14.06.2010.

Poznati samoborski tamburaški pedagog i voditelj Tamburaškog orkestra HKPD Bosiljak

Tebe lepo ja pozdravlam, na čučerski način

Poznati samoborski tamburaški pedagog i voditelj Tamburaškog orkestra HKPD Bosiljak

Samoborac Dražen Šoić poznat je zaljubljenicima u tamburašku glazbu kao dugogodišnji član svojevremeno vrlo popularnih Lampaša te kao voditelj Folklornog amaterskog ansambla Joža Vlahović, a ove godine obilježava se i punih 20 godina njegovog pedagoškog rada s tamburašima diljem Hrvatske. Zadnjih 7 godina pak Šoićeva ljubav prema tamburaškoj glazbi odvela ga je do Čučerja, gdje je umjetnički voditelj Tamburaškog orkestra HKPD Bosiljak, a zagrebačkoj i samoborskoj publici ovaj će se odličan orkestar predstaviti na koncertima 28. lipnja u Kazalištu Komedija te 1. srpnja u kino dvorani Samobor.

Unatoč dugogodišnjoj tamburaškoj tradiciji u Čučerju, zanimljivo je da su ovi koncerti u stvari prvi samostalni nastupi Tamburaškog orkestra HKPD Bosiljak. Kako to da je trebalo tako puno vremena za samostalni koncert?

Činjenica je da HKPD Bosiljak ima jako dobre tamburaše, koji su i više nego spremni pokazati se i na samostalnom koncertu. Međutim, do sada smo djelovali uglavnom kao prateći orkestar, kao pratnja zboru i folklornim nastupima. Čučerje je uvijek bilo rasadnik odličnih tamburaša koji su "završavali" i u Tamburaškom orkestru HRT-a i u Ladu, a čak imamo podatak da su 1914. snimili i prvu gramofonsku ploču. Inače, HKPD Bosiljak je društvo staro 116 godina. Sada nam se opet poklopila sjajna tamburaška generacija koju imamo prilike pokazati publici u Zagrebu i Samoboru, jer nam se otvorila mogućnost i za samostalne koncerte. Prvi koncert je u Komediji, 28. lipnja u 20 sati, a drugi, obzirom da sam ja Samoborac, u kino dvorani Samobor 1. srpnja, također u 20 sati. Naime, htio sam da se tamburaši Bosiljka pokažu i u Samoboru, jer ovdje također postoji duga tradicija tambure i publika odlično poznaje takvu glazbu.

Kako je uopće došlo do te veze Samobor - Čučerje, odnosno vašeg angažmana u HKPD Bosiljak?

Jako dugo sam vodio tamburaše u Folklornom amaterskom ansamblu Joža Vlahović u Zagrebu, gdje su dolazili i neki tamburaši iz Čučerja. Kad sam tamo prestao voditi tamburaše nekako se poklopilo da su i u Čučerju ostali bez voditelja pa su me pitali bih li htio probati raditi s njima. Probao sam i, eto, od tada je prošlo sedam krasnih godina. Dečki su stvarno jako dobri, odlični svirači, zato je i napravljen takav program da se na koncertu mogu pokazati u pravom svjetlu.

Kako je osmišljen repertoar koncerata?

Koncerti se zovu Tebe lepo ja pozdravlam, po poznatoj samoborskoj popevki, a prvi dio bi bio folklorni, s našim pjesmama i željom da pjesmom i glazbom obiđemo Hrvatsku, radnog naziva Lijepom našom. Potom će uslijediti dio koncerta s Vlatkom Burić kao solisticom, a gostovat će nam i violinist u Ladu Josip Križanić te Hrvatski gajdaški orkestar. Nakon toga kreće dio programa naziva Čučerski čušpajz, bez pjevanja, samo sviranje naših tamburaša Bosiljka, koji će odsvirati ono najbolje što mogu. Program će voditi Frano Ridjan s Radio Sljemena.

Otkud u čitavoj priči gajdaški orkestar?

Predajem tamburu na Hrvatskoj školi folklora već dugi niz godina, a tamo je već dugi niz godina i Stjepan Večković, koji vodi Hrvatski gajdaški orkestar. Kako je meni već dugo želja da zajedno nastupe tamburaši i Gajdaški orkestar, jer se gajde i tambure savršeno slažu u izvedbi tradicijske glazbe, tako nam se sad otvorila prilika da to realiziramo i to će biti pravi show.

Razmišlja li se pokušati napraviti od ovog koncerta nekakvu tradiciju?

Volio bih da ovaj koncert postane tradicija, iako, objektivno gledano, s obzirom na količinu nastupa i brojne obaveze koje imamo kao prateći orkestar teško je uopće i naći slobodne termine za pripremu ovako zahtjevnog programa. Inače, napravit će se i DVD s koncerta, tako da i oni koji ne uspiju doći na jedan od ova dva naša nastupa ipak mogu doživjeti djelić atmosfere, za koju ne sumnjam da će biti sjajna.

Za kraj, jasno, logično pitanje – kako do ulaznica?

Dio ćemo mi riješiti preko samog društva, a dio će se moći nabaviti na blagajni POU Samobor.

K.S.

 

Poznati samoborski tamburaški pedagog i voditelj Tamburaškog orkestra HKPD Bosiljak

Arhiva 2010

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002