20.06.2012.

U Kalju održan Okrugli stol u okviru petih Uskočkih susreta

O uskocima u Žumberačkom vojnom distriktu

U Kalju održan Okrugli stol u okviru petih Uskočkih susreta

U organizaciji zavičajnog KUD-a Žumberčana Marko Vukasović iz Samobora te Udruge Uskok iz Sošica, održan je u Kalju 10. lipnja okrugli stol u okviru petih Uskočkih susreta, koji se održavaju u Senju svake godine u srpnju mjesecu. Ovaj okrugli stol u Kalju zamišljen je tako da bude u određenom smislu dopuna događanjima u Senju pa je stoga i njegov naslov Okrugli stol u okviru petih Uskočkih susreta.

Prošle godine prijatelji iz Turističke zajednice Grada Senja pozvali su Udrugu Uskok iz Sošica te predstavnike KUD-a Marko Vukasović na jako lijepo događanje koje je trebalo promovirati turističku djelatnost Grada Senja i ujedno u okviru okruglog stola prikazati prošlost senjskih uskoka. Okrugli stol u Kalju imao je zadatak rasvijetliti događanja u 16. stoljeću te razjasniti razloge i potrebu organizacije Žumberačkog vojnog distrikta.

Žumberački vojni distrikt nastao je odlukom bečkog dvorskog ratnog vijeća kao ogledni primjer buduće cjelovite obrambene organizacije prema turskom carstvu. Žumberački vojni distrikt financirala je djelomično tadašnja austrijska pokrajina Kranjska, a ostatak zatvaranja financijske konstrukcije pao je na leđa doseljenika – uskoka, koji su dobili zemlju za obradu i još neke druge beneficije: npr. nisu plaćali crkvene daće, mogli su se slobodno kretati, kupovati i prodavati zemlju, baviti se trgovinom solju koju su donosili iz Senja i, vjerojatno, s otoka Paga, no nisu se smjeli baviti nikakvim drugim zanimanjima. Zauzvrat su se morali sami opremati za odlazak na ratišta, a kasnije se o njima brinula vojna komanda. Tu temu je razradio i iznio prof. Vedran Halužer s Povijesnog instituta Hrvatske.

Profesor Damjan Lapajne govorio je o geologiji i morfologiji Žumberka te o prisutnosti Ilira tj. ilirskog plemena Latovici na prostoru Žumberka, zatim o ilirskoj nekropolskoj kulturi te o iskopinama na lokalitetu u Budinjaku, gdje su otkriveni neki od najznačajnijih predmeta iz doba Ilira. Ilire su na ovim prostorima naslijedili Rimljani, a o njihovoj prisutnosti svjedoče iznimno vrijedni primjerci staklenih predmeta, zatim amfora za čuvanje ulja, vina te vrlo dobro očuvane svjetiljke uljanice i mnogi drugi predmeti. Žumberak je u to doba vjerojatno bio na trasi rimske ceste prema Panoniji. Rimljane su naslijedili Slaveni koji su na ovim prostorima trajali sve do dolaska Osmanlija, koji su opustošili ovaj kraj 1493. godine.

Akademik Dragutin Feletar govorio je o naseljenosti Žumberka te o broju stanovnika u selima žumberačkih župa u periodu poslije Vojne krajine. Utvrdio je da je Žumberak bio najnaseljeniji oko 1890. godine pa do Prvog svjetskog rata. U to vrijeme na Žumberku je živjelo oko 30 000 stanovnika, nakon čega slijedi dramatičan pad broja stanovnika pa danas imamo potpuno prazna sela i kraju prijeti izumiranje, premda ima nekih naznaka da bi ipak moglo doći do revitalizacije i porasta broja stanovnika.

Ravnateljica Parka prirode Lidija Bertović govorila je o ekologiji, o izvorima pitke vode te o planovima za budućnost ekološkog djelovanja udruge u Žumberku. O vjerskim pitanjima govorio je velečasni otac Robert Rapljenović. Govorio je o Marčanskoj biskupiji, koja je formirana 1611. godine, a uništena 1637. godine, nakon čega je preseljena u nedaleki Pribić, gdje je ostala oko 40 godina, a onda je preseljena u Križevce.

Na okruglom stolu okupilo se stotinjak ljudi iz Žumberka i ostalih krajeva Hrvatske. Iz Klisa su došli predstavnici Kliških uskoka u svojim živopsinim nošnjama, zatim članovi Šibenske gradske straže, a predstavnici Senjskih uskoka morali su se, nažalost, s puta vratiti u Senj radi nesretnog slučaja. Posebnu čast svojim prisustvom okruglom stolu dali su predstavnici Braće Hrvatskoga zmaja, njih čak 9, a njihov istaknuti član, akademik Dragutin Feletar, bio je i jedan od uvodničara. Na okruglom stolu bili su prisutni i uzvanici: načelnik Općine Žumberak Zdenko Šiljak, savjetnica gradonačelnika Grada Samobora Marica Jelenić, predstavnici DVD-a Višći vrh, Gornja Vas i Petričko Selo, a Delišimunović je donio obiteljsku dragocjenost - povelju kojom je obitelj Delišimunović odlikovana i unesena u red plemenitaških obitelji. Obitelj vuče porijeklo iz Klisa. Skupu su nazočili predstavnici AK Žumberak i Udruga Žumberačke vile.

U mjesnoj crkvi sv. Mihaela nastupili su zborovi KUD-a Marko Vukasović u narodnim nošnjama žumberačkog kraja, te jedan od najstarijih zborova u Hrvatskoj, Hrvatsko pjevačko društvo Jeka iz Samobora. Posebnu zahvalnost izražava se mjesnom župniku monsinjoru Jurju Jerneiću, upraviteljici Caritasa Meliti Madirazza i osoblju Caritasa te bračnom paru Milaković na nesebičnoj pomoći. Nakon održanog okruglog stola i bogatog ručka goste su zabavili Kordićevi muzikaši.

Janko Jelenić

 

U Kalju održan Okrugli stol u okviru petih Uskočkih susreta

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002