12.07.2012.

45. godišnjica svećeničkog služenja fra Zvjezdana Linića

"Isuse, dobroto beskrajna"

45. godišnjica svećeničkog služenja fra Zvjezdana Linića

U crkvi sv. Filipa i Jakova, smještenoj na vrhu brda ponad prostranoga Grobničkog polja, okupilo se 7. srpnja mnoštvo vjernika. U svojoj rodnoj župi fra Zvjezdan Linić, ravnatelj Kuće susreta Tabor u Samoboru, slavio je 45. godišnjicu svećeničkog služenja. Osim župljana i članova njegove obitelji, na svečano su misno slavlje iz Samobora autobusima i automobilima pristigli njegovi suradnici iz Tabora te prijatelji i polaznici fra Zvjezdanovih seminara duhovne obnove. U sv. misi na Grobniku, osim domaćeg župnika vlč. Ivana Friščića, sudjelovao je i fra Željko Železnjak, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda te još šest svećenika iz Riječke nadbiskupije. Slavlje je svojom pjesmom uveličao župni zbor.

Fra Zvjezdan Linić zaređen je za svećenika 29. lipnja 1967. u franjevačkoj crkvi na zagrebačkom Kaptolu, po rukama blagopokojnog kardinala Franje Kuharića. U svetištu Gospe Trsatske služio je 2. srpnja mladu misu, a svoje drugo mladomisničko slavlje 9. srpnja u rodnoj grobničkoj župi.

Na početku svete mise fra Zvjezdan je zahvalio Bogu, jer ga 45 godina trpi u njegovoj ljudskoj nesavršenosti, prisjećajući se usput i vremena kada je u crkvu sv. Filipa i Jakova dolazio na vjeronauk i na misna slavlja.

Vlč. Ivanu Bogdanoviću, župniku iz Vinagore, fra Zvjezdan je propovijedao na mladoj misi 1983. te na misi njegovog srebrnog jubileja prije četiri godine. Zato je i bio počašćen pozivom fra Zvjezdana da na Grobniku, na njegovoj proslavi 45. obljetnice misništva, upravo on propovijeda. Osvrnuo se pritom vlč. Bogdanović na fra Zvjezdanovo mladomisničko geslo "Isuse, dobroto beskrajna": "Sve ono što fra Zvjezdan jest može stati u te tri riječi. Sve što čini i živi slijeva se u taj zaziv. Uvjeren sam da je jedina njegova želja svakome od nas donijeti tu Isusovu dobrotu..." Zahvalio mu je u ime vjernika što je svima pokazao put i što u njihovim dušama uvijek pali svjetlo, svojim osmijehom, riječju i ljubavlju.

Provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željko Železnjak zahvalio je fra Zvjezdanu na 45 godina služenja Bogu, Crkvi, Provinciji i domovini. "Slavimo Boga i zahvaljujmo fra Zvjezdanu što mu je dao milost da bude djelo Božje u ovom današnjem vremenu", rekao je fra Željko vjernicima u 900 godina staroj grobničkoj crkvi.

Vlč. Ivan Friščić, grobnički župnik, na kraju je sve pozvao na ručak. Grah s kobasicama i pancetom planuo je tek tako, kobasica sa senfom ubrzo više nije bilo, a za fetu pršuta stajalo se u redu. U slatkim delicijama i rashlađenom piću svi su uživali i tijekom popodnevnog programa koji se održao u kaštelu pokraj crkve. Tražilo se mjesto više u hladovini debelih kaštelskih zidina, no sunce nije nimalo smetalo mladima iz Grobnika koji su fra Zvjezdanu u čast osmislili kratak program. Na pjesmu su poticali "taborski animatori" Marija i Davor, a zajedno s njima, na pozornici je zapjevao i fra Zvjezdan. Anegdotama iz svog života nasmijao je sve prisutne, a potom je mikrofon prepustio vjernicima. Nekoliko njih svjedočilo je o Isusovoj dobroti beskrajnoj, zahvaljujući fra Zvjezdanu na svim milostima koje su preko njega, a po Isusu, primili.

Prije povratka svojim kućama, vjernici su s fra Zvjezdanom obišli grob njegovih roditelja Ljudmile i Josipa. Nakon molitve za njih, ali i za sve pokojne, zapjevali su omiljenu pjesmu fra Zvjezdanove majke Ljudmile "Krist na žalu".

Proslavili su s prijateljem njegov dan, a potom su se vratili svojim kućama. No, osjećaj da su bili na tulumu s Isusom i od njega poslanom radosnom navjestitelju evanđelja, nije ih još dugo, dugo napuštao.

Gordana Ivir

Snimila: Gordana Ivir

 

45. godišnjica svećeničkog služenja fra Zvjezdana Linića

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002