05.07.2010.

Tajnik Gradske glazbe Samobor Dubravko Mihalinec

Glazba koja ne svira "pod mus"

Tajnik Gradske glazbe Samobor Dubravko Mihalinec

U gustom rasporedu Gradske glazbe Samobor uhvatili smo konačno vremena sjesti s tajnikom Dubravkom Mihalincem i pokušali staviti točku na izuzetno uspješan prvi dio godine za najstariju "pleh glazbu" u ovom dijelu Europe. Iako, znaju to svi koji prate nastupe GGS-a, još negdje od kraja 90-ih, kada vođenje orkestra preuzima Goran Merčep, a posebno od 2003. godine, kada je brigu o zvuku orkestra na sebe preuzeo sadašnji dirigent Robert Polgar, Gradska glazba Samobor nema prizvuk limenog orkestra. Možda upravo iz tog razloga dosadašnjih 5 uzastopnih nastupa GGS-a na Državnom susretu puhačkih orkestara nije pratio i neki značajniji rezultat, da bi se ove godine i to konačno promijenilo. Stoga smo s Dubravkom Mihalincem ponajviše pričali o najvećem dosadašnjem uspjehu GGS-a, osvojenom trećem mjestu u konkurenciji najboljih hrvatskih amaterskih glazbi.

Ovaj uspjeh na državnom susretu u Novom Vinodolskom nekako je došao kao vrhunac izuzetno uspješnog prvog dijela godine, u kojem je Gradska glazba Samobor zabilježila nekoliko zapaženih nastupa na HTV-u, organizirala nekoliko sjajnih koncerata i, recesiji unatoč, uspješno organizirala još jedno izdanje Jazz festivala. Je li ovaj uspjeh, u tako intenzivnom rasporedu, dočekan kao iznenađenje?

Iskreno, vjerovao sam da ove godine moramo biti negdje u vrhu. Jedino je bilo pitanje hoće li žiri ovaj puta vrednovati smjer kojim već godinama ide GGS i naš stil. Naime, mi već godinama inzistiramo na tome da imamo skladbe s jazz elementima. Takav tip aranžmana nam jako odgovara, jer, za razliku od većine drugih orkestara, imamo jaku ritam sekciju i naglašeno jazzersko fraziranje koje potencira naš dirigent Robert Polgar. Ovaj se puta poklopilo da smo imali kvalitetan izbor zahtjevnih skladbi (Amerikanac u Parizu i Chameleon te Kraj kapele sv. Ane u novom aranžmanu), da smo ih izveli na najvišem nivou što se tiče naših dosadašnjih nastupa na susretima, te da je žiri imao sluha za naš pristup.

Je li to i još jedan dokaz da se upornost isplati?

Moram reći da se razmišljalo prošlih godina, nakon niza nastupa na smotri koji nisu vrednovani kao ovaj put, da pomalo i odustanemo od smotre. Potrebno je uložiti jako puno vremena u pripremu tog nastupa i postavilo se pitanje da li je to ono zbog čega sviramo i smijemo li mi uopće potrošiti toliko vremena za jedan nastup, obzirom da imamo i brojne druge obveze, česte koncerte, organizaciju Jazz festivala, a naši su glazbenici i učenici, i studenti, i zaposleni, i svi oni moraju misliti i na svoje radne, obiteljske, školske i fakultetske obveze, koje se baš poklapaju sa županijskom i državnom smortom.

Što je onda prevagnulo da se ne posustane u priremama za državni susret?

Radi se o tome da je nama sudjelovanje na državnom susretu, osim prilike da predstavimo Gradsku glazbu i Grad Samobor u najboljem mogućem svjetlu, ujedno i krasan dvodnevni izlet u Crikvenicu i Novi Vinodolski, dakle mogućnost da se naši svirači malo odmore od učenja i svakodnevnih obaveza. Često se zaboravlja da su temelj Gradske glazbe Samobor amateri, volonteri koji sviraju isključivo iz ljubavi prema glazbi i koji u GGS imaju i priliku za kvalitetno druženje. Jasno, to ne znači da na ovakve nastupe dolazimo neobavezno, nego sviramo maksimalno koncentrirano, ali bez imperativa uspjeha, ne sviramo "pod mus".

Što nakon ovog uspjeha? Je li sada ljestvica očekivanja postavljena za još jedan stupanj više?

Iskreno, bojim se da se nećemo moći održati na ovoj razini i to iz objektivnog razloga – samoborska Glazbena škola Ferdo Livadić ne "proizvodi" dovoljno svirača za naš orkestar. Godinama nema svirača trombona, tubista nikad nije ni imala, truba je jako malo, saksofona je sve manje... Ima donekle dosta klarineta i flauta, ali i tu bismo s vremenom mogli biti jako hendikepirani, jer će nam faliti dosta toga u zvuku i stilu kakvog bismo voljeli gajiti. Znači, takvih svirača u Samoboru nema, a dolazak amatera iz Jaske, Zaprešića, Zagreba ili Gorice nitko ne može financirati. No, vidjet ćemo što će biti.

Kakva je situacija što se tiče daljnjih nastupa?

Već u subotu, 3. srpnja, Big Band Samobor (Gradska glazba Samobor) nastupa u sklopu 10. Liburnia Jazz Festivala u Opatiji. Mi nastupamo u 20 sati na terasi hotela Millenium, a specijalna gošća nam je Maja Grgić pa svi koji su u blizini slobodno neka navrate. Nakon ljetne pauze i poslije budnice za Dan Grada ponovno nas čeka priprema za jesenske i zimske nastupe, kao i rad na pripremi novog CD-a. Nadam se da će ovaj uspjeh kojeg smo ostvarili na državnoj razini možda i pripomoći da lakše dođemo do realizacije tog projekta kroz potporu Grada i Županije.

K.S.

 

Tajnik Gradske glazbe Samobor Dubravko Mihalinec

Arhiva 2010

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002