12.06.2012.

80. rođendan Ane Frkin, titularne dopredsjednice Društva sv. Izidora Seljaka

Još radi lajbeke

80. rođendan Ane Frkin, titularne dopredsjednice Društva sv. Izidora Seljaka

Društvo sv. Izidora Seljaka proslavilo je u nedjelju, 10. lipnja, 80. rođendan Ane Frkin iz Domaslovca, u zajedništvu njene obitelji, njenih kćeri, snahe, unuka i praunuka. Baka Ana, kako je svi zovemo, jedna je od najstarijih članica društva i ujedno njegova titularna dopredsjednica te čuvarica baštine samoborskoga kraja.

Još uvijek izrađuje lajbeke za samoborsku narodnu nošnju te šiva muške narodne nošnje. Velik broj narodnih nošnji izradila je svojim rukama za TD Ferdo Livadić, a i brojne nošnje župljana starodrevne župe Samobor.

U njenoj kući u Željezničkoj ulici u Domaslovcu okupili su se članovi Društva sv. Izidora Seljaka odjeveni u svečane nošnje našega kraja, odajući tako zahvalnost ženi koja je većinu nošnji ili njihove dijelove i sama izradila.

Iako je imala težak život, ostala je baka Ana vedroga duha te je svojim talentom obogatila i župu Krista Kralja u Domaslovcu, za čiji je oltar izradila nekoliko oltarnika. Svojom se ljepotom najviše ističe onaj koji oltar krasi u božićno vrijeme.

Obiteljski je stol te nedjelje bio bogat hranom, ali još više osjećajem zajedništva koje je produbljeno pjesmom i razgovorom te prigodnim govorima i zdravicama. Rođendan je bio i prigoda za snimanje novih kadrova dokumentarnog filma o baki Ani, a koji je društvo počelo snimati prošle godine.

Društvo sv. Izidora Seljaka osnovano je u ožujku 2010. godine i u relativno kratko vrijeme ostvarilo je niz zapaženih aktivnosti, u koje je bila uključena i baka Ana. Članovi su joj zaželjeli dobro zdravlje i aktivnost u društvu, na radost mnogih koje obogaćuje svojim životom.

Radovan Librić

 
12.06.2012.

Tamburaški sastav Samoborci i gradska delegacija gostovali u Wirgesu

Prijateljstvo zapečaćeno pjesmom

Tamburaški sastav Samoborci i gradska delegacija gostovali u Wirgesu

Gradovi Wirges i Samobor njeguju svoje prijateljstvo od 1974. godine, a ovogodišnje gostovanje (od 7. do 10. lipnja) domaći su u cijelosti posvetili Samoborcima. Napravljeni su i prigodni bedževi koji podsjećaju na dugogodišnju suradnju. Grad Samobor predstavljao je dogradonačelnik Hrvoje Frankić u pratnji Drage Kušića i Josipa Sirovice. Gospodin Frankić pozdravio je sve prisutne i izrazio veliko zadovoljstvo što se dugogodišnje prijateljstvo tako dobro nastavlja, kao i nadu da će tako ostati u budućnosti.

Bogat program pripremljen od domaćina – gradonačelnika Renata Nolla i pjevačkog društva Westerwaldchora Wirges započeo je dočekom u četvrtak navečer. Srdačni domaćini drugog su dana Samoborce odveli u jednu od destilerija rakija u okolici Wirgesa te na odličan ručak u restoran smješten uz cistercitski samostan u Hachenburgu.

Istog dana, u petak navečer održan je koncert na kojem su sudjelovali i domaći izvođači: njihova limena glazba (Frei Weg) te pjevački zborovi. Tamburaški sastav Samoborci predstavili su se narodnim pjesmama iz Hrvatske, Rumunjske, Mađarske, Austrije i Njemačke, ali i filmskom te evergreen glazbom. Koncert je završen izvedbom pjesme Samobor-Wirges 2005. To je kompozicija posvećena prijateljstvu Samobora i Wirgesa. Nakon koncerta nastavljeno je druženje u odličnom raspoloženju.

U subotu je organiziran izlet u Koblenz uz panoramski izlet brodom po Rajni i posjet ogromnom fortifikacijskom objektu utemeljenom prije 1000 godina, koji je prije nekoliko godina u potpunosti obnovljen sredstvima Europske Unije. Tada je napravljena i žičara koja putnike prevozi preko Rajne do Njemačkog kuta. To je naziv za veliki spomenik smješten na ušću rijeke Mosel u Rajnu. Posvećen je caru Wilhelmu I. kojeg smatraju ujediniteljem Njemačke svog vremena.

Navečer se u prostorijama pjevačkog društva zajednički odgledala nogometna utakmica između Njemačke i Portugala, a tom prilikom su predani i pokloni: pjevački zbor iz Wirgesa dobio je veliko licitarsko srce, a Samoborci su dobili prigodne keramičke šalice na kojima je otisnuta zajednička fotografija ovogodišnjeg druženja.

J.Š.

 

80. rođendan Ane Frkin, titularne dopredsjednice Društva sv. Izidora Seljaka

Tamburaški sastav Samoborci i gradska delegacija gostovali u Wirgesu

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002