30.10.2012.

Predavanje akademika Vladimira Paara u Gradskoj knjižnici Samobor

Što je zapravo otkriveno u CERNU?

Predavanje akademika Vladimira Paara u Gradskoj knjižnici Samobor

Izuzetno zadovoljstvo bilo je ponovno slušati, u ponedjeljak navečer na Odjelu za odrasle Gradske knjižnice Samobor, našeg sugrađanina, akademika Vladimira Paara. Naravno, predavač se nije zadržao samo na najavljenoj temi o tome što je zapravo otkriveno u CERNU i o Higgsovom bozonu, takozvanoj Božjoj čestici koja, tvrdi akademik Paar, je tek jedna u nizu, sedamnaesta po redu, jer je do sada otkriveno 16 drugih iz te kategorije, prva još u 19. stoljeću.

Kao i uvijek, interesantnim i svakom razumljivim rječnikom, Vladimir Paar pojasnio je zašto je Higgsov bozon zapravo tek sedamnaesta "Božja čestica", s naznakom da bi ih moglo biti takove vrste još neznani broj. Također, podsjetio je da je u Americi prekinuto financiranje znanstvenog projekta sličnog CERN-ovom, s čak tri puta većim akceleratorom te naglasio da se cijelom tom projektu daje mnogo veća važnost no što ju zaslužuje.

S druge strane, govorio je o, po njegovom mišljenju, najvećem znanstvenom projektu našeg vremena, budućoj elektrani koja će raditi na principu fuzije, a koja se već pet godina gradi na stotinjak kilometara od Marseillea u Francuskoj. Taj znanstveni projekt pod nazivom ITER, zajednički financiraju praktički sve važnije zemlje svijeta, od Europske Unije i SAD-a, preko Rusije, Kine i Indije, do Južne Koreje. Projekt bi trebao biti završen do 2020. godine, kada bi elektrana bila stavljena u probni rad od sljedećih dvadeset godina. Radi se o projektu koji bi, ako sve bude po planu, svijetu donio nevjerojatne količine jeftine i ekološki čiste energije.

Vladimir Paar govorio je i o teoriji ledenih doba, malih i velikih te povezano s time o znanstvenim projektima, koji često nisu u objavi svojih rezultata sasvim "pošteni". Podsjetio je na nedavne rezultate klimatologa i drugih znanstvenika koji, za razliku od uvriježenog stava o opasnostima globalnog zagrijavanja zbog utjecaja čovjeka i prevelike emisije CO2, sada pokazuju da je utjecaj čovjeka na velike klimatske promjene, kao što su globalno zagrijavanje i ledena doba (koji se redovito izmjenjuju), zapravo zanemariv.

Naravno, akademik Paar odgovarao je i na pitanja publike iz različitih područja i ponovno nas podsjetio da možemo biti ponosni što je naš Samoborac. Zato Društvu inženjera i tehničara grada Samobora i Gradskoj knjižnici Samobor treba zahvaliti za organizaciju ovog predavanja. Brojne nove i interesantne informacije iz ili s ruba znanosti smo, uz obilje pozitivne energije, dobili od akademika Vladimira Paara. Jedino je stolica bilo premalo, no za takvo predavanje nije bilo teško prostajati dva sata.

D.K.

 

Predavanje akademika Vladimira Paara u Gradskoj knjižnici Samobor

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002