26.04.2010.

Predsjednica novoosnovanog Fotokluba Klik Željka Šabarić o radu udruge koja okuplja lokalne fotoentuzijaste

Klik, klik, Fotoklik!

Predsjednica novoosnovanog Fotokluba Klik Željka Šabarić o radu udruge koja okuplja lokalne fotoentuzijaste

Bogata fotografska tradicija samoborsko-svetonedeljskog kraja dobila je svoju novu komponentu u nedavno osnovanom Fotoklubu Klik. Lokalni zaljubljenici u "slikopisanje" već su dali najaviti svoje organizirano djelovanje kroz fotoradionice udruge Kragulj i prigodnu izložbu, da bi se konačno krenulo i u novi korak, odnosno organiziranje udruge. Na osnivačkoj skupštini u Maloj Gorici (gdje je i sjedište "klikovaca") izabrano je čelništvo, predvođeno tajnikom Romanom Avdagićem i predsjednicom Željkom Šabarić. Upravo nam je mlada predsjednica u nekoliko rečenica i predstavila Fotoklub Klik.

Kako je došlo do ideje o osnivanju Fotokluba Klik?

Čisto slučajno, reklo bi se, ali ustvari i nije. Prošlu jesen je Udruga za očuvanje hrvatske kulturne baštine Kragulj organizirala radionicu fotografije. Tijekom radionice je ljubav prema fotografiji sve više dolazila do izražaja i nekako spontano se počela razvijati ideja o fotoklubu. Nakon izložbe fotografija, koja je održana po završetku radionice, i svih pohvala (dio slika polaznika radionice još uvijek je izložen u prostorijama Grada) koje smo tada dobili činilo se logičnim osnovati fotoklub i nastaviti s radom.

Koliko članova okuplja FK Klik i tko su članovi?

Fotoklub trenutno okuplja 30-ak ljudi različitih profesionalnih orijentacija i životne dobi, s prebivalištem u Svetoj Nedelji, Samoboru i Zagrebu. Svi smo mi entuzijasti koje povezuje strast i ljubav prema fotografiji.

Tko sve može postati članom i na koji način?

Kod nas postoji samo jedan uvjet za učlanjenje, a to je ljubav prema fotografiji. Svatko tko želi naučiti nešto više, podijeliti ili razmijeniti iskustva i znanja, je i više nego dobro došao. Pristupnica u članstvo se može ispuniti na našoj internet stranici www.foto-klik.info ili srijedom u društvenom domu u Maloj Gorici od 20 sati, gdje se odmah može vidjeti što i kako mi radimo.

Kako je zamišljen rad FK Klik, odnosno čime ćete se baviti?

Fotoklub Klik je osnovan s ciljem razvitka i promidžbe fotografije kao tehničke i umjetničke discipline te fotografske kulture, osposobljavanja i unapređivanja rada članova, obuhvata što većeg broja građana, a posebice djece i mladeži fotografskom podukom, odgojem i obrazovanjem, te osposobljavanjem u području fotografije, njegovanja zajedničkog duha i vrijednosti fotografskog stvaralaštva i fotografske kulture, ali i promocije Svete Nedelje kroz "sliku".

Iako je prošlo tek par tjedana od vašeg osnivanja, iza vas su već vidljivi rezultati poput nagrada, izložbi...

Kao što sam već rekla, u klubu imamo i članove iz Zagreba koji se već duže vrijeme bave fotografijom, a proteklih dana su njihove fotke proglašavane najboljima. Roman Avdagić je osvojio 3. mjesto na radionici akta na fotosajmu između 60-ak fotografa i 200-tinjak fotografija te je njegov album akata izdvojen na naslovnici na "ptičici". Ronalad Popara, Reni Popara i Siniša Frangen su osvojili naslovnice na fotoportalima ptičica.hr i fotke.hr, što je velik uspjeh, jer samo "ptičica" ima više od 680.000 korisnika. Upravo će oni, Roman Avdagić, Siniša Frangen i Ronald Popara, voditi sljedeću radionicu fotografije.

Možete li nam reći nešto više o toj radionici?

U tijeku su prijave za radionicu fotografije koja počinje u srijedu, 28. travnja, a trajat će 20 sati. Radionica će se održavati u društvenom domu Mala Gorica, a u radionici će se moći naučiti kako pravilno kadrirati, koji su dijelovi aparata i čemu služe, zašto je nešto mutno, što je to blenda i ekspozicija, što je to ISO, kako biti bolji u fotkanju i još mnogo toga. Posebnost radionice je u radu s malim grupama, mnogo praktičnog rada, koji uključuje i izlet, rad na kvalitetnoj fotografskoj opremi te bonus predavanje profesora fotografije Branimira Butkovića. Dodatne informacije, a i prijave su na broju 091/40-49-777, na info@foto-klik.org ili na www.foto-klik.info.

Koliko sam primijetio na vašoj web stranici, aktivni ste i u poticanju kreativnosti fotografa kroz brojne natječaje?

U duhu popularizacije fotografije pokrenuli smo na našim internet stranicama tematski natječaj za najbolju fotografiju. Svaki mjesec je nova tema; ovaj mjesec su bile proljetnice, a sljedeći je Sveta Nedelja. Fotografije mogu staviti svi, neovisno jesu li naši članovi ili ne, a žiri kojeg čine tri profesionalna fotografa, prof. fotografije Branimir Butković, Tibor God i Mario Kociper svaki mjesec odabiru tri najbolje fotografije. One će potom, za nagradu, cijeli sljedeći mjesec biti na naslovnici fotokluba, a u planu je i jednom godišnje organizirati izložbu najboljih fotografija s natječaja.

Vjerojatno će od osnivanja Fotokluba Klik koristi imati i vaši kolege iz ostalih lokalnih udruga. Koliko ste otvoreni za suradnju?

Htjela bih poručiti svim udrugama s našeg područja da kad organiziraju neku manifestaciju, a žele da to bude popraćeno dobrim fotografijama, da nam se svakako jave, jer mi smo spremni za suradnju sa svima.

K.S.

 

Predsjednica novoosnovanog Fotokluba Klik Željka Šabarić o radu udruge koja okuplja lokalne fotoentuzijaste

Arhiva 2010

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002