27.06.2009.

Biciklistička karavana prijateljstva boravila u Samoboru

Prijateljstvo na dva kotača

Biciklistička karavana prijateljstva boravila u Samoboru

I u vrijeme, najblaže rečeno, klimavih političkih odnosa Hrvatske i Slovenije biciklisti nisu prekinuli svoju tradicionalnu karavanu Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana, u kojoj je sudjelovalo 35 slovenskih i hrvatskih biciklista, među kojima i prvi put dvojica Vukovaraca. Ova biciklistička karavana, održana po sedmi put, pokrenuta je kako bi se učvršćivanjem prijateljstva dvaju naroda ujedno obilježio i Dan državnosti, koji se i u Hrvatskoj i u Sloveniji obilježava 25. lipnja.

Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana 2009. startao je u gradu heroju Vukovaru točno na Dan državnosti, a u prvoj etapi biciklisti, profesionalci i oni pridruženi rekreativci, prošli su 170 kilometara do Virovitice. Od tuda su krenuli u Samobor, u koji su i stigli 26. lipnja u kasnim popodnevnim satima nakon prijeđenih 200 kilometara. U toj drugoj etapi prije Samobora došli su u Zagreb, gdje ih je dočekao gradonačelnik Milan Bandić, koji se potom biciklom uputio u Samobor. Tu ga je ugostio novi samoborski gradonačelnik Krešo Beljak i, naravno, cijelu biciklističku karavanu.

Budući da je nakon nedavnih izbora to bio prvi susret zagrebačkog i samoborskog gradonačelnika, izazvao je i podosta pozornosti na Trgu kralja Tomislava, kada su oba gradonačelnika imala samo riječi hvale za samu ideju cijelog projekta karavane Put prijateljstva. Gradonačelnik Bandić rekao je da mu je drago što je mogao sudjelovati u karavani, a pozvao je i ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića da se sljedeće godine pridruži.

- Dva su razloga zašto treba biti ovdje. Jedan je da se pomogne hrvatskoj zajednici u Sloveniji, a drugi da jačamo odnose Slovenije i Hrvatske. Iako su oni sada zategnuti, to će popustiti, jer valja nama skupa preko rijeke. Poslije kiše uvijek dolazi sunce – zaključio je Bandić.

Samoborski gradonačelnik Beljak istaknuo je kako mu je drago što je zagrebački gradonačelnik došao u Samobor, što nagovještava bolju suradnju gradova, rekavši da ona do sada nije bila na razini kakva dolikuje suradnji stoljećima povezana ova dva grada. Na poziv da se sljedeće godine pridruži aktivno sudjelovanjem u karavani rekao je da će se rado odazvati pa mu je Milan Bandić obećao kako će mu on nabaviti bicikl.

U ime organizatora, Saveza hrvatskih udruga u Sloveniji, predsjednik saveza Vladimir Bilić istaknuo je da savez objedinjuje 12 udruga s hrvatskim predznakom u Sloveniji, koji su više - manje trbuhom za kruhom ili zbog studija došli u susjednu nam državu.

- Uz pomoć gradova Zagreba i Ljubljane riješili smo trajnije pitanje naših prostora u Ljubljani koje smo dobili od Mercatora na uporabu. Veselim se obećanjima zagrebačkog i samoborskog gradonačelnika da će nam se i sljedeće godine priključiti u karavani, a nastojimo i da ostali gradonačelnici kroz koje prolazi karavana također odvezu pojedinu dionicu s nama, a prije svega željeli bi da nam se pridruži i gradonačelnik Ljubljane – rekao je predsjednik Saveza hrvatskih udruga u Sloveniji Vladimir Bilić, dodavši da je karavana pokazatelj kako su, unatoč političkoj situaciji, međuljudski odnosi dvaju narodi oduvijek bili dobri, osobito sportski, ali i da se ne smije zaboraviti kako je karavana startala kao sjećanje na žrtve obrane Vukovara, što je preraslo u regionalni i međudržavni događaj.

Iz Samobora biciklisti su 27. lipnja krenuli u treću etapu prema 130 kilometara udaljenoj Ljubljani.

M. Šipuš

 

Biciklistička karavana prijateljstva boravila u Samoboru

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.