08.03.2010.

Predsjednik Zlatne šajbe Dubravko Viduč najavljuje 23. izdanje Samoborske salamijade, koja će se na središnjem samoborskom trgu održati 26. i 28. ožujka

Spremni su novi metri samoborskih salama

Predsjednik Zlatne šajbe Dubravko Viduč najavljuje 23. izdanje Samoborske salamijade, koja će se na središnjem samoborskom trgu održati 26. i 28. ožujka

Pripreme za novo, 23. izdanje Samoborske salamijade ulaze polako u svoju završnicu. Uhodana ekipa okupljena u Udruzi Zlatna šajba, potpomognuta Gradom Samoborom i Udruženjem obrtnika te sve većim brojem podupiratelja ove manifestacije (Zagrebačka županija, Sveta Nedelja, Jastrebarsko, Zaprešić...), spremna je u petak, 26. ožujka ponuditi još jedno vrhunski organizirano druženje u čast Samoborskoj salami.

Iako je temelj svega druženje majstora salama i odmjeravanje vještina pripreme ove tradicionalne samoborske delicije, s vremenom je Salamijada postala poznata i po svojim popratnim sadržajima koji su zadnjih nekoliko godina od ove manifestacije stvorili i vrhunsku prezentaciju samoborske gastro kulture. Ne čudi stoga, potvrdio nam je i predsjednik Zlatne šajbe Dubravko Viduč, kako iz godine u godinu sve više raste interes za Salamijadu u inozemstvu, ali i kod domaćih uglednika. S jedne strane radi se o priznanju truda samoborskih "šajbera", no s druge strane takav interes predstavlja i određeno opterećenje, odnosno stavlja pred organizatore imperativ držanja visoke razine dosegnute u zadnjih nekoliko godina.

Iako se ove godine spremaju određene novosti vezane uz samu Salamijadu i njenu organizaciju, počnimo s onime što je već godinama isto i prepoznatljivo – samoborske salame. Što se može očekivati ove godine, kakva se konkurencija očekuje?

Prije svega treba reći da je ova godina bila relativno dobra za salame, same klimatske prilike ponudile su onima koji su radili salame mogućnost da im one ispadnu odlično, tako da mislim da će na ovogodišnjoj Salamijadi biti jako dobrih salama. Standardno, i ovaj put se radi o tri kategorije - hobistima, profesionalcima i međunarodnoj kategoriji. Od Salamijade do Salamijade sve je više profesionalaca, a broj hobista je i više nego zadovoljavajući pa se nadamo da ćemo biti na razini ili iznad broja natjecatelja od prošle godine. Jasno, to će se točno znati nakon samog ocjenjivanja salama, koje je u već ustaljenom terminu tjedan dana prije same manifestacije. Konkretnije, salame će se moći predavati u Veterinarsku stanicu od srijede, 17. ožujka, do subote, 20. ožujka, za kada je predviđeno ocjenjivanje. Novost je da smo produžili termine za predaju salama pa će se one moći predavati od 7 do 19 sati. Također, ove godine smo odlučili i kako se pri ocjenjivanju salame više neće rezati nožem, nego prelazimo na mesoreznicu kako bi dobili što tanji prerez i time omogućili da se što jasnije dobije kompletan okus pojedine salame i time preciznija ocjena.

Važan segment Salamijade zadnjih su godina postali i samoborski ugostitelji. Kakva je situacija s njima ove godine? Sprema li se ponovno "pregled" samoborske gastro ponude?

Ugostiteljski dio je i ove godine tu, a osim najpoznatijih samoborskih ugostitelja bit će tu po prvi put i samoborska Ekonomska, turistička i ugostiteljska škola sa svojim kuharskim razredom, čiji su mladi kuhari već na nekoliko manifestacija polučili odlične rezultate. Inače, kompletan ugostiteljski dio će predvoditi Branko Ognjenović, kapetan Hrvatske kulinarske reprezentacije koja je na kuharskoj olimpijadi u Moskvi osvojila treće mjesto. On i Tomislav Špiček će također biti i predstavnici Zaprešića u ugostiteljskom dijelu Salamijade. Po prvi puta će se i taj grad predstaviti na ovoj manifestaciji i to u organizaciji tamošnje turističke zajednice i Grada Zaprešića. Uglavnom, sveukupno će na Salamijadi biti 14 ugostitelja, svaki će napraviti oko 120 porcija kako bi svi pod šatorom mogli birati između brojnih delicija. Jasno, svatko drži kao tajnu ono čime će se predstaviti na Salamijadi, jer se žele pokazati u najboljem svjetlu pred svojim kolegama i posjetiteljima Salamijade.

Znači li to da se na Salamijadu vraća natjecanje među ugostiteljima?

Neće biti službenog ocjenjivanja, ali će Hrvatska obrtnička komora, Obrtnička komora Grada Zagreba i Udruženje Obrtnika Samobor dodijeliti određena priznanja ugostiteljima. Naime, odustali smo od natjecanja među ugostiteljima, jer je čitav program Salamijade sadržajno iznimno bogat, a terminski relativno kratak i teško je osmisliti takav scenarij u kojem bi se u svega nekoliko sati uklopio protokol, zabavni dio, večera, nagrade u tri kategorije, bogata tombola, natjecanje ugostitelja, neformalna druženja...

Obzirom na interes za Salamijadu koji raste iz godine u godinu, kad će se u prodaji naći ulaznice?

Ulaznice će biti u prodaji u Turističkoj zajednici od sredine ožujka. U cijenu ulaznice ulazi sva konzumacija na Salamijadi osim pića, znači sve što nude ugostitelji je u cijeni ulaznice. Također, sve posjetitelje u šatoru na središnjem samoborskom trgu dočekat će i bogato opremljen katalog Salamijade, osigurali smo nastup glazbenih gostiju, bit će to dobro nam poznati bend Kužiš stari moj, a tu je i bogata tombola s oko 600 izuzetno vrijednih nagrada.

Tu je i Dan otvorenih vrata Zlatne šajbe, koji je također dio Salamijade.

Tako je, jer svi koji neće moći na Salamijadu u petak, pozvani su dva dana nakon, u nedjelju, 28. ožujka, na Dan otvorenih vrata Zlatne šajbe, kada ćemo pod šatorom narezati sve salame iz natjecateljskog programa, a osigurani su i kruh i vina samoborskih vinara, tako da će se na Trgu kralja Tomislava od 10 do 18 sati moći besplatno uživati u samoborskim salamama. Najveća atrakcija svima na Danu otvorenih vrata vjerojatno će ipak biti i nova rekordna salama koja se priprema za ovu godinu. Nakon prošlogodišnje 8-metarske, ove godine se radi na salami od punih 15 metara!

Iako se radi o već dobro uhodanom mehanizmu, činjenica je da iz godine u godinu, kako Salamijada raste, njena organizacija postaje sve složenija?

Predsjednik Organizacijskog odbora ove je godine gradonačelnik, ali moram reći i da smo malo promijenili organizacijski dio. Kako Salamijada raste, tako raste i Organizacijski odbor, jer je sve više obaveza i poslova pa tako ovaj put uz 19-člani Organizacijski odbor imamo i operativna tijela, odnosno četiri komisije. To su komisija za ugostitelje, na čelu koje je Marijan Karlović, komisija za tombole i nagrade - Vladimir Trčak, komisija za vizuale i medijsku propagandu - Robert Škiljan, komisija za Dan otvorenih vrata - Dinko Kamenić i komisija za ocjenjivanje koju vodi Tomislav Skendrović. Svatko od njih ima oko sebe ekipu koja je zadužena za konkretne zadatke, koji se kroz ovakvu organizaciju mogu rješavati jednostavnije i efikasnije. Iskreno, sve je to pomalo preraslo nas same i naša očekivanja.

Logično je zato pitanje i kakva je budućnost Salamijade? Do koje granice ona može rasti sadržajno, organizacijski i kapacitetima?

Svake godine, nakon svake Salamijade, nas dočeka isto pitanje, ali stvarno ne znam gdje će čitava ova priča završiti i koje su krajnje granice Salamijade. Uvijek se postavlja pitanje većeg prostora, no tu se uvijek lomimo oko atraktivnosti činjenice da se Salamijada događa na središnjem trgu i da se radi o zaokruženom vikendu u kojem se odvija i Proljetni sajam. Bilo gdje da pomaknemo Salamijadu i Sajam, na primjer na Sajmište, neće biti takav odaziv. Osim toga, veći prostor znači i složeniju organizaciju i veće troškove, tako da je vrlo teško vidjeti kako bi Salamijada izgledala u budućnosti. Iako, interes za nju je svake godine sve veći i nadilazi brojne druge samoborske manifestacije.

K.S.

 

Predsjednik Zlatne šajbe Dubravko Viduč najavljuje 23. izdanje Samoborske salamijade, koja će se na središnjem samoborskom trgu održati 26. i 28. ožujka

Arhiva 2010

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002