19.03.2012.

Obiteljski planinarski križni put

Hvala Bogu na radostima i križevima

Obiteljski planinarski križni put

U godini u kojoj Planinarski križni put slavi svoju 25. obljetnicu, u Samoborskom je gorju održan prvi Obiteljski planinarski križni put. Okupio je u subotu, 17. ožujka, velik broj onih koji su kao mladići i djevojke godinama dolazili na pohode, a danas su obiteljski ljudi. Uz geslo "Idite! Evo ja šaljem vas..." (Lk 10,3) sudionici su razmišljali nad sedam posljednjih riječi Isusovih na križu, a tekstove postaja pripremile su pojedine obitelji. Misno je slavlje na Cerini predvodio msgr. Mijo Gorski, pomoćni zagrebački biskup, koji je prijateljski povezan s većinom obitelji te s vjernicima iz zagrebačkih Dugava i Samobora, u čijim je župama službovao. Upravo su oni dali poticaj za ovaj pohod.

Glavni inicijatori bili su Maja Klarin, nekad Požgaj i Mario Blažanović. Njihovu ideju podržao je Radovan Librić iz Samobora, tajnik Udruge Ekosspiritus i ostali članovi zajednice. Put od Samobora preko Palačnika i Smerovišća do Cerine dugačak je oko osam kilometara, a prolazi i strmim šumskim stazama. Najmlađe sudionike, stare tek nekoliko mjeseci, roditelji su nosili na rukama. Oni, pak, malo veći, uživali su u svojim kolicima, a u guranju uz brijeg ili pri nošenju istih preko prirodnih prepreka, roditeljima su pomagali ostali sudionici. Bilo je zanimljivo gledati dugačku kolonu – mnoštvo djece i njihove roditelje, dok mole u prirodi i zahvaljuju Bogu na svim radostima i križevima svog života.

Obiteljima, kojih je izvan svih očekivanja došlo više od 50, s ukupno više od 250 članova, pridružili su se i pojedinci koji još uvijek nisu u braku. Svi zajedno, uživajući u prelijepom sunčanom danu i u ponovnom zajedništvu u planini, prisjetili su se i mnogih prijašnjih izleta kad su još kao cure i dečki planinarili po Lijepoj našoj. Misi na Cerini pridružili su se i oni koji nisu mogli hodati, posebno nekoliko trudnica. Biskup Mijo je u propovijedi naglasio važnost iskrenog susreta s Gospodinom te prihvaćanja križeva i usklađivanja života svakog čovjeka s voljom Božjom. Bilo je neobično vidjeti tolike obitelji s djecom oko biskupa koji ih je ranijih godina pratio na njihovom životnom putu.

Udruga Ekosspiritus je pripremila okrjepu. Zajedništvu obiteljskog stola pridružila se i zajednica HPD-a, koja je tog dana slavila svog zaštitnika, sv. Patrika. Sudionici su sa zanimanjem razgledali kuću na Cerini koju Udruga već nekoliko godina obnavlja, pretvarajući je u mjesto susreta svih onih koji Krista priznaju svojim Gospodinom. Dogovoreno je da će se susreti nastaviti. Sljedeće će godine za sve obitelji velike zajednice ljudi Planinarskih križnih puteva biti organiziran Put svjetla.

Radovan Librić

 

Obiteljski planinarski križni put

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002