22.03.2021.

Gabrijel Deak, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje

Svi bi htjeli živjeti u Svetoj Nedelji

Gabrijel Deak, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje

Gabrijel Deak, rođen 1987. godine u Zagrebu, od lokalnih izbora 2017. godine obnaša dužnost potpredsjednika Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje, na koju je izabran s kandidacijske liste aktualnog gradonačelnika Darija Zurovca. Nakon završene osnovne škole u Svetoj Nedelji i srednje Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole u Samoboru radi u struci, danas kao restoran menadžer u Ericsson Nikola Tesla za tvrtku Zvona usluge. Nakon 4 godine na predstojeće izbore izlazi na listi u međuvremenu osnovane stranke Fokus, a za Glasnik govori o proteklom mandatu, stanju u Gradu za vrijeme krize i planovima za naredno razdoblje.

Što se u Svetoj Nedelji promijenilo unazad godinu dana, kada smo zadnji put razgovarali?

U Gradu stvari idu svojim tijekom, onako kako je bilo planirano i zamišljeno. Naravno, iza nas je jedna neočekivana godina, koju ćemo pamtiti po pandemiji i potresu. Nismo klonuli duhom, a nismo stali niti s aktivnostima na području našega Grada. Svi glavni projekti u fazi su završne realizacije. Prema planu uskoro počinje i gradnja nove osnovne škole u Strmcu, za koju je Grad osigurao sredstva, a postupak pregleda i ocjene ponuda je u tijeku.

Sretan sam i zato jer je Sveta Nedelja među prvim gradovima u Hrvatskoj koji su osigurali besplatan unutargradski javni prijevoz. Trenutno prometuju tri linije, no osluškujemo potrebe i mišljenja sugrađana za izmjenom voznih redova, a iste ćemo po mogućnosti realizirati u dogovoru s prijevoznikom. Vjerujem da će se uskoro povezati i javni gradski prijevoz Grada Svete Nedelje s javnim gradskim prijevozom Grada Zagreba, odnosno okretištem autobusa Podsused. Naime, već dugo vremena nastojimo omogućiti prijevoz izvan granica teritorija područja našega grada, a s obzirom da je riječ o drugom administrativnom području radi se o međužupanijskom prijevozu, što nam je predstavljalo niz administrativnih zapreka koje su nam otežavale realizaciju željenog. Uloženo je puno truda i napora te vjerujem da će uskoro naši autobusi prometovati do Podsuseda. Ovim putem zahvaljujem našim sugrađanima na podršci, strpljenju i razumijevanju. Što se tiče svega ostaloga, stanje je također stabilno.

Sve je, naravno, kao i uvijek, vezano uz financije. Kako se puni gradski proračun?

Punjenje proračuna stalna je tema, a posebno sada prije lokalnih izbora. Naime, oporba učestalo nameće priču o nekakvim finacijskim dubiozama u proračunu Grada, ali ja odgovorno tvrdim da to nije istina. Proračun je plan i morate se znati i moći prilagoditi svakoj situaciji. Pojedine stvari zasad su reducirane, ali sve obaveze i dobavljače uredno plaćamo i na računu Grada je trenutno nekoliko milijuna kuna te smo u potpunosti likvidni. Poslovna aktivnost u Gradu je na zavidnoj razini, a pojedine tvrtke su u ovo vrijem pandemije i povećale svoje prihode.

Što to konkretno znači za Grad?

Znači nam puno, jer ako njima raste dobit, zaposlenicima s vremenom rastu plaće, dodatno se ulaže u širenje kompanija i raste sveukupna potrošnja, odnosno gospodarska aktivnost. Grad također ima koristi kada poduzeća odluče isplatiti dobit, gdje nama ide plaćen porez na tu dobit, a odgovara nam i da reinvestiraju, što znači da napreduju i dobro posluju pa će im opet rasti dobit. Evo, za primjer, samo jedna tvrtka 2018. godine nam je temeljem poreza na dobit u gradski proračun uplatila preko 15 milijuna kuna u gradsku blaganju.

Pred završetkom su i neki kapitalni projekti društvene infrastrukture...

U ovom pandemijskom razdoblju prenamijenili smo društveni dom u Jagnjić Dolu u dječji vrtić za 40-ero polaznika, a u završnoj fazi je i prvi niskoenergetski vrtić u Zagrebačkoj županiji s kapacitetom za 80-ero djece. Sve je većim dijelom financirano gradskim novcem, jer se radilo o projektima koji su već bili u planu, ali smo ih trebali modificirati zbog postojećih novih standarda.

Kada bi Sveta Nedelja mogla dostići standard jednosmjenske nastave?

Nadamo se da bismo to mogli postići u sljedećem mandatnom razdoblju. Velik problem je u tome što je osnivač svih naših škola Zagrebačka županija, koja i nameće ritam njihove obnove, dogradnje ili gradnje. Dodatan problem je što se u županiji još uvijek radi po političkom ključu pa nam iz proračuna županije dolazi puno manje sredstava od očekivanih. Pristali smo i na to, samo da što prije počnemo s gradnjom škole i ostalim takvim projektima, a kojima smo uz njih vezani. Nadamo se da će nakon izbora biti više sluha za probleme školstva, za proces prelaska u jednosmjensku nastavu, jer to otvara brojne ostale mogućnosti korištenja tih prostora za djecu i roditelje, dodatne aktivnosti... To je cilj kojem trebamo svi težiti.

Jedan od većih projekata je i osnivanje gradske knjižnice.

I taj projekt je pred završetkom. Nova gradska knjižnica nalazit će se u zgradi "stare pošte", u kojoj će biti prostora i za ostale društvene sadržaje. Prostorna organizacija knjižnice podijeljena je na dvije zone, prizemlje i kat. U prizemlju će se smjestiti većina sadržaja, dok je cijela etaža kata dodijeljena slobodnom pristupu građana. U prizemlju će se nalaziti dječji odjel i čitaonica, dok će u aneksu biti smještena dvorana koja se može zasebno koristiti za vrijeme radnog vremena i izvan istog. Na katu će biti organiziran slobodan pristup knjigama, a organizirat ćemo i grupe za čitanje. Također, osigurali smo i prostor za udruge s područja našega Grada.

U narednom razdoblju očekuje nas preseljenje knjižne i ostale građe, njezino digitaliziranje, a svoje mjesto tu će naći i sjedište Kulturne zajednice. Treba do kraja urediti park ispod crkve sv. Trojstva, doduše samo kozmetički, a slijedi i projekt uređenja gradskog središta, odnosno glavnog gradskog trga, koji, budimo iskreni, ne izgleda baš reprezentativno. Na kraju bi to trebala postati zaokružena pješačka zona s jasnim sadržajima i lijepom slikom centra grada.

Unatoč svemu, Sveta Nedelja unazad nekoliko godina je sve poželjnija za rad i stanovanje. Jesu li prošlogodišnji potresi u Zagrebu i Petrinji dodatno pojačali, da tako kažemo, doseljavanje u ovaj kraj?

Siguran sam da je i to jedan od razloga, jer u ovom trenutku na području Svete Nedelje gradi se nekoliko stambenih zgrada i stanovi su, koliko znam, već unaprijed prodani. Velika je potražnja i za građevinskim zemljištem, za parcelama za manje montažne kuće i slično. Rezultat je to i naših nastojanja da Svetu Nedelju istaknemo kao mjesto ugodno za život. No, sve to treba pratiti i nužna infrastruktura pa se intenzivno radi na spajanju kanalizacije na glavni vod na području Kerestinca, Male Gorice, Brezja i okolice, čime dugoročno otvaramo nove stambene zone.

Na prošloj sjednici Gradskog vijeća prihvaćen je i javni poziv za korištenje velikog prostora u Kerestincu, također namijenjenog gospodarstvu.

Da, i tu je sve javno i transparentno. Još 2018. pokrenut je postupak dobivanja tog zapuštenog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske s ciljem da ga dobijemo u gradsko vlasništvo. Prije otprilike mjesec i pol dana taj proces je završen na način da se Grad, temeljem procjene, odrekao potraživanja od RH i prostor je dan na upravljanje Gradu. Požurili smo s raspisivanjem natječaja kako bi se sve što prije stavilo u namjenu, jer to je istočni ulaz u Grad i treba ga urediti, a prostor je već i prije bio namijenjen za gospodarsku djelatnost. Interesa itekako ima.

Profesionalno ste vezani uz područje ugostiteljstva, koje je u ovoj krizi teško stradalo. Kako Vi vidite trenutnu situaciju u ovoj uslužnoj djelatnosti?

Da, radim kao restoran menadžer u tom području u velikoj tvrtki. Bio je to ogroman udarac na ugostiteljstvo kao cijelu granu privrede i gubici se broje u desecima milijuna kuna. I moja tvrtka tu bilježi velike gubitke, jer su nam otkazani unaprijed dogovoreni poslovi i na razini EU, a onima koji se bave svadbama i većim događanjima poslovanje je svedeno gotovo na nulu. Dakle, stanje je jako teško, reduciraju se plaće i kadrovi, što nitko ne želi. Zdravlje je zaista najvažnije, ali više od godinu dana financijske neizvjesnosti i nestabilnosti sve nas dovodi u jako stresnu poziciju.

Robert Škiljan

 

Gabrijel Deak, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje

Arhiva 2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002