02.12.2012.

U Samoboru obilježeni Dan Zajednice Makedonaca u Hrvatskoj i Racinov dan

Trajne veze Makedonaca i Samoboraca

U Samoboru obilježeni Dan Zajednice Makedonaca u Hrvatskoj i Racinov dan

Brojna i vrlo aktivna Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj i ove je godine svečano obilježila svoj dan u Samoboru, povezavši ga ujedno i s Racinovim danom, koji se također svake godine obilježava u povodu tiskanja njegove zbirke Beli mugri (Bijela svitanja), a koja je još davne 1939. godine prvi puta otisnuta u tiskari Dragutina Špulera u Samoboru. Ova, za makedonsku kulturu vrlo važna, zbirka Koče Racina trajno je i duboko povezala dva naroda, a ta povezanost nastavljena je i prijateljstvom između Grada Samobora i makedonskog Velesa, koje je i službeno utemeljeno 1977. godine.

Izaslanstvo Zajednice Makedonaca u RH i Makedonsko kulturno društvo Ohridski biser iz Zagreba okupilo se 1. prosinca u prijepodnevnim satima kako bi prvo položilo vijenac ispred biste Koče Racina u parku Samoborskog muzeja, gdje je i pročitano nekoliko pjesama iz ove zbirke.

U Muzeju je nakon toga predstavljena knjiga poezije Izbor pjesama makedonskih autora iz Hrvatske, u izdanju Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba. U zbirci je predstavljen samo mali dio pjesama napisan na makedonskom jeziku od osam autora koji stvaraju u Republici Hrvatskoj, a koji na najbolji način promoviraju makedonsku zajednicu. Urednica ove knjige je Elizabeta Petrovska, koja je ujedno i tajnica Zajednice te članica Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Brojne nazočne pozdravio je savjetnik pri Veleposlanstvu Republike Makedonije u Hrvatskoj Redžep Saliu, koji je zahvalio Samoborcima što toplo i iskreno svake godine prihvaćaju članove makedonske zajednice, a u ime Grada Samobora dobrodošlicom je uzvratio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić.

Nakon kratke stanke, koju su makedonski gosti proveli u razgledavanju Samobora i uz nezaobilazne kremšnite, program obilježavanja nastavljen je u 14 sati u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta, gdje su kulturno-umjetnički program pripremila sva društva koja djeluju unutar Zajednice Makedonaca u Hrvatskoj. Naraštaje Makedonaca iz Splita, Rijeke, Zadra, Pule, Osijeka i Zagreba pozdravio je predsjednik Zajednice Orce Lambevski, koji im je prenio i čestitke predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića te dodijelio zahvalnice vrijednim članovima. Kroz pjesmu, ples, recitacije, prepoznatljive ritmove i tople zvukove ove drage nam i prijateljske zemlje prikazana je sva raznolikost bogate kulturne baštine koju njeguje ova ugledna zajednica u Hrvatskoj.

Samobor tako s pravom, ali i ponosom, postaje središnje mjesto okupljanja Zajednice Makedonaca u Hrvatskoj.

M.K.

 

U Samoboru obilježeni Dan Zajednice Makedonaca u Hrvatskoj i Racinov dan

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002