06.01.2010.

Predsjednik samoborskog HDZ-a Tomislav Masten o stanju u stranci, optužbama o podmetanju klipova pod projekt Vojarne i akciji Bankomat

Nemam veze s opstrukcijama niti Bankomatom!

Predsjednik samoborskog HDZ-a Tomislav Masten o stanju u stranci, optužbama o podmetanju klipova pod projekt Vojarne i akciji Bankomat

Aktualna situacija u stranci, kao i sve češće spominjane ocjene gradonačelnika Beljaka kako u Samoboru postoje snage koje rade na opstrukciji važnih gradskih projekata, te pojava imena Šmidhen u okviru USKOK-ove akcije Bankomat neizbježno su nas dovele do predsjednika samoborskog HDZ-a Tomislava Mastena. Naime, nije tajna da gradonačelnik Beljak upravo u lokalnom HDZ-u vidi mogućeg podmetača klipova, kao što je i poznato da je upravo Tomislav Masten u prethodnom mandatu bio s gradske strane zadužen za komuniciranje s investitorima u Šmidhen. Stoga smo ga pitali za mišljenje o aktualnom stanju, optužbama i raznim kuloarskim pričama.

Počnimo s aktualnom situacijom u HDZ-u. Kako se na čitavu situaciju s isključenjem Ive Sanadera gleda iz samoborskog kuta, iz perspektive samoborskog HDZ-a?

Odluka Predsjedništva je javnosti poznata, a jasna je i potpora Predsjedništvu svih čelnika županijskih organizacija HDZ-a, tako da neke posebne komentare nije ni potrebno davati. Imali smo sjednicu Predsjedništva HDZ-a Zagrebačke županije, kojeg sam član, i dali smo apsolutnu potporu odluci Predsjedništva stranke i predsjednici Jadranki Kosor. Ovih ćemo dana imati i sjednicu Gradskog odbora s predstavnicima temeljnih organizacija i, koliko ja imam informacije, apsolutno stojimo na strani Predsjedništva i dajemo potporu predsjednici stranke. U krajnjoj liniji, mi smo uvijek zagovarali, pa i u mandatu nekadašnjeg predsjednika Sanadera, da stranka može imati samo jednog predsjednika.

Na lokalnoj razini, gradonačelnik Beljak u više je navrata spominjao kako ima indicije da dio samoborske oporbe, aludirajući pritom na lokalni HDZ, podmeće klipove pod važne gradske projekte. Tako je na nedavnoj tiskovnoj konferenciji ustvrdio kako je sa sjednice Vlade RH krajem godine skinuta točka o dodjeli bivše vojarne Gradu Samoboru, a za što mu, naveo je, intuicija govori da je mig vjerojatno došao upravo iz Samobora. Također je u sličnom kontekstu govorio i vezano uz situaciju sa zatvaranjem kirurške ambulante. Koliko ima istine u tome?

Uvijek je lakše svoju nesposobnost pravdati unutarnjim i vanjskim neprijateljima. Nedavno me gradonačelnik tužio za verbalni delikt, a sada ima problema s vanjskim i unutarnjim neprijateljima. On očito, što se politike tiče, funkcionira u nekim drugim, bivšim vremenima. Prvo, i osnovno, objasnite mi kako bih ja ili bilo tko iz samoborskog HDZ-a mogli opstruirati rad županijskog Doma zdravlja, odnosno kirurške ambulante, kad je župan stranački kolega našeg gradonačelnika i kad mu je prvi hijerarhijski stranački nadređeni? Znači, oni bi trebali komunicirati na dnevnoj razini. Kako bi ja ili bilo tko iz samoborskog HDZ-a na tog čovjeka mogao utjecati?

No, tom logikom lokalni HDZ je mogao hijerarhijski bez problema doći do nekoga iz HDZ-ove kvote u Vladi i tražiti da se tema vojarne u Samoboru skine s dnevnog reda sjednice Vlade.

Da je lokalni HDZ mogao na taj način utjecati po pitanju vojarne, onda bi ona bar već dvije godine bila u vlasništvu Grada Samobora. U mandatu u kojem sam sudjelovao u vlasti stvarno sam učinio sve što je bilo u mojoj moći da vojarna dođe u vlasništvo Grada. Imali smo nebrojene sastanke, dopise, lobiranja, intervenirali smo gdje god se moglo. Međutim, tada je problem bio što je MUP tražio pola vojarne za potrebe interventne i specijalne policije pa nam je bilo predloženo da se odreknemo dijela vojarne u njihovu korist te da ćemo tada dobiti ostatak vojarne. Mi tada na to nismo željeli pristati i, neovisno o stranačkim bojama, rekli smo da ne dolazi u obzir da se na tu lokaciju smjesti interventna policija. Pregovarali smo i nudili zemljište na nekoj drugoj lokaciji za te potrebe i oko toga su se vodili najveći prijepori.

Što je danas problem ja ne znam, ali, kao što sam rekao na sjednici Vijeća, apsolutno odbacujem bilo kakve insinuacije da je bilo tko iz samoborskog HDZ-a u zadnjih 7 mjeseci s bile kime uopće razgovarao o vojarni, a kamoli da je blokirao njezin povratak u vlasništvo Grada Samobora. Osim toga, što se tiče ostalih projekata u Samoboru, gdje god smo mogli iskoristiti stranačku pripadnost, mi smo pomogli koliko smo mogli. Bilo kakva opstrukcija s naše strane ne dolazi u obzir, to vam garantiram i čvrsto stojim iza toga. Još će ispasti da smo mi krivi što je gradonačelnik za više od 100% povećao cijene odvoza komunalnog otpada i parkiranja u Samoboru. Po gospodinu Beljaku možda smo mi krivi što umirovljenici od nove godine plaćaju sedam puta skuplji pokaz! Ne može vlastitu nesposobnost i neznanje prikrivati raznim izmišljenim urotama.

U prošlom mandatu nekako vas se najviše povezivalo sa Šmidhenom, odnosno, bili ste osoba s gradske strane koja je na određeni način bila zadužena za komuniciranje s investitorima u taj veliki projekt. Nedavna akcija USKOK-a Bankomat dovela je pak određene segmente tog projekta u moguće sumnjiv kontekst pa me zanima kako gledate na taj slučaj, te postoji li bojazan, kao što su neki posjetitelji našeg web portala napisali, da će USKOK možda zakucati i na vrata Tomislava Mastena?

Ne znam kako ste uspjeli izvući ovakav zaključak, jer ne znam kakve veze ima ondašnje ili današnje vodstvo Grada s kreditnom sposobnošću ili nesposobnošću ljudi koji su kupili dio nekretnine Šmidhena. Ne da apsolutno nemam nikakve veze s time, nego ne vidim nikakvu povezanost sa čitavim slučajem. Ono što mogu reći o samom projektu je da mi je žao ako će na bilo koji način ova cijela priča usporiti projekt, jer se, po mom dubokom mišljenju, radi o projektu koji je budućnost Samobora. Zato bih volio da se taj projekt ostvari. Nažalost, u mandatu prošle vlasti u tome nismo uspjeli. Vjerovao sam tada da ćemo se do izbora kupati na Šmidhenu, no nije se uspjelo u tome. Temeljem toga me i tadašnja oporba, a današnja vlast, na izborima žestoko napala i zbog toga su me prozivali. No, niti ja ili bilo tko iz Grada nismo imali, niti imamo ikakve veze s bilo kakvim kreditima u vezi tog projekta. Ono što smo mi konkretno kao Grad radili vezano uz taj projekt mislim da smo odradili dobro i da je Grad puno pomogao da se na Šmidhenu raščisti situacija u smislu imovinsko-pravnih odnosa, koji su bili u totalnom kaosu. Dakle, apsolutno odbijam bilo kakve insinuacije da sam na ikoji način povezan s možebitnim kreditnim nepravilnostima, jer takve konstrukcije nemaju veze s mozgom i to su priče za koje mogu pretpostaviti iz kojeg smjera dolaze. Da zaključim, mislim da je taj projekt Samoboru definitivno potreban i na aktualnoj gradskoj vlasti je da nastavi tamo gdje smo mi stali te da pronađe način i potakne privatnog investitora da sve bude napravljeno kako je zamišljeno.

I, za kraj, u javnosti se dosta špekulira s pitanjem gdje danas radi Tomislav Masten?

Radim u tvrtki Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije i to trenutno na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa za vodocrpilište Kosnica. Tvrtka je osnovana 2007. godine, još u vrijeme županijske koalicije HSS-HNS-SDP, kada je procijenjeno da je potrebno izgraditi vodocrpilište na Kosnici i pojačati sustav vodoopskrbe u istočnom dijelu Zagrebačke županije. To je osnovna zadaća tvrtke i projekata na kojima radim. S iskustvom koje imam, stečenim radom u Samoboru, gdje sam se četiri godine bavio upravo komunalnim dijelom i uspostavom referade za upravljanje imovinom Grada Samobora, nastavio sam i u ovoj tvrtki.

Kruno Solenički

 

Predsjednik samoborskog HDZ-a Tomislav Masten o stanju u stranci, optužbama o podmetanju klipova pod projekt Vojarne i akciji Bankomat

Arhiva 2010

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002