23.12.2021.

Martina Glasnović, predsjednica Skupštine Zagrebačke županije i predsjednica županijskog HSS-a

Usvajanjem proračuna napravili smo dobar posao

Martina Glasnović, predsjednica Skupštine Zagrebačke županije i predsjednica županijskog HSS-a

Samoborka Martina Glasnović, članica HSS-a, predsjednica je Skupštine Zagrebačke županije, sada s već šestomjesečnim iskustvom u obnašanju te dužnosti. U razgovoru za Glasnik naglasak je ovaj puta bio nedavno usvojeni županijski proračun, u kojem su zastupljene i neke "samoborske" investicije i projekti. Naravno, prigoda je otvorila i neke "adventske teme", kao što je, primjerice, blagdanski ugođaj u Samoboru.

Na posljednjoj sjednici Županijske skupštine krajem studenoga donesen je proračun Zagrebačke županije za 2022. godinu. Kako ste zadovoljni s proračunom?

Smatram da je napravljen dobar posao. Izvorni proračun Zagrebačke županije za 2022. godinu iznosi nešto više od 564 milijuna kuna, a ukupni oko 1,38 milijarde kuna, što znači povećanje u odnosu na ovu godinu. No, to je i velika odgovornost i obaveza pri određivanju prioriteta.

Zbog epidemije i potresa, zagrebačkog i petrinjskog, živimo u sasvim drugim okolnostima od uobičajenih. Zato treba imati razumijevanja oko određivanja prioriteta, a to su obnova javnih objekata nakon potresa i stabilno poslovanje zdravstvenih ustanova. A ono što je još važno jest da u proračunu za 2022. godinu nisu zanemareni niti školstvo, poljoprivreda, gospodarstvo, promet, udruge, vatrogasci i drugo. Upravo suprotno.

Koliko je HSS sudjelovao u kreiranju proračuna?

Za HSS je bilo važno da, uz već navedene prioritete, i druga područja budu kvalitetno i ravnomjerno zastupljena. Inače, o proračunu koji je predložio župan Kožić, a prethodno se usuglasila većina, dovoljno govori da je prihvaćen sa čak 30 glasova "za", samo 6 glasova "protiv" i 5 "suzdržanih" (op. - ukupan broj županijskih vijećnika je 47).

Što se tiče Samobora i većine u Županijskoj skupštini, programi i projekti koje je inicirao ili posebno podržao HSS za Samobor su da se u proračunu za 2022. godinu planira početak gradnje novog dijela Glazbene škole Samobor, za koju je županija izradila projektnu dokumentaciju, a tu je i izrada dijela projektne dokumentacije kojom je obuhvaćena samoborska fizikalna terapija.

Jedna županijska vijećnica svojedobno je objavila da ste odbili amandman za fizikalnu terapiju u Samoboru.

HSS i ja kao vijećnica smo dignuli ruku "za" samoborsku fizikalnu terapiju. Naime, izrada projektne dokumentacije dogradnje i rekonstrukcije zgrade Doma zdravlja Samobor, a što uključuje i fizikalnu terapiju, je planirana proračunom za 2022. godinu. Dokumentacija za energetsku obnovu za samoborski Dom zdravlja je gotova pa još treba vidjeti kako sve to uklopiti u postojeću projektnu dokumentaciju, s obzirom da se za energetsku učinkovitost čeka natječaj iz EU fondova.

Cijenim vijećnicu, no i u prošlom mandatu je bila županijska vijećnica, ali je tada vjerojatno imala druge prioritete. Iako je već trebalo biti i znatno prije, zadovoljna sam da je sada, po prvi puta, u proračun stavljena izrada projektne dokumentacije kojom je obuhvaćena i naša fizikalna terapija. Ključno je da kada ste u poziciji nešto učiniti, da tada date sve od sebe. No, svatko ima svoj stil i svoj način rada.

Sad kad ste spomenuli amandmane, slobodna sam komentirati nešto u vezi toga. Rečeno mi je da će SDP ići s više amandmana za samoborski proračun. Amandmani su alat, kada prođe rok za redovnu proceduru, za izmjenom određenog prijedloga, u ovom slučaju proračuna. No, to je uglavnom nepotrebno ako činite većinu. Kod izrade prijedloga proračuna se stranke koje čine većinu trebaju dogovoriti i usuglasiti prije, potom ugraditi svoje prijedloge u nacrt proračuna, staviti na e-savjetovanje na uvid javnosti, te zatim gradonačelnik/ca upućuje proračun na donošenje gradskom vijeću. U ovom slučaju, kada dio same većine ide s više amandmana, moje iskustvo govori da se s time ide samo radi osobne samopromocije i objave na društvenim mrežama, da pokažete da nešto radite. No, kako sam rekla, svatko ima svoj stil i način rada, a neki, nažalost, samo privid rada.

Što kažete na suradnju Fokusa i SDP-a, koji sada čine većinu u Samoboru?

Pa ništa posebno, želim im uspješan rad. Mislim samo da je vrijeme da pojedinci iz SDP-a odrastu i prestanu se skrivati iza toga da sam ih ja prisilila na to. Da će doći do koalicije Fokus-a i SDP-a u Samoboru bilo mi je jasno još sredinom srpnja, odmah nakon neuspješnog drugog konstituiranja Županijske skupštine, kada je Zmajlović rekao da i u Zaprešiću i u županiji isključivo želi podržati Fokus.

Jedino mi još uvijek nije jasno na što se točno odnosi njihova programska i projektna suradnja. Očekujem da jedan od projekata na kojem će SDP inzistirati bude početak izgradnje sportske dvorane u Bregani. Prošla vlast HSS-SDP izradila je projektnu dokumentaciju i ishodila građevinsku dozvolu, postoje već uplaćena sredstva donacija gospodarstvenika, koliko čujem u proračunu ima novaca, a još se radi o školi koja svakodnevno na nacionalnoj razini promovira Breganu i Samobor. Ne vidim razloga da se s izgradnjom sportske dvorane u Bregani čeka.

Što je s našim srednjim školama? Njima je osnivač Zagrebačka županija.

Na zadnjoj Županijskoj skupštini donesena je Strategija kapitalnih ulaganja u školske objekte na području Zagrebačke županije za razdoblje od 2021. do 2026., koju je HSS apsolutno podržao. Kako ste rekli, radi se o školama kojima je osnivač Zagrebačka županija, a među njima je planirana i rekonstrukcija i dogradnja samoborske Gimnazije.

Što se tiče dogradnje Srednje strukovne škole Samobor, ona je obuhvaćena projektom Regionalnog centra kompetentnosti, koji je u tijeku. Nositelj je Srednja strukovna škola Velika Gorica, a osim nje dogradit će se samoborska i dugoselska strukovna škola. Vrijednost projekta je 110 milijuna kuna, od kojih će, uz EU sredstva, Zagrebačka županija osigurati 30 milijuna kuna. U sve tri škole uspostavit će se centri izvrsnosti, kroz koje će se modernizirati postojeći kurikulumi, uvesti novo zanimanje specijalist 3D tehnologija, izraditi individualizirani programi za učenike s teškoćama i osobe s invaliditetom itd. To je projekt važan za budućnost naše djece.

Hoće li Glazbena škola Ferdo Livadić konačno dobiti odgovarajući prostor?

U županijskom proračunu za 2022. godinu planiran je iznos od 500.000 kn za početak radova novog objekta, a ostala sredstva su planirana u projekcijama za 2023. i 2024. Sve nas brine povećanje cijena materijala i radova, no najvažnije je da se započne s gradnjom do kraja iduće godine. Vjerujem da će se narednih godina uključiti i Grad Samobor u sufinanciranje, kako bi škola bila što prije gotova.

Za kraj, kako ste zadovoljni Adventom?

U mojoj župi svako jutro u 6 sati su bile mise zornice. To je posebno iskustvo. Za mene osobno zornice su poveznica s mojim roditeljima, koji su rado na njih išli. U župi sv. Ivana Krstitelja u Lugu je uvijek aktivno i dinamično - dočekali smo Svetog Nikolu, župnik vlč. Josip Čulig i župni Caritas brinu o potrebitima, izdan je župni časopis Ivančica, prije zornice bila je prilika za ispovijed itd. Kod nas je došašće bilo u pravom smislu.

A Advent u Samoboru, koji priređuje Grad Samobor?

Advent ili došašće je priprava za Božić, rođenje Sina Božjega. Naravno, grad je lijepo uređen i osvijetljen, a dobro je da epidemiološke mjere dozvoljavaju da ima koncerata i događanja. Općenito, posebno mogu pohvaliti brojne humanitarne aktivnosti udruga i pojedinaca. To je pravi duh Božića.

Zimi me posebno veseli što unatrag više godina Samobor ima klizalište. To me uvijek podsjeti na ona sretna vremena klizanja na Vugrinščaku, Gabreka i zaleđenih teniskih terena.

Da se vratim u svakodnevicu, nadam se da se glavni gradski projekti neće svesti samo na Advent i Fašnik, dok će projekti poput izgradnje sportske dvorane u Bregani čekati. Vjerujem da neće biti tako. Ja bih radije da se manifestacije sufinanciraju iz EU sredstava, a da fokus uistinu bude na bitno. Jer, Samobor je puno više od "kruha i igara".

Za kraj, poruka našim čitateljima...

Vjerujem da nakon ovog svetog božićnog vremena dolaze za sve nas zdravija, bolja i sretnija vremena. To želim svima, a posebno stanovnicima najljepšega grada, našeg Samobora!

Robert Škiljan

FOTO: Martina Glasnović rado pohodi priredbe na kojima se predstavlja tradicionalna kulinarska ponuda našega kraja

 

Martina Glasnović, predsjednica Skupštine Zagrebačke županije i predsjednica županijskog HSS-a

Arhiva 2021

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002