12.07.2012.

45. godišnjica svećeničkog služenja fra Zvjezdana Linića

"Isuse, dobroto beskrajna"

45. godišnjica svećeničkog služenja fra Zvjezdana Linića

U crkvi sv. Filipa i Jakova, smještenoj na vrhu brda ponad prostranoga Grobničkog polja, okupilo se 7. srpnja mnoštvo vjernika. U svojoj rodnoj župi fra Zvjezdan Linić, ravnatelj Kuće susreta Tabor u Samoboru, slavio je 45. godišnjicu svećeničkog služenja. Osim župljana i članova njegove obitelji, na svečano su misno slavlje iz Samobora autobusima i automobilima pristigli njegovi suradnici iz Tabora te prijatelji i polaznici fra Zvjezdanovih seminara duhovne obnove. U sv. misi na Grobniku, osim domaćeg župnika vlč. Ivana Friščića, sudjelovao je i fra Željko Železnjak, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda te još šest svećenika iz Riječke nadbiskupije. Slavlje je svojom pjesmom uveličao župni zbor.

Fra Zvjezdan Linić zaređen je za svećenika 29. lipnja 1967. u franjevačkoj crkvi na zagrebačkom Kaptolu, po rukama blagopokojnog kardinala Franje Kuharića. U svetištu Gospe Trsatske služio je 2. srpnja mladu misu, a svoje drugo mladomisničko slavlje 9. srpnja u rodnoj grobničkoj župi.

Na početku svete mise fra Zvjezdan je zahvalio Bogu, jer ga 45 godina trpi u njegovoj ljudskoj nesavršenosti, prisjećajući se usput i vremena kada je u crkvu sv. Filipa i Jakova dolazio na vjeronauk i na misna slavlja.

Vlč. Ivanu Bogdanoviću, župniku iz Vinagore, fra Zvjezdan je propovijedao na mladoj misi 1983. te na misi njegovog srebrnog jubileja prije četiri godine. Zato je i bio počašćen pozivom fra Zvjezdana da na Grobniku, na njegovoj proslavi 45. obljetnice misništva, upravo on propovijeda. Osvrnuo se pritom vlč. Bogdanović na fra Zvjezdanovo mladomisničko geslo "Isuse, dobroto beskrajna": "Sve ono što fra Zvjezdan jest može stati u te tri riječi. Sve što čini i živi slijeva se u taj zaziv. Uvjeren sam da je jedina njegova želja svakome od nas donijeti tu Isusovu dobrotu..." Zahvalio mu je u ime vjernika što je svima pokazao put i što u njihovim dušama uvijek pali svjetlo, svojim osmijehom, riječju i ljubavlju.

Provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željko Železnjak zahvalio je fra Zvjezdanu na 45 godina služenja Bogu, Crkvi, Provinciji i domovini. "Slavimo Boga i zahvaljujmo fra Zvjezdanu što mu je dao milost da bude djelo Božje u ovom današnjem vremenu", rekao je fra Željko vjernicima u 900 godina staroj grobničkoj crkvi.

Vlč. Ivan Friščić, grobnički župnik, na kraju je sve pozvao na ručak. Grah s kobasicama i pancetom planuo je tek tako, kobasica sa senfom ubrzo više nije bilo, a za fetu pršuta stajalo se u redu. U slatkim delicijama i rashlađenom piću svi su uživali i tijekom popodnevnog programa koji se održao u kaštelu pokraj crkve. Tražilo se mjesto više u hladovini debelih kaštelskih zidina, no sunce nije nimalo smetalo mladima iz Grobnika koji su fra Zvjezdanu u čast osmislili kratak program. Na pjesmu su poticali "taborski animatori" Marija i Davor, a zajedno s njima, na pozornici je zapjevao i fra Zvjezdan. Anegdotama iz svog života nasmijao je sve prisutne, a potom je mikrofon prepustio vjernicima. Nekoliko njih svjedočilo je o Isusovoj dobroti beskrajnoj, zahvaljujući fra Zvjezdanu na svim milostima koje su preko njega, a po Isusu, primili.

Prije povratka svojim kućama, vjernici su s fra Zvjezdanom obišli grob njegovih roditelja Ljudmile i Josipa. Nakon molitve za njih, ali i za sve pokojne, zapjevali su omiljenu pjesmu fra Zvjezdanove majke Ljudmile "Krist na žalu".

Proslavili su s prijateljem njegov dan, a potom su se vratili svojim kućama. No, osjećaj da su bili na tulumu s Isusom i od njega poslanom radosnom navjestitelju evanđelja, nije ih još dugo, dugo napuštao.

Gordana Ivir

Snimila: Gordana Ivir

 

45. godišnjica svećeničkog služenja fra Zvjezdana Linića

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002