09.05.2012.

Gradsko vijeće Svete Nedelje o vatrogastvu i gospodarenju otpadom

Ponovno se traži formiranje Javne vatrogasne postrojbe

Gradsko vijeće Svete Nedelje o vatrogastvu i gospodarenju otpadom

Svetonedeljsko Gradsko vijeće na svojoj 24. sjednici najviše vremena utrošilo je na razmatranje inicijative Vatrogasne zajednice Grada Svete Nedelje o plaćanju vatrogasnih intervencija i dežurstava. Uvodno je predsjednik VZGSN Damir Marenić pojasnio kako je za svetonedeljske vatrogasce posljednjih godina nabavljeno dovoljno vozila i opreme, ali da je sve teže osigurati dovoljan broj ljudstva za intervencije, budući da se njihov rad zasniva na dobrovoljnosti, a većina članova je zaposlena. Stoga više ne mogu garantirati da će ih se u roku 5 minuta okupiti dovoljno za kvalitetno izvršavanje zadaća, osobito od kada je uveden sustav zaštite i spašavanja 112. Vatrogasna zajednica Grada Svete Nedelje predložila je tri modela za uvođenje 24-satnog dežurstva.

S obzirom na financijsku stranu, za sva tri prijedloga pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Biserka Delač rekla je kako bi isplativije bilo osnivanje Javne vatrogasne postrojbe Grada Svete Nedelje, jer se u tom slučaju osiguravaju sredstva i iz državnog proračuna. Predsjednik VZGSN Marenić i zapovjednik Nevenko Čižmešija podržali su taj stav, rekavši da je već i ranije išla inicijativa u tom smjeru te da bi trebalo ponovno pokušati, budući da se povećao broj stanovnika i gospodarskih objekata. Broj intervencija im se u prošloj godini povećao na 115, dok je u prijašnjem razdoblju to bilo 30-ak intervencija godišnje. Gradonačelnik Drago Prahin podsjetio je na podatke iz 2007. i tadašnjeg plana zaštite od požara, složivši se da se u međuvremenu situacija promijenila i da treba izraditi novi plan. I gradonačelnik i vijećnici istaknuli su da vrlo cijene rad vatrogasaca i njihovu pomoć. Vijećnici Gradskog vijeća u svojim raspravama podržali su inicijativu te je zaključeno da se sazove tematska sjednica o temi vatrogastva, uz potrebu izrade novog plana zaštite od požara za područje Svete Nedelje.

U nastavku, vijećnici su podržali prijedlog sporazuma o uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, izgradnji i korištenju Županijskog centra za gospodarenje otpadom Zagrebačke županije. Vijećnica Romana Semenić pitala je za financijske aspekte sporazuma pa je gradonačelnik Prahin odgovorio da oni do kraja nisu definirani, ali da Zagrebačka županija inzistira da sve jedinice lokalne samouprave sudjeluju u sporazumu. Napomenuo je da će se za projekt tražiti i sredstva iz Europske Unije, a vijećnik Krunoslav Markovinović podjetio je i na zakonske obveze, rekavši da se sporazumom rješava to pitanje, jer sadašnji model odvoza otpada na Jakuševec ovisi o dobroj volji Grada Zagreba. Županijski centar za gospodarenje otpadom predviđen je u općini Brckovljani.

Zbog izgradnje savskog nasipa na području Strmca prihvaćena je odluka o prijenosu vlasništva pojedinih čestica s Grada na Hrvatske vode.

M.Š.

Aktualni sat

S Aktualnog sata izdvajamo pitanje Miroslava Milonjića (SDP) o raspisanom natječaju za dvorac Kerestinec. Gradonačelnik Drago Prahin (HDZ) odgovorio je da se nitko nije javio na natječaj te kako misli da će Grad sam morati riješiti problem i osigurati sredstva za sanaciju. Željka Beluhana (HSP dr. AS) zanimalo je jesu li riješeni imovinsko-pravni odnosi za školu u Strmcu. Gradonačelnik je odgovorio da jesu te kako predlažu i izgradnju srednje škole uz zgradu osnovne. Na to je reagirao Vladimir Tuweg (SDP), rekavši da gradonačelnik marginalizira rad Vijeća, jer bi se takvi prijedlozi prvo trebali raspraviti na sjednicama Vijeća. Replicirao je gradonačelnik, rekavši da o potrebi srednje škole postoji elaborat i da će s njim uskoro upoznati vijećnike. Romana Semenić (SDP) pitala je što je s inicijativom Udruženja obrtnika o smanjenju poreza na tvrtku za 50%, a gradonačelnik je odgovorio da većinu sredstava ubire država, dok bi se ovdje radilo o smanjenu za oko 400 kuna godišnje pa smatra da je to više populistička mjera, nego što bi obrtnici imali od toga neki posebni efekt. Marijan Jurić (HDZ) pitao je koliko se stanovnika priključuje na fekalnu kanalizaciju, a viša savjetnica za prostorno-komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Renata Rožek rekla je da se taj broj iz godine u godinu povećava te da je prošle godine bilo oko 300 priključaka. Freddy Burić predložio je na kraju da se zapuštena zemljišta preoru i na njima, u suradnji s Udrugom pčelara, zasadi medonosno bilje.

 

Gradsko vijeće Svete Nedelje o vatrogastvu i gospodarenju otpadom

Arhiva 2012

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002