01.03.2012.

Hoće li se poskupljenje cijene vode u Zagrebu preliti i na Samobor?

Gradonačenik Beljak najavio odbijanje poskupljenja

Hoće li se poskupljenje cijene vode u Zagrebu preliti i na Samobor?

Osim 12-postotnog poskupljenja autobusnog prijevoza, rasta broja nezaposlenih, porasta PDV-a na 25%, skoka cijena naftnih derivata, jačanja deviza u odnosu na kunu i ostalih kriznih nedaća, "mrak na oči" stanovnicima Samobora mogao bi uskoro donijeti i pogled na račune za vodu. Naime, nakon što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ipak prihvatio Holdingov prijedlog rasta cijena vode, njihov novi cjenik trebao bi se naći i pred samoborskim gradonačelnikom, a s obzirom na činjenicu da poslove opskrbe vodom u Samoboru obavlja upravo Holdingova Vodoopskrba i odvodnja.

U Zagrebu to izgleda tako da je unatoč smanjenju PDV-a za vodu i odvodnju na 10%, ukupna cijena kubika ipak "skočila" s 11,2 kune na 13,4 kune, na što je još dodan i fiksni dio cijene vodnih usluga od 18,4 kune. Konkretno, prosječna tročlana obitelj je u Zagrebu za mjesečnih 15 m3 vode do sada plaćala 168 kuna, dok će po novome morati izdvojiti oko 220 kuna! Ista obitelj u Samoboru bi za istu potrošnju platila oko 164 kune, s obzirom da je kubik vode u Samoboru 10,98 kuna. No, pitanje dana glasi - koliko će se u Samoboru plaćati ubuduće?

Naime, u skladu sa zakonskom procedurom Vodoopskrba i odvodnja bi prijedlog novog cjenika vode trebala staviti i pred samoborskog gradonačelnika Krešu Beljaka te vidjeti hoće li ga on "amenovati" ili odbiti, a sudeći prema izrečenom na gostovanju u eteru Radio Samobora u četvrtak, 1. ožujka, gradonačelnik nema namjeru prihvatiti povećanje cijene vode. Glavni razlog je nezadovoljstvo činjenicom da Holding u prošloj godini nije odradio dogovorenu izgradnju nove mreže "tešku" oko 11 milijuna kuna. Procjene iz Grada pak govore da se na konto cijene vode godišnje iz Samobora u Holding slijeva oko 20 milijuna kuna pa stoga Beljak decidirano tvrdi kako nikakvo poskupljenje neće potpisati, sve dok se novac Samoboraca ne počne vraćati u Samobor.

Međutim, treba napomenuti kako to ne znači i da poskupljenja vode u Samoboru neće biti. Naime, članak 207. Zakona o vodama propisuje kako prethodnu suglasnost na cijenu vode daju gradonačelnici i načelnici, ali i da "ako suglasnost treba izdati više jedinica lokalne samouprave na vodoopskrbnom području ili području aglomeracije smatra se da je ista izdana kada je izdaju jedinice lokalne samouprave koje su većinski udjeličar, dioničar, odnosno osnivač javnoga isporučitelja vodne usluge". Drugim riječima, Holding bi mogao početi obračunavati nove cijene i samo temeljem Bandićevog potpisa. Barem teoretski. Jer, do sada se cijena vode s Holdingom ipak uvijek nekako uspjela dogovoriti.

Slična situacija zabilježena je 2008. godine, u vrijeme garniture na čelu s gradonačelnikom Filipcem, kada je Grad odbio prijedlog Holdinga. No, nakon dogovora u kojima je od Holdinga ishodovano da će oni realizirati određene projekte u izgradnji vodovodne infrastrukture u Samoboru, gradska vlast je ipak iz drugog pokušaja dala "zeleno svjetlo" na poskupljenje vode. Kako će to izgledati ovih dana teško je pretpostaviti, ali je gradonačelnik Krešo Beljak javno najavio kako u slučaju "prisilnog" uvođenja novog cjenika niti bojkot plaćanja ne bi bio nezamisliva opcija.

K.S.

Divna riječ "raščlamba"

U Samoboru se kubik vode trenutno plaća 10,98 kuna, međutim, da bi se razumio način obračuna potrebno je račun raščlaniti na pet stavaka od kojih se isti sastoji. Tako je u Samoboru stavka "usluga opskrbe pitkom vodom" 4,3 kn/m3, "usluga odvodnje" je 1,43 (odvodnju u Samoboru obavlja Komunalac, a ne Holding, op.n.) i na njih se obračunava PDV, da bi se potom u ukupnu cijenu pribrojila još "naknada za korištenje" (0,8 kn/m3), "naknada za zaštitu" (0,9 kn/m3) te "izgradnja komunalne infrastructure" (2,2 kn/m3). U hipotetskom slučaju, da dođe do "prelijevanja" nove zagrebačke cijene usluge opskrbe pitkom vodom na samoborske račune (sa 4,3 na 4,6 kn/m3), a sve ostale stavke unutar ukupnog računa ostanu iste te se uračuna snižena stopa PDV-a (s 23 na 10 posto), ispalo bi da bi ukupna cijena kubika vode u Samoboru bila čak i niža, odnosno iznosila bi 10,6 kn/m3. Međutim, po novom taj iznos predstavlja tek varijabilni dio računa, a njemu još treba pribrojiti i novi fiksni dio od 18,4 kune. Po tome bi, na primjer, račun tročlane samoborske obitelji koja potroši 15 kubika vode mjesečno umjesto dosadašnjih 164 kune mogao iznositi 177 kuna. Naglasak na "mogao".

 

Hoće li se poskupljenje cijene vode u Zagrebu preliti i na Samobor?

Arhiva 2012

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002