18.01.2012.

Udruga apneja uspjela u nastojanjima da životno važan medicinski aparat uđe na listu HZZO-a

S CPAP-om se lakše diše

Udruga apneja uspjela u nastojanjima da životno važan medicinski aparat uđe na listu HZZO-a

Prije dvije i pol godine pisali smo o nastojanjima Udruge apneja i njenog predsjednika, Samoborca Branimira Marovića da se riješi problem zbog kojeg oboljeli od ove bolesti teško dolaze do mogućnosti liječenja. Naime, iako se radi o bolesti od koje, prema nekim procjenama, pati čak 5% odrasle populacije Hrvatske, aparat CPAP (Continuous Positive Airway Pressure), kao jedini učinkoviti način liječenja, nije bio na listi HZZO-a. No, od 1. veljače ove godine to će se konačno promijeniti.

- Uspjeli smo u našim nastojanjima da CPAP uđe na listu HZZO-a i to odlukom Upravnog vijeća od 14. Prosinca, koje je donijelo Pravilnik o ortopedskim i drugim pomagalima. U njemu se nalazi i CPAP, koji će biti pokriven iznosom od 6.500 kuna – javio nam je dobru vijest Branimir Marović.

Urađaj će se izdavati na preporuku liječnika specijalista, educiranog za medicinu spavanja, a odobrava se na godinu dana uz dokaz da je bio korišten (zapis na memorijskoj kartici) te uz potvrdu potrebe za nastavkom provođenja terapije. Riječ je o uređaju koji bolesnoj osobi tijekom spavanja osigurava povećani tlak zraka u kompletnom dišnom putu i tako bolesnika "prisiljava" da diše.

- Na ovaj način smo kao udruga napravili ogroman posao, jer je uvrštavanje CPAP-a na listu HZZO-a bio jedan od glavnih ciljeva našeg osnivanja. Ali, uspjeli smo i u drugom cilju, a to je da se snizi cijena uređaja na hrvatskom tržištu – pojašnjava Marović, dodajući kako će se danas s HZZO-ovih 6.500 kuna pokriti kompletna cijena nabave uređaja, što do prije nekoliko godina ne bi bio slučaj. Inače, zanimljivo, jedan od dobavljača uređaja je samoborska Eksa Grupa iz Domaslovca.

K.S.

Ubojica u snu

Apneja u spavanju (sleep apnea) bolest je koja se manifestira kao poremećaj spavanja. Oboljeli prestaju disati veći ili manji broj puta u snu, što uzrokuje prekid u opskrbi organizma kisikom, kao i kašnjenje izdisanja ugljičnog dioksida, čime se organizam truje. Probuđeni bolesnik se svojih tegoba uglavnom ne sjeća. Apneja s vremenom dovodi do propadanja organizma i težih posljedica, kao što su bolesti mozga, srca i krvnih žila ili stradanja radi spontanog padanja u san na poslu ili u prometu. Jedan od prepoznatljivih pratećih simptoma bolesti je hrkanje (iako svi hrkači ne moraju biti i apnejičari), te umor, pospanost i iznenadno padanje u san u najrazličitijim situacijama. Svi koji smatraju kako bi mogli biti apnejičari slobodno se za informacije i pomoć mogu javiti Udruzi apneja preko njihove web stranice.

 

Udruga apneja uspjela u nastojanjima da životno važan medicinski aparat uđe na listu HZZO-a

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002