10.02.2010.

Josip Raguž, svetonedeljski gradski vijećnik i član predsjedništva HSP-a dr. Ante Starčević

I na vlasti – principijelni!

Josip Raguž, svetonedeljski gradski vijećnik i član predsjedništva HSP-a dr. Ante Starčević

Nova svetonedeljska vladajuća koalicija do potrebnog broja ruku u Gradskom vijeću stigla je i odlukom svetonedeljskog HSP dr. Ante Starčević da uđe u vladajuće strukture. Nešto više od pola godine nakon te odluke odlučili smo provjeriti kako jedan od njihovih vijećnika, Josip Raguž, gleda na aktualnu situaciju u Svetoj Nedelji i svojoj stranci.

Koliko ste, kao mlada stranka, zadovoljni dosadašnjim ostvarenim rezultatima?

HSP dr. Ante Starčević osnovana je u rujnu 2009. godine u mjestu Bapska kod Iloka. U ovom kratkom vremenu možemo biti jako zadovoljni rezultatima koje smo postigli. Do sada smo najviše bili angažirani na osnivanju podružnica i županijskih vijeća diljem Hrvatske. Taj posao planiramo dovršiti do kraja lipnja. Mislim da je najveći uspjeh HSP dr. Ante Starčević u tome što imamo u članstvu najviše onih građana koji do sada nisu pripadali niti jednoj stranci. Drugi uspjeh je taj da imamo vjerojatno najviše mladih od svih stranaka.

Kakva je situacija s HSP-om Ante Starčević u Samoboru i Svetoj Nedelji?

Podružnice Samobor i Sveta Nedelja su osnutkom HSP-a dr. Ante Starčević sa svojim vodstvom i članstvom iz bivše stranke odmah osnovali podružnice. I ovdje treba napomenuti da imamo masovan dolazak novih članova. Očito su građani kod nas vidjeli puno pozitivnog te nam se priključuju i vjeruju nam.

U Svetoj Nedelji dio ste vladajuće koalicije. Kako je došlo do toga, obzirom na predizborno kritiziranje HDZ-a i čime ste uvjetovali ulazak u koaliciju?

U koaliciju s HDZ-om i HSS-om smo ušli u dobroj vjeri i bez bilo kakvih ucjena ili uvjetovanja. Točno je da smo kritizirali HDZ prije izbora. Kritika je bila potpuno opravdana i iza nje i sada stojimo. Međutim, moramo biti objektivni pa reći da je dio problema HDZ riješio unutar stranke. Da smo principijelni vidi se i po tome što za neke projekte nismo dali svoj glas i oni ne mogu biti realizirani, a neki su se izmijenili. Nismo mogli kritizirati oporbu koja ne donosi odluke. Vlast donosi odluke i stoji iza njih.

Jeste li zadovoljni djelovanjem koalicije, suradnjom unutar nje i aktualnim stanjem u Svetoj Nedelji?

Znate da je HDZ imao sam većinu u Svetoj Nedelji od osnutka općine 1993. godine. Hoću reći da su oni naučili sami vladati. S izborima 2009. godine više nije tako. Na njima je da se prilagode novoj situaciji. Suradnja unutar koalicije po mome mišljenju nije još zadovoljavajuća, ali radimo na tome. Stanje u Svetoj Nedelji je slično ili nešto bolje od prosjeka Hrvatske. I kod nas su se gradski prihodi smanjili, a o oporavku ekonomije će mnogo toga ovisiti.

Nova stranka, HSP dr. Ante Starčević, u čijem ste Predsjedništvu, nastala je temeljem izlaska nezadovoljnih članova iz HSP-a. Čime ste bili nezadovoljni i po čemu se nova stranka razlikuje od HSP-a?

Kako bih odgovorio na ovo pitanje, moram dati kratki uvod. Naime, moje članstvo u bivšem HSP-u je prilično kratko. Ulaskom i početkom djelovanja bio sam nemalo iznenađen nikakvom organizacijom stranke. Podružnice su bile prepuštene same sebi. Županijske organizacije gotovo da nisu postojale. Jednostavno ste bili prepušteni vlastitim procjenama i mogućnostima. Da ne govorimo o tome da iz stranke za lokalne izbore nije bilo nikakve podrške, niti financijske, ni bilo koje druge. Pored svega navedenog, podružnica Sveta Nedelja, na čijem sam čelu bio, postigla je odličan rezultat. Dobili smo više od 11% povjerenja građana te dva člana Gradskog vijeća. Nakon lokalnih izbora vrh bivše stranke nastavlja čistke onih koji ukazuju na štetan i protustatutaran način rada. Tako je stvorena kritična masa vrijednih i poštenih ljudi za osnivanje nove stranke. Bili smo suglasni djelovati na liniji i učenju dr. Ante Starčevića, čije su ideje i danas jako aktualne. Željeli smo da to bude demokratska stranka okrenuta sadašnjosti i budućnosti. Jedno od jamstava da će tako i biti je izbor Ruže Tomašić za predsjednicu Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević. Po načinu vođenja bivša stranka nije bila ni starčevićanska, a još manje demokratska.

Koje su osnovne programske smjernice i ciljevi HSP-a dr. Ante Starčević?

Teško je ovdje iznijeti programska načela u cijelosti. Mogu samo reći da su ista potpuno u duhu učenja Oca domovine dr. Ante Starčevića. Čitatelji ih mogu pronaći na našoj mail adresi: WWW.HSP-ANTE-STARCEVIC.HR

 

Josip Raguž, svetonedeljski gradski vijećnik i član predsjedništva HSP-a dr. Ante Starčević

Arhiva 2010

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002