30.11.2010.

Bernard Brglez, Stolnoteniski klub Sveta Nedelja – Novaki

Start od nule pa do prve lige

Bernard Brglez, Stolnoteniski klub Sveta Nedelja – Novaki

Prošle sezone stolnotenisačice Svete Nedelje - Novaka ostvarile su velik uspjeh ušavši u prvu ligu, ali se odmah podrazumijevalo da je pred klubom velika obveza i prilagodba elitnom natjecanju. O tome govori trener Bernard Brglez.

Uspon do prve lige nije došao preko noći, jer ste stvarali ovu generaciju. Kakvi su bili ti počeci?

Najprije moram reći da smo mi pet godina bili u drugoj ligi, a cure su bile najmlađe igračice. One su tada s 11 i 12 godina igrale tu ligu pa smo prve sezone gledali samo da opstanemo u njoj, što smo i uspjeli. Sljedećih smo sezona stjecali iskustvo, cure su sazrijevale, svake godine smo napredovali, da bi prošle sezone stigli i do prve lige, nakon što smo u proljeće u odlučujućem dvoboju svladali ekipu Jadranova u gostima, u bučnoj atmosferi, kada nismo podlegli pritisku koji se stvarao. Zato mogu reći da smo zasluženo ušli u prvu ligu, ali tu nas čeka surovi profesionalizam. U njoj je osam klubova koji su se pojačali igračicama iz inozemstva. Primjerice, u Dugoj Resi igra Japanka, a u Mladosti Kineskinja, i to igračice unutar prvih 50 na svjetskoj rang listi. S preostala tri kluba mi se možemo nositi i boriti.

Vjerojatno je ove sezone i najvažnija zadaća prikupljanje iskustva, jer ovo je mlada ekipa pred kojom je budućnost?

I mi smo uzeli jedno pojačanje, također mladu igračicu Mariju Jandreško iz Pule, jer smo znali da, uz moje kćeri Nikolinu i Martinu te Lauru Jerman iz Zagreba, trebamo uzeti nekoga za prvu ligu. Moram ovdje reći da je recesija pogodila i sport, jer gotovo je nemoguće naći sponzora za kvalitetno iskusno pojačanje koje bi garantiralo opstanak u ligi. Neki kontakti su postojali, ali igračice su strahovito puno tražile. Mi im to nismo bili u mogućnosti ispuniti te smo se odlučili za ovaj sastav i pojačanje koje možemo platiti. Mi ćemo se boriti i, ako nam se ukaže šansa, sigurno ćemo je iskorisiti. U ovom trenutku igramo s velikim hendikepom, jer nam je bolesna naša prva violina Martina Brglez, koja je osvojila titulu najbolje igračice u drugoj ligi s najboljim skorom - sa svega dva poraza, a bila je najbolja i u paru. Na početku sezone računali smo da upravo na igrama Martine i Marije Jandreško, uz Nikolinu i Lauru, gradimo igru u susretima s nama ravnopravnima ekipama, ali Martinina bolest je taj plan malo poremetila. No, tako je to u sportu. Ne možemo protiv povreda i bolesti. Prvenstvo se mora igrati, a mi se i dalje trudimo iz petnih žila i svi će se itekako morati potruditi da nas dobiju, jer mi uživamo u ovome, unatoč svim naporima. Naime, putovanja u ligi su duga, gostujemo od Pule do Vinkovaca.

Uz mlade igračice u prvoj ekipi radite i dalje sa svojim podmlatkom?

Imamo još mlađe kadetkinje koje, također, idu po turnirima i igraju niže lige pa se nadamo da će dobiti šansu odigrati koju utakmicu u prvoj ligi.

Gledajući aktualnu rang listu, Martina Brglez i Marija Jandreško su, unatoč svojim godinama, među prvih 40, što znači da su šanse za ostanak velike, samo da obje zaigraju?

To su mlade igračice, obje imaju 18 godina i zajedno već igraju na turnirima od najmlađih kategorija. Jedna je drugu pobjeđivala, a kroz druženje i prijateljstvo došli smo i do njihova zajedničkog okupljanja u klubu. Marija je prije šest mjeseci oboljela od mononukleoze i bili smo malo u strahu kako će ta bolest djelovati na nju, ali taman kada je Marija ponovno došla u formu, razboljela se Martina. Mora se istaknuti da su one već bile na dva Europska prvenstva u sastavu kadetske i juniorske reprezentacije i da su vrlo dobre u paru, tako da smo sada tužni što ne igraju zajedno, ali nadamo se da će u drugom dijelu prvenstva, od polovice siječnja, napokon sve biti u redu.

Tada krećete u pravu borbu s ostalima za ostanak?

Mi ćemo sve učiniti da uspijemo, ali ako ne uspijemo neće biti tragedija. Ponovno ćemo nastojati vratiti u tu ligu. Velika je razlika između prve i druge lige, jer u prvoj ligi su ekipe kvalitetne i, kao što smo već rekli, sve imaju neko pojačanje sa strane – iz Kine, Japana, Rumunjske, Srbije i svi ti klubovi iz Zagreba, Varaždina, Čakovca, Vinkovaca ili Pule dosta ulažu u stolni tenis. Mi smo osnovani prije 10 godina, krenuli smo od nule i s vlastitim kadrom došli do prve lige. Naši dečki se natječu u drugoj ligi već četvrtu godinu, tako da nam i za njih treba sredstava, a njih nikad nije dovoljno. Sada smo financijski pokriveni do kraja sezone i tu neće biti problema.

Kakvi su uvjeti za igranje i treniranje?

Grad Sveta Nedelja nam izlazi u susret pa koristimo ovaj prostor Društvenog doma u Strmcu. Tu imamo dobru rasvjetu i zagrijan prostor, ali nema svlačionica i tuševa.

Znači, vraćamo se na priču da je Svetoj Nedelji potrebna sportska dvorana?

Da, to je stara priča i mi tražimo svoj kutak, jer ovdje stalno moramo rastavljati i postavljati stolove pa tu onda uvijek postoji mogućnost njihova oštećenja, a dovoljno je reći da jedan kvalitetan stol košta oko 6 tisuća kuna te da i zbog najmanjeg oštećenja stola možemo izgubiti susret. Nadamo se da ćemo dobiti barem jedan susret do kraja ovog prvog dijela sezone, a na proljeće ćemo se još bolje pripremiti. No, nama je bitno da u klubu stasaju nove igračice, da nam dolaze najmlađi i da se njima posvećujemo, da se kod nas druže, da ne borave na ulici i po kafićima, nisu na cesti i ne odaju se alkoholu i drogi.

Upravo stoga bitni su i podaci kako doći do vas?

Najbolje je doći ponedjeljkom, srijedom ili petkom od 19 do 21 sat u Društveni dom u Strmcu. Primamo dječake i djevojčice od 7 do 12 godina. Članarine nema, jedino molimo roditelje da djeci kupe reket. Surađujemo i sa samoborskim stolnoteniskim klubom kojeg vodi Krunoslav Znika i međusobno si pomažemo.

M.Š.

Dragocjeno iskustvo

Mlada Nikolina Brglez kaže da joj je veliko iskustvo igranje u prvoj ligi, kada se susreće s renomiranim protivnicama, kao što je Tamara Boroš. Za razliku od druge, u prvoj je ligi i puno više mečeva, više je putovanja i napora. Naravno, sve to predstavlja opterećenje, jer kaže da svaku subotu ima predavanja na izvanrednom studiju pa s fakulteta žuri na utakmice, a preko tjedna se redovito trenira. No, cijela je ekipa jako mlada, najmlađa igračica ima 13 godina, a Nikolina kaže da je osnovni cilj ostanak u ligi.

 

Bernard Brglez, Stolnoteniski klub Sveta Nedelja – Novaki

Arhiva 2010

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002