07.05.2021.

Irena Franceković govori o svojoj kandidaturi za gradonačelnicu Grada Samobora i planovima za naš grad

Zalagat ću se za poboljšanje kvalitete života u svakom segmentu

Irena Franceković govori o svojoj kandidaturi za gradonačelnicu Grada Samobora i planovima za naš grad

Kandidatkinja za samoborsku gradonačelnicu i nositeljica nezavisne liste Irena Franceković s optimizmom očekuje predstojeće lokalne izbore.

Gradska vijećnica u prošlom sazivu predstavlja niz ideja i inicijativa koje će, kad joj se ukaže prilika, provesti u svom četverogodišnjem mandatu.

Zašto ste se odlučili kandidirati za gradonačelnicu Grada Samobora?

Rođena sam Samoborka, i to u samoborskom rodilištu. Cijeli svoj život nosim Samobor u srcu. Pamtim samoborsku tradiciju, kulturu, poduzetništvo i obrtništvo i žalosti me vidjeti i primijetiti da se Samobor posljednjih 12 godina ne razvija u dobrom smjeru. Čak bih i konstatirala da, umjesto da napreduje, Samobor nazaduje u skoro svakom segmentu razvitka.

Koliko dugo ste gradska vijećnica i kako je to utjecalo na Vaše poglede i iskustva o vođenju Grada?

Kao gradska vijećnica posljednje 4 godine, osim očitog vizualnog i iskustvenog krivog vođenja Grada, susrela sam se i s mnogobrojnim lošim odlukama na štetu Grada i građana. Iz tog sam se razloga odlučila aktivirati, ukazati na probleme i pokušati utjecati na razvoj i budućnost Samobora. Smatram da su gradska uprava i gradska poduzeća spremna na potpuno novi način djelovanja. Digitalizacija i transparentnost osnova su za smjer reforme koju moramo provesti. Također, profitabilnost i efikasnost djelovanja, donošenja odluka i rada svih gradskih službenika su imperativ.

Uz Vas postoje još dva gradska vijećnika koja su, zajedno s vama, odlučili krenuti u bitku za gradsku vlast. Pretpostavljamo da dijelite ista razmišljanja i iskustva sa sadašnjom gradskom vlasti?

Da, uz mene kao osnivači platforme Nezavisni Samobor su Vladimir Skendrović i Matilda Labaš Purić, koja je ujedno i kandidatkinja za dogradonačelnicu. Zajedno smo prepoznali probleme i nedostatke te svojim planovima odlučili postaviti temelje za razvoj Samobora.

Što je platforma Nezavisni Samobor?

Platforma Nezavisni Samobor okupljena je oko već spomenutih osnivača te svih građana koji imaju isti cilj, a to je poboljšanje kvalitete života za sve i stvaranje prilika i mogućnosti. Naša platforma okuplja ljude različitih profila, inženjere, liječnike, poduzetnike, sportaše, akademske umjetnike, glazbenike, umirovljenike, branitelje i sve ljude koji svojim iskustvima, stručnosti i vizijom žele utjecati na stvaranje Samobora gradom prijateljem svih građana.

Što je za Vas politika na lokalnoj razini? Kako bi se, po Vama, Grad i gradske službe trebali razvijati?

Po meni, politika na lokalnoj razini mora biti usmjerena na razvoj Grada, a ne na ideologiju koja je često izmanipulirana u djelovanja koja su baš suprotna od interesa Grada, a često su od interesa pojedinaca i samih političkih organizacija. To je jedan od glavnih razloga zbog kojeg smo nezavisni, potaknuti negativnim iskustvom nekih visokih politika i političkih stranaka.

Što smatrate da je najbitnije u Gradu Samoboru i koji su Vaši prioriteti?

Iskreno, nakon toliko godina zapostavljanja i nemara, a i svih negativnih odluka koje su naštetile razvoju, ispada da je sve prioritet. Od komunalnih pitanja, kanalizacije, vodoopskrbe, zagađenja okoliša, do sigurnosti djece u prometu, obrazovnih kapaciteta i prometne povezanosti. Kao što sam već navela, potrebna je reforma gradske uprave, revizija poslovanja, zapošljavanje stručnih ljudi na čelne pozicije, te tada rad, rad i rad! Već sada imamo konkretne planove za prvu godinu mandata i očekivanja da će prvi koraci pravog smjera razvoja biti vidljivi već u prvom tromjesečju.

Zašto mislite da se velike stavke iz prijašnjih predizbornih obećanja nikada nisu ispunile? Primjerice - Šmidhen, Stari grad i Samoborček. Jeste li upoznati s nekim detaljima?

Iz mog iskustva i neke slobodne procjene smatram da se sadašnja vlast nikada nije niti pozabavila tim pitanjima. Konstantno se predbacuje drugima i govori da nije u njihovoj nadležnosti. Pa je tako Stari grad i Park šuma Anindol predana državi i Hrvatskim šumama, Šmidhen je zapeo u nekim sudskim sporovima, a Samoborček potpuno prekrižen. Također, ovdje valja spomenuti činjenicu da je sadašnja vlast u lošim odnosima sa svima koji bi zajedno s Gradom bili sudionici te obnove i razvoja, a i stavljanja u funkciju tih samoborskih znamenitosti. Svađama, prkosom, nemarom i letargijom doveli su direktno do takve situacije, a, što je još gore, tim načinom uvjerili su većinu građana Samobora da se ništa po tom pitanju ne može, što zaista nije istina!

Što je s javnim prijevozom?

O ovome bih mogla govoriti satima. Jednostavno rečeno, javni gradski prijevoz zaslužuje potpunu preinaku. Javni gradski prijevoz mora biti osmišljen i organiziran u svrhu prijevoza građana, a ne, kako je sada, u svrhu koncesionara. Time su građani, posebice djeca i školarci, zakinuti za jednu od najbitnijih stavki za dobro funkcioniranje Grada.

Javni gradski prijevoz Grada Samobora podijeljen je na dvije instance, unutargradski i međugradski prijevoz. Unutargradski prijevoz u direktnoj je nadležnosti Grada, koji može utjecati na linije, cijene, uslugu i kvalitetu (pr. vozni red). Međugradske linije su u nadležnosti županije i državnih ministarstva, a tu opet dolazimo do prepreka, jer su sadašnja vlast i državne službe na "ratnoj nozi" te opet izlika i poznata mantra - "nije u našoj nadležnosti".

Naš zadatak i plan, ukoliko dođemo na poziciju, jest probati riješiti tu kompliciranu situaciju s birokratske strane, a onda raditi u smjeru obnove flote, modernizacije i ekonomičnosti uvođenjem alternativnih načina prijevoza. Želimo utjecati na kvalitetu usluge, utjecati na cijenu otvaranjem mogućnosti konkurentnosti i ponajviše osigurati siguran javni prijevoz za djecu i školarce te subvencionirati besplatan prijevoz za umirovljenike i najpotrebitije.

Bilo je dosta podijeljenih reakcija oko Vašeg plana poboljšanja usluga Doma zdravlja i zdravstva, dnevne bolnice... Zašto mislite da je tome tako i smatrate li da je to izvedivo?

Smatramo da je itekako izvedivo. Gledajte, ovdje su potrebni dogovori s državom i ministarstvom zdravstva te adekvatna radna snaga, ali do sada, čini se, nitko nije preuzimao inicijativu. Zadnjih par izbornih godina neke kampanje u županiji imale su planove za reorganizaciju lokalnih domova zdravlja i poboljšanja usluga, ali sve je zbog politiziranja na planu samo i ostalo. Sada u nekim kampanjama za županiju također možemo vidjeti da se povlači ta problematika i plan.

Suradnjom sa stručnjacima i odgovornim osobama pokušat ćemo to i realizirati. Konkretan nam je plan reorganizacija samoborskog Doma zdravlja u smislu povećanja obujma pružanja usluga, manjih zahvata i pretraga. Nadalje, u planu nam je i dnevna bolnica namijenjena posebnoj njezi određenih bolesnika. Primjerice, bolesnici kojima je potrebna dijaliza ili palijativna skrb. Također smatramo da inicijativom, radom i planom možemo ponuditi liječnicima i specijalistima konkurentna radna mjesta kod nas u Samoboru i time pokušati spriječiti njihov odlazak u inozemstvo. Treba krenuti, postaviti temelje, uočiti prepreke i pronaći rješenja te ići prema paralelnom razvoju zdravstvenog sustava koji prati porast broja stanovnika. Za to ćemo se zalagati i na tome raditi od samog početka mandata.

Spominjete i posebnu brigu za umirovljenike, potrebite i osobe s poteškoćama u razvoju. Što imate u planu za njih?

Što se tiče umirovljenika, našim starijima želimo prvenstveno osigurati adekvatnu brigu i dostojan život. Želimo izgraditi naselje za starije sa svim sadržajima, od organizacije društvenog života, posebne njege (osobne i zdravstvene) do prehrane i rekreacije. Europskim fondovima i sufananciranjem iz drugih izvora ovakav tip naselja će nam biti na ponos. Takav tip naselja, po ugledu na razvijene europske zemlje, osigurao bi odlična radna mjesta, iznimnu kvalitetu usluga, te zadovoljstvo i sigurnost naših umirovljenika i osoba ovisnih o tuđoj njezi.

U planu nam je također izgradnja multigeneracijskog centra, gdje bi se za svakog ponešto našlo, a s ciljem obogaćenja društvenog života i dodatnih sadržaja.

Želimo uključiti osobe s poteškoćama u razvoju u aspekte društvenog života Samobora i na taj način im osigurati mogućnost zaposlenja.

Za sve ove skupine Grad Samobor će osigurati besplatan javni prijevoz, a za korisnike invalidskih kolica osigurati adekvatne rampe na potrebnim mjestima u gradu i u javnom prijevozu.

Prepoznajte potrebu većih kapaciteta obrazovnih ustanova i aktivnosti za djecu i mlade. Isto tako imate i kritiku na Grad Samobor kao Grad prijatelj djece?

He he, da se razumijemo, teško je ne imati kritike na sadašnju vlast nakon toliko godina. Skoro pa nemoguće je povezati Grad Samobor s Gradom prijateljem djece. Smatram da su mlade obitelji s djecom kojima je zadnjih godina Samobor doživio takozvani "boom" itekako zapostavljene. Ne ulaže se u škole, dječja igrališta, dodatne sadržaje. Ne radi se na povezanosti, mogućnosti i dostupnosti sportskih i drugih aktivnosti – primjerice, djeca iz okolice nemaju u većini slučajeva ni mogućnosti doći da bi pohađali neku aktivnost, jer okolica nije adekvatno povezana te ovise o osobnom prijevozu koje roditelji često zbog posla i obaveza ne mogu organizirati.

Gradska vlast se često hvali viškom u proračunu, a od 91' godine se nije obnovila ni izgradila niti jedna škola u Samoboru. Smatramo da je to poražavajuće te u planu imamo izgradnju moderne škole te obnove i modernizacije postojećih. Planove i prve nacrte nove škole pripremit ćemo do kraja veljače 2022.

Dječja igrališta zahtijevaju posebne sigurnosne preinake te također modernizaciju i povećan obujam sadržaja i konstantnu potrebu održavanja. Tako je obnova već postojećih dječjih igrališta odmah na našem dnevnom redu, a potom i oživljavanje, primjerice, igrališta u Langovoj ulici te igrališta u okolici i mjesnim odborima.

Želim spomenuti i veliku potrebu sadržaja za mlade i pozvat ćemo mlade da sami kreiraju sadržaje koje žele. Mladima želimo izgraditi skejt park i bazen u okviru sportske dvorane, za koji već postoje građevinske dozvole, a sve to će biti dio jedne cjeline kojom želimo zaokružiti ovu priču razvoja.

Kada spominjete cjelinu zanimljiva je poveznica prehrane u vrtićima i školama s lokalnim proizvođačima i OPG-ovima. Vidite li Samobor kao smislenu cjelinu po pitanju samoodrživog razvoja u prehrani te populacije?

Da, definitivno planiramo utjecati na zdraviju prehranu u vrtićima i školama pa tako želimo biti posrednici spajanja naših lokalnih proizvođača i OPG-ova s plasmanom njihovih proizvoda u vrtićima i školama, naravno, uz savjete stručnjaka nutricionista. To je samo jedan dio našeg plana smislene cjeline samoodrživog razvoja u hrani. Drugi je osnivanje strukturiranih zajednica za lokalne poljoprivrednike i proizvođače. Time bi se potaknuo prirodni lokalni uzgoj životinja i poljoprivrednih kultura. Kroz zajedničku suradnju plasirali bi proizvode na lokalno tržište, čime bi direktno potaknuli i oživjeli lokalnu poljoprivredu.

Također govorite o samoodrživosti u energentima i gospodarenjem otpadom.

Samobor ima pregršt šuma i zelenih površina koje zahtijevaju redovno održavanje i gospodarenje kako bi se potaknuo i zadržao biodiverzitet. Tu mora postojati suradnja Grada, Hrvatskih šuma i stručnjaka. Naime, otpad od čišćenja zelenih površina (parkova, puteva, voćnjaka), tzv. biomasa, je potencijal koji se trenutno ne iskorištava već završava na kompostištu. Također postoje i mogućnosti iskorištavanja hidroenergije s obzirom na blizinu Save te solarne energije kojom bi se iskoristili sunčani sati na ovom području. EU raznim projektima i sredstvima za izradu održivih pogona podupire upravo ovakve ideje koje, počevši od najmanjih jedinica, imaju potencijal promijeniti čitavu hrvatsku energetsku sliku.

Koliko je meni poznato, Samobor ima velikih problema s odlaganjem i zbrinjavanjem komunalnog otpada i posebno plastike pa se isti gomila uz postojeće zatvoreno odlagalište Trebež, a to je potencijalna ekološka bomba za mjesto Vrbovec gdje se to odlagalište nalazi. Potrebno je vidjeti što se zaista događa.

Rješenje problema odlaganja otpada i reciklaže nam je jedan od prioriteta.

Nadalje, spominjete okolicu Samobora. U kojem smjeru bi se Samobor razvijao s okolicom?

Samobor i okolica moraju postati cjelina koja funkcionira u svojevrsnoj simbiozi. Prekrasni krajolici Žumberka i Samoborskog gorja zahtijevaju našu pažnju. Ruralni turizam, ruralni razvoj u smjeru poljoprivrede i agrikulture, prepoznatljivost autohtonih vrsta i biljaka našeg kraja, isprepleteno poštivanjem istih i novim prilikama. Tako imamo u planu pokrenuti Napoleonsku rutu, rekreativne biciklističke i planinarske staze, u centru grada otvoriti botanički vrt s biljem našeg gorja...

Naravno, prioritetno i s imperativom riješiti komunalna pitanja naših sugrađana okolice Samobora, jer poznato nam je da neki još dan danas nemaju kanalizacije i vode, što je nedopustivo.

A što je s kulturom i tradicijom Grada Samobora?

Kultura i tradicija bit će glavne niti cjeline razvoja Samobora i okolice, počevši od centra grada i vraćanja tradiciji malih obrta i poduzetništva, do izrazite kulturne i umjetničke scene koju Samobor i svi Samoborci zaslužuju.

Na kraju, kako vidite svoj posao na početku i na kraju mandata?

Čeka nas intenzivan početak, organizacija i reorganizacija, zapošljavanje iskusnih i mladih stručnjaka. Doći će sigurno i do prepreka, ali odustajanje nije opcija. Već na početku prvog tromjesečja nazirat će se rezultati i smjer u kojem želimo ići. Nema stajanja dok na kraju mandata ne budemo imali većinu, ako ne i sve u planu realizirane projekte, a i mnogo više od toga.

Koju poruku i misao imate za Samoborke i Samoborce?

Ukoliko dijelimo istu ljubav prema ovom gradu i ljudima, ujedinimo se i zajedno krenimo prema istom cilju - stvaranju iznimne kvalitete života, napretku iskorištavanjem modernih tehnologija, u smjeru njegovanja iznimno bogate tradicije, prilika i potencijala povežimo sve u jednu cjelinu svih nas i našeg svima dragog Samobora! Ne zaslužujemo ništa manje!

(sponzorirani prilog)

 

Irena Franceković govori o svojoj kandidaturi za gradonačelnicu Grada Samobora i planovima za naš grad

Arhiva 2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002