16.07.2012.

Održan 2. samoborski rock festival

Upravo ono što mladima treba

Održan 2. samoborski rock festival

U organizaciji Zajednice tehničke kulture i Društva pedagoga tehničke kulture Grada Samobora 7. srpnja održan je 2. samoborski rock festival, na kojem su nastupili sastavi iz Samobora. U dvorištu nekadašnje lokacije Komunalca u Perkovčevoj 59 okupilo se mnoštvo željno dobre zabave i kvalitetne svirke koja, složili su se svi nazočni, nasušno nedostaje našem gradu. Očigledno je da je nakon zatvaranja SOK-a početkom 90-ih godina zamrla samoborska rock scena i svela se na okupljanje klinaca po parkovima i kafićima. Svi oni koji su šetali te večeri uz parkić, bivšu Samu i ostala "divlja“ okupljališta mladih bili su iznenađeni što nikog nema, jer su svi mladi navratili na ovaj koncert, na koji je ulaz bio besplatan. Mladi ne trebaju mnogo, ali točno znaju što žele.

Prvi je na koncertu nastupio band Glasna tišina, inače većinom učenici sedmog i osmog razreda, uzburkavši monotoniju i sivilo vruće samoborske večeri i izmamivši osmijehe na lica posjetitelja, koji nisu mogli vjerovati da tako mladi dečki mogu tako dobro "prašiti“ rock. Nakon njih nastupili su miljenici samoborske publike s prošlog festivala, grupa 4Head, dignuvši na noge sve okupljene. Zatim su Dikobrazi prodrmali pozornicu svirajući "najžešće“ te večeri. Kao veliko iznenađenje nastupili su i predavači iz novopokrenute Samoborske rock akademije, pod imenom Hot4teachers, uz gostovanje renomiranih samoborskih glazbenika, koji su se izmjenjivali nakon nekoliko odsviranih pjesama.

Glavne zvijezde večeri bili su članovi banda Skitz, koji čine polaznici prve generacije Samoborske rock akademije. Polaznici i predavači čestitali su rođendan pokretaču Akademije Ivanu Vlainiću, bez kojeg vjerojatno ne bi bilo ni ova dva uspješno održana festivala, poželjevši da se nastavi ova započeta tradicija upravo na njegov rođendan. Budući da je i po drugi puta Samoborski rock festival posjetilo mnogo ljudi, moglo se iz dosta kutaka čuti kako se konačno našao prostor koji ima "dušu“ i koji je idealan za ovakvu vrstu koncerata. Upravo stoga predsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Samobora Krešimir Motočić rekao je da će nastojati uspostaviti tradiciju održavanja festivala i u narednim godinama.

I.H.

 
16.07.2012.

Po drugi puta u Samoboru održani Dani žetve

Čuvarice i čuvari tradicije

Po drugi puta u Samoboru održani Dani žetve

Na gospodarstvu obitelji Beljak u Vrbovcu Samoborskom bilo je vrlo živo i veselo u subotu, 14. srpnja, jer oni su bili domaćini ovogodišnje manifestacije Dani žetve. Nakon što su prošle godine uspješno organizirali prve Dane žetve, članovi Udruge Etno-fletno, u suradnji s Udrugom uzgajivača konja hrvatskog posavca Vranac, ponovno su prikazali stare običaje vezane uz žetvu, kao što su odlazak težaka na ledinu, prikaz žetve, vezanje snopova, tovarenje na kola i odlazak te mlaćenje pšenice na ručnom drešu. Članicama i članovima obje udruge niti velika subotnja vrućina nija predstavljala problem da u narodnim nošnjama odrade posao s kosama i srpovima, sve uz pjesmu i poneku doskočicu. Nakon što su pokazali kako se to nekad radilo, svi su se još podružili uz pjesmu i ponudu domaćih proizvoda samoborskoga kraja.

Na ovogodišnjem drugom izdanju Dana žetve u Samoboru upućena je zahvala čelnim ljudima Grada Samobora i Zagrebačke županije na potpori te su pozdravljeni gosti iz Društva prijatelja Sloga Brezje, Zavičajno-ekološkog društva Zaprešić, izaslanica Zagrebačke županije i ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije Martina Glasnović, predstavnici samoborske gradske uprave te zapovjednik DVD-a Vrbovec Vladimir Lastovčić. Okupljene su pozdravili predsjednik MO Vrbovec Pavao Lastovčić i zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Hrvoje Frankić.

M.Š.

 

Održan 2. samoborski rock festival

Po drugi puta u Samoboru održani Dani žetve

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002