13.10.2010.

Trenerica u Gimnastičkom klubu Samobor Aida Badić odnedavno i plesačka zvijezda showa TopStars

"Zvijezdama" do zvijezda

Trenerica u Gimnastičkom klubu Samobor Aida Badić odnedavno i plesačka zvijezda showa TopStars

U Gimnastičkom klubu Samobor već tri godine radi trenerica Aida Badić. Ova apsolventica Kineziološkog fakulteta i nekadašnja višestruka državna prvakinja u sportskoj gimnastici u samoborskom se klubu angažirala na nagovor prijateljice i kolegice-trenerice Martine Bublić. Njeni klupski kolege reći će za Aidu da radu pristupa vrlo ozbiljno i savjesno, nikad ne kasni, iako na treninge putuje javnim prijevozom iz Zagreba, te da je djevojčice u klubu jako vole. Kao velika zaljubljenica u ples Aida Badić istovremeno radi kao plesač i pedagog u Plesnom centru Tala te vodi satove akrobatike, a nedavno je svom zgusnutom rasporedu dodala i obveze vezane uz veliki glazbeni projekt TopStars. I više nego dovoljno razloga za predstavljanje ove simpatične mlade gimnastičarke i plesačice.

Treća je godina kako si trenerica u Samoboru. Kako je došlo do toga, obzirom da si Zagrepčanka i da je čitav tvoj gimnastički put vezan uz taj grad?

Živim u Zagrebu i trenirala sam tamo u klubu ZTD Hrvatski sokol koji je bio dosta blizu moje zgrade, a nakon 13 godina treniranja počela sam u njemu i raditi kao trener, najprije s rekreativnom grupom, a poslije sa selekcijom. Međutim, tada me Martina zvala da dođem malo pomoći u Samobor i eto, malo po malo, tu sam već treću godinu. Srećom pa se vide i rezultati.

Za koju si grupu u GK Samobor ti zadužena?

Radim s djevojkama u C programu i spremamo ih za B program, od najmlađih do seniorki. Imamo 14 curica koje se spremaju za natjecanja; 5 mlađih kadetkinja, 4 kadetkinje, 4 juniorke i 1 seniorku. Raspon godišta je od 5 do 16 godina. Teško je raditi sa svima istovremeno u dvorani koja je mala i čiji uvjeti ne odgovaraju potrebama sportske gimnastike, tako da ćemo morati nešto u organizacijskom smislu uskoro promijeniti kako bismo olakšali rad i njima i sebi. Iako, sa starijima je lakše trenirati, jer im se može prepustiti dio odgovornosti, ali nam mlađe moraju biti stalno na oku. Svaki element koji nauče krivo kasnije je teško ispraviti. Zato se i kreće s treninzima jako rano, već od četvrte godine. Nedavno smo imali testiranje za novu selekciju najmlađih djevojčica i počinjemo uskoro raditi i s njima.

Jesi li i ti svoj uspješan gimnastički put, u kojem si više godina zaredom osvajala državne naslove, počela također u toj dobi?

Ja sam počela sa 6 godina. Tada je to bila još relativno dobra dob za krenuti. Međutim, istovremeno je tu bio i pjevački zbor Zagrebački mališani. Onda je krenula i škola pa se trebalo opredijeliti. Teško se istovremeno baviti s više stvari, a da se čovjek baš može tome maksimalno posvetiti. Izabrala sam gimnastiku i rezultati nisu izostali.

Gdje je u čitavoj toj priči onda ples?

Nakon što sam završila s natjecatljskom karijerom počela sam pomalo plesati, da ostanem u formi. Tako sam u Plesnom centru Tala počela plesati jazz dance i tako to već 6 godina ide. U međuvremenu sam prošla mnoge plesne tehnike, od baleta do hip-hopa, što mi dosta pomaže i u radu s gimnastičarkama, jer im plesni elementi mogu pomoći oko koreografije na parteru, a i zanimljivije je treninge organizirati na taj način. Pokušavam spojiti gimnastiku i ples.

Čini se da će sad neko vrijeme ipak ples biti u prvom planu, s obzirom da si ušla u probrano društvo plesača koji će nastupiti u TopStars showu. Kako je došlo do toga?

Prije mjesec dana na Velesajmu je bila audicija za plesače, a tražilo se 15-ak plesača koji bi nastupali zajedno sa zvijezdama (Tony Cetinski, Colonia, Franka Batelić i Luka Bulić) na koncertima koji će biti u Zagrebu, Rijeci, Zadru i Splitu. Prvi dan su nam zadali koreografiju i tražili da se predstavimo i u freestylu, da bi od nas 120 plesača uzeli 50 u drugi dan. Uspjela sam u tih pola minute slobodnog stila ubaciti i neke akrobatske elemente iz svoje gimnastičke prošlosti pa sam izabrana i u drugi dan audicije. Na njoj se pak od nas tražila koreografija s promjenom formacije uz ubacivanje slobodnog stila pa mi je i tu pomogla akrobatika. Nakon toga izabrali su 15 plesača koji su ušli u TopStars tim, a među njima sam bila i ja. Radimo već 5-6 tjedana, stalno su probe i snimanja. Uglavnom, koliko je meni do sada ples pomagao u gimnastici, sad mi je gimnastika pomogla u plesu.

Stigli su, čujem, odmah i dodatni angažmani?

Pozvali su me u spot za novu pjesmu Colonie, jer su trebali nekoga tko bi mogao pratiti njihove "breakere" svojim akrobacijama. Pustili su me s probe za TopStars i došla sam na snimanje za pjesmu Zavoli me u prolazu. Mogu reći da mi angažman u TopStarsu otvara vrata novim nastupima, jer je taj projekt dosta u medijima pa me već prijatelji zezaju da sam zvijezda (smijeh). Najbolja je stvar što se na takvim projektima sklapaju nova prijateljstva, stiču se nova iskustva.

Jesi li sad u fazi da moraš razmišljati o tome hoćeš li se maksimalno posvetiti plesu ili ostati u gimnastici?

Gimnastika mi je od početka bila na prvom mjestu. No, ples mi je gušt i ne bih se osjećala potpunom bez njega, tako da za sada pokušavam uskladiti jedno i drugo pa ćemo vidjeti. Moram reći da nisam ozbiljno razmišljala otići na tu audiciju dok nisam vidjela kakav je naš raspored u klubu, jer se u periodu kada bi trebali biti koncerti održavaju i naša državna natjecanja. Međutim, srećom se ispostavilo da nema preklapanja. Sad imamo gotovo svakodnevne plesne probe, uz to još i treninge u Samoboru pa sam od jutra do mraka u pogonu. Ali, koliko je god to zahtjevno, toliko me i puni energijom. Ljude čudi kako uspjevam to sve stići i kako imam volje, ali nekako se organiziram, a i takav način života prakticiram praktički od 6 godine, jer sam i tada morala stizati na sve pa se čovjek navikne.

I, za kraj, standardno pitanje - planovi?

Ostati u gimnastici, raditi ko trener, a ostala su mi tri ispita do diplomskog pa bih i to trebala okončati do ljeta. Plesom ću se baviti onoliko koliko ću stizati uz sve ostale obaveze, ali bilo bi mi drago ostati što više u njemu, jer mi je to ipak gušt. A ostalo, što bude, bit će.

K.S.

 

Trenerica u Gimnastičkom klubu Samobor Aida Badić odnedavno i plesačka zvijezda showa TopStars

Arhiva 2010

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002