepotrebne troškove, jer njihova je procjena kako je i nova cijena nedostatna da se kvalitetno održava cijeli sustav. Pojasnio je da je struktura cijene određena, a da se iz naknade za razvoj prikupljaju sredstva koja se potom reinvestiraju na to područje. Istaknuo je i kako se zalaže za jedinstvenu cijenu za cijelo područje kojim upravljaju, jer što je sustav veći cijena može biti povoljnija. Stoga je poručio vijećnicima da bi izdvajanje sustava samo na područje Svete Nedelje sigurno značilo i veću cijenu vode, budući da je i prema sadašnjim njihovim izračunima podružnica koja pokriva Samobor, Svetu Nedelju i Stupnik zapravo u gubitku. Najavio je Poljak da će slati redovita izvješća o realizaciji projekata, ali upozorio i da se moraju poštivati pravila struke pri izradi projekata i da neće preuzimati objekte koji neće zadovoljavati tehničke standarde. Pritom je rekao da stare salonitne cijevi treba zamijeniti zbog njihove dotrajalosti, ali da one nisu opasne za zdravlje. Na cijelom području koje pokrivaju još je 9% takvih cijevi. Direktor Poljak složio se i da mora postojati brža i kvalitetnija komunikacija, osobito kada se želi upozoriti na nelegalno pražnjenje sabirnih jama, jer pojedinci tako mogu napraviti veliku štetu i ugroziti izvore pitke vode.

Nakon što su saslušali direktora Vodoopskrbe i odvodnje Davora Poljaka, vijećnici su saslušali i izvješća o radu i financijskom poslovanju Dječjeg vrtića Slavuj, Crvenog križa, Športskog saveza, Vatrogasne zajednice, Zajednice kulturno-umjetničkih udruga te Udruge umirovljenika.

Slijedila je rasprava o stanju u Športskom savezu Svete Nedelje, koju je umjesto Aktualnog sata inicirao Vladimir Tuweg (SDP), ističući da je postojećem sazivu Skupštine istekao mandat, a u redovnom roku nije sazvana nova sjednica Skupštine Športskog saveza i izabrano novo vodstvo. Nakon polemične i na trenutke burne rasprave, vijećnici su zatražili da 10 predsjednika članica Skupštine s pravom glasa potpiše prijedlog za sazivanje Skupštine po važećem Statutu.

M.Š.

Josip Raguž novi predsjednik Vijeća

Na kraju sjednice izvršen je izbor novog predsjednika i dopredsjednika Gradskog vijeća Svete Nedelje prema već unaprijed dogovorenoj rotaciji. Tako će do kraja mandata svetonedeljskim Vijećem predsjedati dosadašnji dopredsjednik Josip Raguž (HSP dr. AS), dok je za dopredsjednicu Vijeća izabrana Romana Semenić (SDP). Freddy Friedrich Burić (HSS) ostao je na mjestu dopredsjednika, dok se dosadašnji predsjednik Stjepan Bošnjak (SDP) vraća u vijećničke klupe.

 

Vodoopskrba i odvodnja u prvom planu na sjednici Gradskog vijeća Svete Nedelje

Arhiva 2012

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002