19.12.2012.

Priopćenje policije o uporabi pirotehničkih sredstava

Pazite čime i kako pucate

Priopćenje policije o uporabi pirotehničkih sredstava

MUP RH i PU Zagrebačka u prigodi obilježavanja predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana, a poradi održavanja povoljne razine javnog reda i mira i opće sigurnosti građana u vremenu od 14. prosinca 2012. godine do 8. siječnja 2013. godine provodi operativnu akciju "Mir i dobro".

Slijedom navedenog, upozoravamo građane na možebitne zlouporabe oružja, streljiva, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava i sličnih improviziranih naprava, pa Vam stoga posebno naglašavamo zakonske odredbe u vezi prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava I., II. i III. razreda (sredstava za male vatromete, odnosno velike petarde, rakete i sl.), sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima.

Vrste pirotehničkih sredstava:

Pirotehnička sredstva I. razreda čine: pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi.

Pirotehnička sredstva II. razreda čine: petarde, žabice, konfeti za osobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi.

Pirotehnička sredstva III. razreda čine: rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi.

Prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava:

a) pirotehnička sredstva I. razreda mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine u prodavaonicama i kioscima, i to osobama starijim od 14 godina

b) pirotehnička sredstva II. i III. T1 i P1 razreda mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji, samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za maloprodaju pirotehničkih sredstava osobama starijim od 18 godina

c) prodaja pirotehničkih sredstava koja se koriste u cestovnom, željezničkom, pomorskom i zračnom prometu u unutarnjim vodama te kazalištima, raketnom modelarstvu, poljoprivrednoj i sličnim djelatnostima dozvoljena je tijekom cijele godine

d) uporaba pirotehničkih sredstava II. i III. razreda zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

 

Priopćenje policije o uporabi pirotehničkih sredstava

Arhiva 2012

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002