05.10.2009.

U Samoboru održano 4. Europsko prvenstvo u australskom nogometu

Englezima zlato, Hrvatskoj bronca

U Samoboru održano 4. Europsko prvenstvo u australskom nogometu

Samobor je imao čast biti domaćin 4. Europskog prvenstva u australskom nogometu, sportu koji sve više pridobiva nove poklonike. Hrvatska nije slučajno dobila organizaciju prvenstva, jer i kod nas australski nogomet doživljava procvat, a reprezentacija nam je na prošlom prvenstvu igrala finale i osvojila srebro, i to u svom debiju. Dakako, uz to što je riječ o atraktivnom i vrlo dinamičnom sportu, ne smijemo zaboraviti ni veze Hrvatske i Australije i našu jaku iseljeničku zajednicu koja pomaže i kod nas u razvoju ovog australskog nacionalnog sporta, koji je po popularnosti u rangu s kriketom ili ragbijem.

I na ovom prvenstvu Hrvatska je reprezentacija bila uspješna osvojivši broncu nakon pobjede u utakmici za treće mjesto nad Španjolcima 100:53. Iako su očekivanja bila ponovno finale i borba za zlato, pobjedom u polufinalu Nizozemci su onemogućili ovaj hrvatski san. Inače, u finalu je Engleska obranila naslov nakon pobjede nad Nizozemskom 81:57. Ukupno je nastupilo 15 reprezentacija.

Naravno, mnogi su se već zapitali što je to australski nogomet i kako se on igra. To su na samoborskom stadionu znatiželjnicima pojašnjavali naši i strani igrači i treneri te vjerna publika. Običnom laiku najlakše bi to bilo približiti tako da mu kažemo da je to svojevrsni spoj američkog nogometa i ragbija, s elementima nogometa. Igra 18 igrača u polju, lopta je jajolika, ali drugačija od one za ragbi. Igra se na igralištu za kriket ili ovalnom igralištu. Kontakti među igračima su učestali i intenzivni, a igra se ne prekida sve dok netko ne završi na travi, nešto slično kao u hokeju. U utakmici u grupi mogao se vidjeti dvoboj naših i škotskih igrača, ali je sve završilo na kraju s prijateljskim stiskom ruke. Inače, utakmica je završila neriješeno, ali je pobjedu na kraju odnijela naša reprezentacija zbog pravila hendikepa, tj. više bodova dobije onaj tko ima manje igrača iz Australije u svojim redovima. U hrvatskoj su reprezentaciji samo dva igrača s australskim korijenima, ali imaju hrvatsku putovnicu. Osim Škotske, u grupi smo bili bolji i od Francuske i Austrije.

Europska prvenstva igraju se od 2005. Od drugog prvenstva održavaju se svake godine, a prethodna tri igrana su u Londonu, Berlinu i Pragu, a četvrto u našem gradu. Zlato su dosad osvajali Belgija, Švedska i dva puta Engleska, srebra Švedska, Njemačka, Hrvatska i Nizozemska, a bronce Nizozemska, Engleska, Njemačka i sada Hrvatska. Prvenstvo je odigrano na tri igrališta u jednom danu od jutarnjih do večernjih sati, da bi slavlje potrajalo do kasno u noć.

Mato Šipuš

U posjet stigla veleposlanica Australije

Veleposlanica Australije u Hrvatskoj Tracy Reid tijekom boravka na prvenstvu posjetila je i upravu Grada Samobora, a u Gradskoj vijećnici dobrodošlicu joj je zaželio i predao prigodne darove zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, u čijoj pratnji su bili Marica Jelenić, predsjednik NK Samobora Sveto Milovanović i stručni savjetnik Marijan Kižlin. Tijekom prijema govorilo se da australski nogomet dobiva sve više poklonika u svijetu te o razlikama i sličnostima sa sportovima koji se igraju u Hrvatskoj. No, u srdačnoj atmosferi u kojoj se gošću upoznalo s posebnostima Samobora, govorilo se i o drugim temama pa se tako moglo čuti da njena ekselencija, veleposlanica Tracy Reid zna češće s obitelji doći u Samobor, a bila je i prije dvije godine kada se igralo Svjetsko prvenstvo nogometnih klubova hrvatskih iseljenika u kojem je sudjelovala i Croatia iz Canberre. Saznalo se također da i Australci imaju sličan kolač našoj kremšniti, ali ipak nešto čvršći.

 

U Samoboru održano 4. Europsko prvenstvo u australskom nogometu

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.