04.02.2021.

Miran Šoić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora: Svi žele kvalitetan i siguran internetski promet, ali se neki protive postavljanju baznih stanica 5G mreže

Dajte, dajte, al'' ne blizu moje hiže!

Miran Šoić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora: Svi žele kvalitetan i siguran internetski promet, ali se neki protive postavljanju baznih stanica 5G mreže

Grad Samobor se već duže vrijeme "bori" s teleoperaterima na dvije fronte. S jedne strane građani se žale na uvođenje 5G mreže, dok s druge djeca imaju poteškoća s praćenjem "online" nastave zbog nedostatka kvalitetnog i sigurnog signala. Između ostalog, Gradsko vijeće Grada Samobora zaprimilo je peticiju mještana Hrastine, koji ne žele baznu stanicu u svom okruženju. No, koja je i kolika u svemu tome nadležnost Grada Samobora? O tome razgovaramo s predsjednikom Gradskog vijeća Miranom Šoićem.

Gradskom vijeću Grada Samobora obratio se dio građana s prijedlogom uvođenja moratorija na implementaciju 5G mreže. Što je Gradsko vijeće poduzelo i kolika je tu uopće nadležnost Grada?

O ovoj inicijativi građana raspravljalo je krajem prošle godine i Gradsko vijeće. U raspravi je istaknut problem koji je postao izražen za vrijeme zatvaranja škola i rada od kuće. Znatan broj mještana pojedinih dijelova Samobora, koji nisu pokriveni signalom, ukazivao je na problem praćenja nastave "online". Na to su posebno ukazivali stanovnici s područja Žumberka, Lipovca i drugih sličnih lokacija. To se nastoji riješiti na državnoj razini. Naime, Nacionalnim planom razvoja širokopojasnog pristupa internetu u Republici Hrvatskoj do 2027. godine želi se smanjiti digitalni jaz, kako na područjima RH, tako i unutar EU. No, plan uvođenja 5G mreže, nažalost, nije u nadležnosti Gradskog vijeća te nemamo zakonsku osnovu za proglašenje moratorija na implementaciju.

U pismu se navodi da je Grad Hvar donio takvu odluku. Kako je to moguće?

Inicijativa navodi da su vijećnici Grada Hvara izglasali moratorij. Osobno sam kontaktirao stručne službe Grada Hvara po tom pitanju, ali njihova odluka nije obustavila provođenje aktivnosti usvojenih Nacionalnim programom, a zaključkom Vlade RH Osijek je odabran kao prvi hrvatski 5G grad.

Uvođenje 5G mreže iz testne faze prelazi u komercijalizaciju i možemo reći da su građani podijeljeni kada se govori o utjecaju na zdravlje.

Gledajući razvoj mobilnih mreža, od 2G, 4G, pa danas i 5G, ide se u smjeru da se korisnicima omogući brži pristup internetu. Prema stručnjacima, ova mreža će omogućiti Hrvatskoj transformaciju poslovanja i utjecati na efikasnost mnogobrojnih industrija, omogućiti brz prijenos videozapisa i velikih datoteka. Povećanjem tih brzina govori se o utjecaju ove mreže na čovjeka i okoliš. Teško mi se prikloniti bilo kojoj strani, s obzirom na kompleksnost pitanja utjecaja.

Smatram da stav stručnjaka EU i naših, koji su radili na procijeni utjecaja, uvažavamo. Osobno sam uputio predstavnike inicijative da se uključe u javno savjetovanje o prijedlogu nacionalnog plana. Ističem da je u planu naveden i način informiranja i educiranja javnosti u vezi elektromagnetskih polja i pitanja koja interesiraju javnost prilikom uvođenja 5G mreže. Stoga smo organizirali tribinu u Samoboru za građane i vijećnike, gdje su predstavnici HAKOM-a nazočne upoznali sa strategijom Republike Hrvatske, kao i zakonskim odrednicama o uvođenju 5G mreže u Republiku Hrvatsku, te s EU strategijom o uvođenju 5G mreže. Želim istaknuti da smo bi dobili iscrpne informacije o navedenim pitanjima.

Na tribini su stanovnici Hrastine postavili pitanje postavljanja bazne stanice na jednoj kući.

Nakon održane tribine HAKOM je temeljem rasprave na tribini dao nalog za mjerenjem zračenja te bazne stanice. Nalazom mjerenja utvrđeno je da su temeljne izmjere razina elektromagnetskih polja (EMP) na području povećane osjetljivosti, uvećanih za proširenu mjernu nesigurnost, u iznosu od 2,5 dB, može se zaključiti da su izmjerene razine (Ef) niže od propisanih graničnih vrijednosti (Eg,f) iz Pravilnika o zaštiti od elektromagnetskih polja. Unatoč takvom izvješću, potpisnici peticije traže da se bazna stanica izmjesti.

Što ste poduzeli?

Mi smo i u jednom i u drugom slučaju obvezni štititi naše sugrađane od svih nepovoljnih utjecaja koji se odnose na sigurnost i kvalitetu življenja na području Samobora. Peticiju koju sam zaprimio uputio sam HAKOM-u i Ministarstvu zdravstva, zatraživši očitovanje o tome ima li navedena bazna stanica potrebnu dokumentaciju za upotrebu. Od strane Ministarstva zdravstva dobili smo sljedeći odgovor: "Sukladno svemu gore navedenom napominjemo kako operater, za navedeni izvor, na navedenoj lokaciji, ima rješenje ovog javnopravnog tijela za uporabu bazne stanice na navedenoj lokaciji". Rješenje za uporabu izvora vrijedi dvije godine i važeće je do 14.10.2022.

Osim toga, uputili smo i zahtjev operaterima za dostavljanje uporabne dozvole za bazne stanice na području Grada Samobora. Ukoliko operateri ne dostave traženu dokumentaciju, pokrenut ćemo postupak uklanjanja bazne stanice.

U odgovoru na prvo pitanje naveli ste da dio naših sugrađana nema dostupan signal. Što ste do sada poduzeli, jer vidimo da se "online" nastava i dalje primjenjuje?

U suradnji s regulatornom agencijom i mobilnim operaterom održali smo nekoliko sastanaka u cilju sagledavanja lokacije za postavljanje bazne stanice. Također smo o ovom problemu obavijestili i Ministarstvo obrazovanja i znanosti, kako bi i oni sa svoje strane utjecali na operatera da se omogući praćenje nastave od kuće. Od strane operatera predložena je najpovoljnija lokacija, koja je vlasništvu privatne osobe i sada je u tijeku rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Prema informaciji kojom raspolažemo, rješavanje ovog pitanja je pri kraju i nadamo se da će operater u proljeće krenuti u izvođenje radova.

R.Š.

 

Miran Šoić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora: Svi žele kvalitetan i siguran internetski promet, ali se neki protive postavljanju baznih stanica 5G mreže

Arhiva 2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002