29.08.2012.

Redovna konferencija za novinare samoborskog gradonačelnika

Zadovoljstvo punjenjem proračuna

Redovna konferencija za novinare samoborskog gradonačelnika

Kraj ovogodišnjeg kolovoza u Samoboru označava razdoblje brojnih radova. One najveće i najznačajnije spomenuo je i samoborski gradonačelnik Krešo Beljak na redovnoj konferenciji za novinare održanoj 29. kolovoza. No, na početku mogao je iskazati zadovoljstvo punjenjem gradskog proračuna.

- Situacija je kakva nije bila u prethodne tri godine. Prije svega, očekivani prihodi u prvih sedam mjeseci su nadmašeni u znatnom iznosu, tj. do 31. srpnja ostvaren je višak u iznosu većem od 13 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U taj iznos ne ulaze planirana sredstva od preuzimanja županijskih cesta pa će taj iznos do kraja godine biti još i veći. To nas veseli jer, prema mojim saznanjima, Samobor je jedini grad u Hrvatskoj koji ostvaruje povećanje prihoda. Najznačajnije povećanje je od poreza na dohodak, što pokazuje da se ipak počeo uvoditi red u državi i da je sređenije stanje oko plaćanja obveza prema državi i Gradu, jer nije bilo većeg doseljavanja niti zapošljavanja i povećanja dohotka posljednjih mjeseci – istaknuo je gradonačelnik Beljak.

S prihodovne strane odmah se krenulo i na rashodovnu pa je gradonačelnik rekao kako će do kraja godine biti realizirani svi planirani radovi. Neki kasne zbog implementacije novog Zakona o fiskalnoj odgovornosti, što je zahtijevalo dodatno sređivanje papirologije. No, do 1. studenoga bit će završene sve ceste i ostali komunalni radovi, istaknuo je Beljak. Naglasio je da i njega osobno, kao i sugrađane, smeta aljkavost izvođača i kašnjenje radova koji nisu u nadležnosti Grada Samobora. Radi se o radovima na vodoopskrbnoj mreži i nesaniranim prekopima u Hamoru, Gornjem kraju, Kladju, te dijelom u Jelačićevoj kod Svete Helene, a čiji je investitor Zagrebački holding, tj. podružnica Vodoopskrbe i odvodnje. Gradonačelnik je rekao kako vrše pritisak na izvođače radova i traže da do kraja mjeseca saniraju stanje na terenu te istaknuo kako je već napisano na desetak kazni i prijava protiv izvođača radova koji ne poštuju propisane standarde.

Bez listi čekanja

Od kapitalnih radova istaknuo je početak uređenja zgrade nove policijske postaje u bivšoj vojarni te skori početak gradnje novog vrtića na istom tom prostoru. Kapacitet bi mu bio oko 200 mjesta, što znači da bi praktički nestala lista čekanja na upis u vrtiće i Samobor bi postao jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji je riješio taj problem, istaknuo je Beljak, dodavši da će se nastaviti i sufinanciranje boravka u privatnim vrtićima u iznosu od 900 kuna po djetetu. Pri kraju su radovi na dogradnji i izmjeni pokrova na OŠ Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem, a gradonačelnik ističe da će nakon preuređenja korisnici dobiti vrhunski objekt, koji je najvećim dijelom financirao Grad Samobor. Gradonačelnik Beljak zamolio je sugrađane za još malo strpljenja do završetka obimnih radova na preuređenju dijela Perkovčeve i Svetonedeljske ulice. Kada radovi budu gotovi to će značiti da je na tom dijelu u posljednje tri godine u potpunosti zamijenjena sva infrastruktura i da je više na duži rok neće trebati mijenjati. Beljak je podsjetio da je to bilo nužno, jer su prijašnjih godina pri svakoj većoj kiši bili poplavljeni objekti u Žumberačkom naselju. Nakon ovih, slijede radovi na asfaltiranju Ulice Petra Krešimira IV. i Mirnovečke od ulaza u bivšu vojarnu do rotora i dalje prema Kladju. U petak, 31. kolovoza, počinju radovi i na gradnji vodovoda u naselju Vratnik, čiju je gradnju od Holdinga preuzeo Grad. Stoga je izvođača birao Grad, a ne Holding. Odgovarajući na pitanje gradonačelnik je rekao kako nije sudjelovao u izboru izvođača, jer to i nije njegov posao te, upravo stoga što to nije njegov posao, često ni ne zna tko su izvođači radova, jer mu je samo bitno da oni budu kvalitetno napravljeni.

Istaknuo je gradonačelnik Beljak još i da je izrada Prostornog plana uređenja Grada Samobora prepuštena isključivo struci i da se pri izradi u to nije htio miješati, već mu je zadaća bila kontrola, da ne bude nikakvih pokušaja pogodovanja. Zaključio je da treba izmijeniti nelogičnosti unutar postojećeg plana, koje su u pravilu tehničke naravi, jer više neće biti mogućnosti gradnje novih velikih stambenih naselja.

Besplatan prijevoz za srednjoškolce

Budući da se približio početak nove školske godine, gradonačelnik Beljak je na pressici rekao kako se uspjelo zadržati postojeći standard u školstvu. Pozdravio je odluku Vlade o sufinanciranju prijevoza za učenike srednjih škola, jer to znači da će samoborski srednjoškolci imati besplatan prijevoz do svojih škola. Naime, Grad Samobor je i proteklih godina sufinancirao s 50% cijenu pokaza, a preostali dio su plaćali učenici nakon što je Zagrebačka županija odustala od modela sufinanciranja. Ako Vlada ostane pri namjeri da njena subvencija iznosi 75% cijene, gradonačelnik Beljak rekao je kako bi Samobor uštedio 25% planiranih sredstava, a taj bi se višak onda preusmjerio na sufinanciranje cijene pokaza studenata.

M.Š.

 

Redovna konferencija za novinare samoborskog gradonačelnika

Arhiva 2012

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002