02.10.2012.

Održan simpozij "Planinarski križni put: Pokaznica hodajućeg Krista"

Krist se odazvao planinarima

Održan simpozij

U povodu 25. obljetnice Planinarskog križnog puta i njegovog 50. pohoda, koji će se održati u listopadu u Samoborskom gorju, na Cerini, u duhovnom centru Zajednice Ekosspiritus održan je u subotu, 29. rujna, simpozij "Planinarski križni put: Pokaznica hodajućeg Krista". Simpozij je organizirala Zajednica Ekosspiritus i Povjerenstvo za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije. O Planinarskom križnom putu govorili su svećenici, dugogodišnji sudionici, voditelji, planinari i predstavnici roditelja.

Prvo predavanje na temu "Katoličko planinarstvo od demokratskih promjena do danas" održao je Slavko Žagar, dugogodišnji planinar iz Našica. Govorio je o katoličkom planinarstvu, istaknuvši pritom brojne inicijative koje su se protekla dva desetljeća dogodile u hrvatskom planinarstvu. Naglasio je da je Planinarski križni put, kao jako dobro organizirana manifestacija planinara-vjernika, najvredniji doprinos katoličkom planinarstvu. Slijedilo je predavanje Radovana Librića "Planinarski križni put, kratki povijesni pregled" u kojem je predstavljen hod Planinarskog križnog puta. Kao najvažnija godina izdvojena je prvo 1995., kada je pobožnost izašla iz Samoborskoga gorja, nakon sedam godina od početka pobožnosti, proširivši se nakon toga i na druge dijelove Hrvatske. Istaknuta je i 1999. godina, kada je na križnom putu brojka sudionika premašila dvije tisuće. Slijedilo je predavanje Damjana Korena, organizatora planinarskih križnih puteva u Varaždinskoj biskupiji pod naslovom "Planinarski križni put kao znak vremena". Kroz sedam točaka objasnio je zašto je ova pobožnost znak vremena ili, drugim riječima, zašto je na osobit, dubok i izraženiji, a posebno upečatljiv način ove pobožnosti obilježeno proteklih 25 godina. Tomislav Lukšić iz Donje Lomnice obradio je temu pod naslovom "Rast zajednica mladih na primjeru sadržaja i tema koje nudi Planinarski križni put". Govorio je o zajednici Trag u beskraju iz Donje Lomnice, kojoj je poticaj za osnivanje bilo sudjelovanje nekoliko mladih iz župe na 34. Planinarskom križnom putu. O važnosti Planinarskog križnog puta iz roditeljske pozicije progovorila je Mirjana Požgaj iz Dugava predstavivši temom "Planinarski križni put kao mjesto odgoja mladih za kršćanske i obiteljske vrednote" iskustvo majke čija su djeca godinama odlazila na Planinarske križne puteve. Prvi dio simpozija završio je predavanjem Roberta Ščuke iz Ferdinandovca na temu "Planinarski križni put kao mjesto susretanja mladih iz različitih dobnih, redovničkih, dijecezanskih te različitih pokreta i udruga". Vjeroučitelj Robert približio je prisutnima važnost sudjelovanja na pobožnosti redovničkih zajednica, molitvenih skupina, zajednica mladih, župnih zborova i svih onih zajednica koje se obogate, upoznaju i osvježe dolaskom na Planinarski križni put.

Nakon pauze za ručak slijedio je drugi dio simpozija, a prvu temu izložio je Radovan Librić, voditelj ove pobožnosti od samih njenih početaka, pod naslovom "Planinarski križni put kao mjesto naviještanja novoga govora vjere". Podsjetio je prisutne koliko je važno naviještanje evanđelja novim govorom vjere, prihvatljivim mladom čovjeku. U tom navještaju važni su trenuci tišine koje nudi priroda i okruženje u kojem se kreću sudionici prevaljujući i po više od 40 kilometara po pohodu. Nikolina Pučar iz župe svete Marije Okićke govorila je o "Planinarskom križnom putu kao mjestu učenja o povijesti, kulturi i voljenju svoje domovine" naglasivši kako svaki pohod mlade odgaja za istinsko domoljublje.

Vjeroučiteljica Katarina Pučar, dugogodišnja sudionica i autorica brojnih kateheza tijekom proteklih godina, predstavila je temu "Planinarski križni put: mjesto autentične katehizacije mladih". Zaključila je da tijekom pohoda, osim samoga govora, postoji još mnogo načina za katehizaciju mladih. Vlč. Ivica Budinšćak, povjerenik za mlade Zagrebačke nadbiskupije, osvrnuo se na temu "Mjesto Planinarskog križnog puta u povjerenstvima za pastoral mladih pojedinih (nad)biskupija". Naglasio je pritom da je u temeljima povjerenstava za mlade, koje ove godine slave 15. obljetnicu, upravo Planinarski križni put. On je zapravo jedan od prvih programa povjerenstva na početku njegova rada.

Zadnja je tema bila "Planinarski križni put kao stup zajedništva zajednice Ekosspiritus" koju je obradio vlč. Robert Mokri, dugogodišnji sudionik i povjerenik za mlade Požeške biskupije te duhovnik zajednice Ekosspiritus. Naglasio je da zajednica Ekosspiritus upravo Planinarskom križnom putu zahvaljuje za svoje osnivanje i postojanje.

Simpozij je završio rad osvrtom i raspravom svih prisutnih na pojedine izložene teme. Povjerenik Ivica Budinšćak pohvalio je rad simpozija, naglasivši da se u izlaganjima moglo čuti i prijedloga za uspješan nastavak ove pobožnosti, za godine koje dolaze, pa i za sljedećih 25 godina koje su pred nama.

Predavači i sudionici slavili su Gospodina euharistijom koju je predvodio vlč. Budinšćak zahvalivši Bogu za simpozij, međusobno obogaćivanje izloženim temama te novim zamislima za pohode koji su pred nama.

Svi prisutni obaviješteni su da će se u zagrebačkoj katedrali na kraju listopada slaviti euharistija, zahvala za 25. obljetnicu planinarskih križnih puteva. Također, Zajednica Ekosspiritus će početkom studenog na Cerini održati 25-satno klanjanje u zahvalu Bogu za 50 pohoda Planinarskog križnog puta.

Radovan Librić

 

Održan simpozij "Planinarski križni put: Pokaznica hodajućeg Krista"

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002