01.03.2012.

Najavljeno sedmo izdanje Bitke kod Samobora i srednjovjekovnog sajma

Vitezovi ponovno dolaze u pohode

Najavljeno sedmo izdanje Bitke kod Samobora i srednjovjekovnog sajma

Livada podno samoborskog Staroga grada ponovno će oživjeti u nedjelju, 4. ožujka, kada se na njoj okupe dvije vojske u borbi za prevlast. Riječ će biti, dakako, o sedmom uprizorenju Bitke za Samobor, manifestacije koja je startala 2006. godine na inicijativu Ivanke Brekalo i ostalih djelatnika Samoborskog muzeja, a koja je iz godine u godinu poprimala sve veće razmjere i okupljala sve veći broj posjetitelja.

Na konferenciji za medije održanoj 1. ožujka najavljen je tijek ovogodišnjih događanja, uz iskazanu nadu da će manifestacija ponovno okupiti velik broj posjetitelja. Srednjovjekovni sajam na Vugrinščaku počinje već u 10 sati, mimohod prema središtu grada kreće u 11, a oko 12 sati plesna skupina Burka prezentira srednjovjekovne plesove. Samo uprizorenje bitke počinje u 15 sati, nakon čega počinje slavlje u kojem sudjeluje i Lipicanska barokna raskoš. Sve su to najavili direktor Samoborskog muzeja Miroslav Milonjić, suradnici Ivanka Brekalo, Luka Kazimović i Andrej Lapaine, Zvjezdana Klarić iz Lipicanske barokne raskoši te voditelji Vitezova zelingradskih i Družine zlatnog kaleža iz Stubice Mladen Houška, odnosno Ivan Štefek.

Uprizorenje bitke podsjećanje je na događaj iz 1441. godine kada su se na Pepelnicu 1. ožujka kod Samobora (na području današnjeg Domaslovca) u borbi za prijestolje sukobile vojske kraljice Elizabete i poljskog kralja Vladislava Jagelovića. Njih će na Vugrinščaku oživjeti članovi Vitezova zelingradskih, Družine zlatnog kaleža, Reda srebrnog zmaja, Koprivničkih mušketira i haramija, skupine Anno Domini iz Koprivnice. Ovogodišnji novitet je da će, umjesto glumaca iz HNK-a, nastupiti samoborski glumci amateri (Sara Čučić, Ivan Bišćan, Damir Šoić, Zlatko Vrbančić, Zoran Perović i Luka Kazomović) pod paskom redatelja Damira Čučića. Oni će biti odjeveni u replike oklopa i verižnjača iz 15. stoljeća, a posjetitelji će već uoči bitke u postavljenim vojnim taborima s utvrdama moći vidjeti vitezove, mačevaoce, streličare, kuburaše, konjanike, ranarničku službu te bojne sprave poput katapulta, balista i vatrenih kugli. Nakon bitke puk će slaviti pobjednike, a svoju će priču od 16 sati ispričati Lipicanska barokna raskoš.

Već tijekom prijepodneva na Vugrinščaku će trajati srednjovjekovni sajam na kojem će se moći sudjelovati u radionicama i kušati kaša pripremljena po srednjovjekovnom receptu te vidjeti i kupiti stvari od klobučara, košaraša, krušarica, travara, medičara i ostalih koji su pohodili takve sajmove. Izdavat će se svjedočanstva o nazočnosti bitki, davati oprosti grijeha, a posebnu ponudu imat će i MIS Oslaković (licitarski konjići u bojama dviju vojski).

Samoborski muzej 4. ožujka otvoren je za posjetitelje od 10 do 18 sati, a u njemu se može pogledati izložba Ivane Pavlović Portreti - Bitka kod Samobora 2011. Uz muzej, doprinos u organizaciji daju Grad Samobor i samoborska Turistička zajednica te udruga Oživljena povijest i Vitezovi zelingradski.

M.Š.

 

Najavljeno sedmo izdanje Bitke kod Samobora i srednjovjekovnog sajma

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002