11.10.2012.

Žumberačko hodočašće u Dalmaciju

Susret potomaka kliških i žumberačkih uskoka

Žumberačko hodočašće u Dalmaciju

Na godišnje proštenje Pokrova Presvete Bogorodice u Kričkama kod Drniša na prvu subotu u mjesecu listopadu, krenuli su hodočasnici s dva autobusa iz župa Radatovići, Kašt, Sošice, Karlovac, Stojdraga, Pribić, Jastrebarsko i Samobor. Zajedno s domaćim vjernicima proslavili su taj lijepi marijanski blagdan u zidinama svoje porušene župne crkve u Dalmatinskoj zagori. Slavlje je počelo procesijom oko crkve, s križem i ikonom Pokrova na čelu, praćeni crkvenim zastavama iz žumberačkih župa, kao i djevojkama i muškarcima koji su se okupili pod stijegom Žumberačkih uskoka. Između ostalih, svetu liturgiju vodio je o. Robert Rapljenović, župnik iz Sošica i Kašta. U svojoj nadahnutoj propovjedi o. Rapljenović je govorio o nastanku blagdana Pokrova pa je naglasio važnost prave kršćanske vjere s kojom se možemo uteći zagovoru Presvete Bogorodice, koja nas osposobljava da preko praštanja živimo u miru sa svima pod Marijinom zaštitom, naše nebeske majke. Duhovno okrijepljeni, hodočasnici su se prvo uputili na ručak u Drniš, da bi potom krenuli prema slavnoj utvrdi Klis.

U podnožju utvrde sreli su se tako potomci slavnih kliških i žumberačkih uskoka. Pod stručnim vodstvom kliških domaćina, hodočasnici su obilazili tvrđavu, s koje se grčevito branila hrvatska domovina od najezde osvajača iz Osmanskog carstva, ali i Venecije. Upoznavajući se s taktikom i oružjem kliških uskoka, hodočasnici su uronili duboko u slavnu prošlost te utvrde i uskočke posade.

Kliški uskoci kao pravi domaćini upoznali su goste iz Žumberka s poviješću i karakteristikama tvrđave. U znak zahvalnosti za sve čime su nas zadužili ti hrabri borci za slobodu, slavljena je svečana Panahida za sve poginule kliške, senjske i žumberačke uskoke, koju je predvodio o. Robert Rapljenović u crkvici sv. Vida. Među ostalim, spomenuti su kapetani Petar Kružić, Ivan Lenković, Juraj Frankopan, Petar Zrinski te niz istaknutih vojskovođa: Radonja Bastašić, Vraneša Badovinac, Radula Daju Vuković, Vid Gvozdanović, Marko Rajaković, Mikula Rapljenović, Pavle Klisurić, Petar Janković, Sebastijan Rušnov, Ivan Radić, Juraj Hranilović, Šobat Popović...

Kapetan Kružić nagradio je vjernost svojih službenika koji su mu pomagali braniti Klis i tako je Tomi Šišmanoviću (upravitelju grada) dao neke zemlje i posjede. Šišmanovići su kasnije uzeli prezime Gvozdanović. Šimun Radojčić je bio kaštelan tvrđave Klis, a obitelj je kasnije uzela prezime Delišimunović. Ova dva zaslužna uskoka spomenuta su više puta u Panahidi koja je održana 6. listopada. Žumberačke obitelji Delišimunović i Delivuk imaju i danas povelje koje govore o slavnoj i hrabroj uskočkoj povijesti.

Vjernici su se spomenuli svih preminulih iz vlastitih obitelji, ali, kako je naglasio o. Rapljenović "kao pravi kršćani i neprijatelja". Valja napomenuti i da su prezimena u Klisu: Bojić, Rebić, Radić, Vukšić... identična onima u Žumberku.

Nakon druženja bilo je vremena i za zajedničku fotografiju, a društvo se kasnije uputilo na splitsku rivu, prije raspjevanog povratka Žumberku u kasnim noćnim satima.

Prisjetimo se da je i prije dvije godine, 17. listopada 2009., održano hodočašće u Kričke i Split. U Splitu je održana misa za grkokatolike, a susreli su se kliški i žumberački uskoci. Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić i biskup Nikola Kekić održali su zajedničku arhijerijsku liturgiju.

I prije desetak godina jedna je manja grupa Žumberčana također posjetila tvrđavu Klis, a među njima i autorica ovog teksta.

Ksenija Badovinac

 

Žumberačko hodočašće u Dalmaciju

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002