19.10.2012.

50. Planinarski križni put

Za križem po Samoborskom gorju

50. Planinarski križni put

Jubilarni 50. Planinarski križni put održan je 13. i 14. listopada u Samoborskom gorju. Organizirale su ga Planinarska bratovština sv. Bernarda i Zajednica Ekosspiritus iz Samobora pod pokroviteljstvom Povjerenstva za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije.

Oko 700 mladih hodalo je za križem pod geslom "Vi ste prijatelji moji", obilazeći crkve, kapele i križeve krajputaše u Samoborskom gorju trasom od Luga Samoborskog preko Ruda do starog Okić-grada ili pak onom od Smerovišća preko Sv. Martina pod Okićem do Okić-grada, a onda i do Samobora.

U župi sv. Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom započeo je u rano subotnje jutro dvodnevni hod mladih okupljenih oko Planinarske bratovštine sv. Bernarda. Vlč. Mladen Sinković, domaći župnik, srdačno ih je pozdravio, a nakon jutarnje molitve i izmoljene prve postaje križnoga puta, povorka od oko 300 mladih krenula je prema Maloj Jazbini i kapeli Majke Božje Kraljice Hrvata koja čuva moći sv. Bernarda, zaštitnika planinara. Nastavili su potom hod do kipa sv. Bernarda u Otruševcu. Tamo su sudionici predahnuli uz bogat doručak koji je za njih pripremila obitelj Grgos, a pomogli su i ostali župljani Luga Samoborskog.

I kapele sv. Marka Križevčanina na Vratniku i sv. Florijana na Slanom Dolu bile su postaje Planinarskog križnog puta. Nakon Gostinjca sv. Bernarda na Velikom Lovniku, gdje su mladi predahnuli uz ručak, slijedila su raspela na Šipačkom Bregu i u Malom Lipovcu. U predvečerje su stigli u Rude, a nakon što su se smjestili u prostorije osnovne škole i u sportsku dvoranu, članovi domaćeg KUD-a Oštrc izveli su program dobrodošlice upoznavši pritom mlade s prošlošću i sadašnjošću rudarskoga kraja.

Vlč. Luka Slijepčević, župnik pri Sv. Jurju u Gornjoj Stubici, i sam sudionik dvodnevnoga hoda, služio je u rudarskoj župnoj crkvi sv. Barbare večernju sv. misu. Crkva je bila premala za raspjevane mlade, koji su, unatoč umoru, upijali svaku propovjednikovu riječ. Vlč. Luka je istaknuo važnost svjedočenja u ovoj Godini vjere te je potaknuo mlade na čitanje svetog pisma, jer nam ono može mijenjati život. Poslije završetku sv. mise, po dvoje mladih se izmjenjivalo pred Presvetim u cjelonoćnom klanjanju.

Nedjelja je započela doručkom koji su s domaćim župnikom vlč. Darkom Banfićem pripremile vrijedne ruke Rudarica. Slijedila je kateheza fra Petra Horvata, misionara u Peruu, koji je svjedočio o naviještanju vjere u toj dalekoj i nama nepoznatoj zemlji. Nakon kateheze, mladi su krenuli prema župnoj crkvi sv. Leonarda u Kotarima.

U budućem duhovnom centru na Cerini okupio se već u petak dio mladih koji su hodali trasom Zajednice Ekosspiritus. Župnik u Zrinskom Topolovcu vlč. Milan Kerš služio je večernju sv. misu te je blagoslovio drveno raspelo, rad Stjepana Peteka iz Brdovca.

U Smerovišće je u subotnje kišno jutro stiglo oko 400 mladih iz četiri (nad)biskupije. Nakon molitve pokraj križa, vlč. Milan Kerš blagoslovio je kip Majke Božje Lurdske, dar Bože i Đurđe Grgurića iz Velikog Lipovca. Mladi su kip potom prenijeli na Cerinu, gdje je blagoslovljena i pećina u koju je stavljen. Radovan Librić, tajnik Zajednice Ekosspiritus, zahvalio je svima onima koji su godinama doprinosili izgradnji i dovršetku izgradnje duhovnog centra. Nakon doručka, slijedila je druga postaja, a ona je, kao i sve ostale, oblikovana po tekstu Nikole Kuzmičića, koji je govorio o novoj evangelizaciji kao da je Isus živ i Radosnu vijest propovijeda pjevajući sa svojim apostolima, poput rock sastava, o herojima ulice, hrabrim ljudima, ali i o onima koji bježe, bojeći se ljubavi i sreće.

S kabanicama i pod kišobranima, kolona je potom krenula prema kapeli Sv. Obitelji u Velikom Lipovcu i križu u Malom Lipovcu koji će zasigurno zauvijek pamtiti djevojka koju je njen mladić Andro, na iznenađenje svih prisutnih, baš tamo zaprosio. Do Planinarskog doma Ivica Sudnik na Velikom dolu kiša je prestala padati, a mladi su slobodno vrijeme iskoristili za okrepu. Krenuli su potom prema Rudama, Konščici i OŠ Mihaela Šiloboda u Sv. Martinu pod Okićem. Na večernji je program stiglo mnogo nekadašnjih sudionika PKP-a sa svojim obiteljima. Knjigu Facebook sv. Benedikta Radovana Librića predstavio je vjeroučitelj Nikola Kuzmičić. Svetu je misu potom predvodio vlč. Vlado Razum, župnik Navještenja BDM u Velikoj Gorici, rodom iz Sv. Martina pod Okićem i sam sudionik prvog križnog puta po Samoborskom gorju, uz vlč. Milana Kerša, Duju Kurtovića i Tomislava Škendera. Svoju je propovijed izrekao s puno ljubavi, topline i razumijevanja za mladog čovjeka koji je u potrazi za Bogom.

Nakon noćenja u OŠ Mihaela Šiloboda, mladi su krenuli prema crkvi sv. Martina pod Okićem i osmoj postaji križnoga puta. Domaći župnik vlč. Božo Belinić pozdravio je prisutne, nakon čega je slijedio hod do kapela Majke Božje Pomoćnice i sv. Antuna u Klakama.

Planinarski dom podno staroga Okić-grada bio je mjesto gdje su se u nedjelju trase "bernardinaca" i "ekosspiritusa" spojile u jednu. Nakon pozdravljanja prijatelja koji su hodali dvjema različitim trasama, nakon okrepe, nakon uspona na Okić-grad, nakon ruksaka punih usput pobranog kestenja i gljiva, obje su zajednice, zajedno s planinarima koji su se tek priključili pohodu, krenule prema križu u Cerju. Bio je on prva od preostale četiri postaje koje su članovi Planinarske bratovštine sv. Bernarda i Zajednice Ekosspiritus pripremili naizmjenično. Slijedile su još kapele sv. Jurja i sv. Ane, a ispred kapele sv. Mihalja formirana je procesija sa svijećama. Pridružili su joj se mons. Mijo Gorski, pomoćni zagrebački biskup i nekadašnji samoborski župnik, vlč. Damir Bačun, župnik pri Marku Križevčaninu u Zagrebu i nekadašnji župnik u Lugu Samoborskom, vlč. Ivica Budinšćak, povjerenik za Pastoral mladih pri Zagrebačkoj nadbiskupiji, vlč. Vlado Bogdan, samoborski župnik te mnogobrojni Samoborci. Procesija je krenula šetnicom preko Vugrinščaka do župne crkve sv. Anastazije, gdje je mons. Mijo Gorski predslavio završno euharistijsko slavlje. U propovijedi je posebno potaknuo mlade da ne propuste priliku da susretnu Isusa. Najveći grijeh je grijeh propusta i zato se svaki dan trebamo pitati "što nam je činiti?". Isus je dao odgovor – vršiti Božje zapovijedi, jer je u njima sve što nam je potrebno u životu. Posvijestio je biskup mladima i činjenicu da nas papa u ovoj Godini vjere poziva na življenje vjere, ali i njeno upoznavanje.

Na kraju mise, biskup je svim sudionicima dosadašnjih pohoda zahvalio, a posebno jedanaestorici mladih koji su prije 25 godina krenuli na prvi križni put po Samoborskome gorju. "I dok čovjek planira, Bog se smije njegovim planovima," rekao je mons. Mijo Gorski. Ovo u što je pobožnost planinarskog križnog puta nakon 25 godina prerasla nitko nije planirao i baš zato je dobro što još uvijek živi, otvorena za neke nove izazove vremena. Nakon završnog blagoslova, zbor mladih i orkestar formiran iz obiju zajednica – organizatora, zapjevao je himnu 50. PKP-a – Mesija. Do neke nove himne na 51. pohodu u korizmi sljedeće godine.

L. Grbac i G. Ivir

Snimio: Nikola Vuković

 

50. Planinarski križni put

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002