20.04.2010.

Predsjednik svetonedeljskog SDP-a Vladimir Tuweg o glavnim zamjerkama radu gradske vlasti

Nastavlja se sukob interesa u gradskoj upravi

Predsjednik svetonedeljskog SDP-a Vladimir Tuweg o glavnim zamjerkama radu gradske vlasti

Vladimir Tuweg nedavno je još jednom izabran za čelnika svetonedeljskog SDP-a, čime je potvrđeno zadovoljstvo članova stranke radom ekipe koja je uspjela lokalni SDP dovesti do vrlo solidnog izbornog rezultata, a kojim je nakon dugo vremena nešto ozbiljnije uzdrmana dotad apsolutna višegodišnja dominacija tamošnjeg HDZ-a. U povodu reizbora na mjesto predsjednika, kao i sve glasnijih zamjerki SDP-a na rad aktualne gradske vlasti koje su demonstrirane i na ožujskoj sjednici Gradskog vijeća, porazgovarali smo s Vladimirom Tuwegom o njegovom viđenju situacije u Svetoj Nedelji.

Nedavna sjednica Gradskog vijeća Svete Nedelje jasno je pokazala kako oporba, konkretnije SDP, ima čitav niz prigovora na djelovanje aktualne vlasti. Možete li argumentirano objasniti neke od tih zamjerki?

Mi smo stvarno vjerovali da će se neke stvari u Gradu promijeniti dolaskom od naroda direktno izabranog gradonačelnika. Međutim, stvari se ne mijenjaju, pogotovo gledajući sukob interesa gradonačelnika, a jednako tako i pojavljivanje sukoba interesa kod pojedinih zaposlenika u Gradu. To je jedan od glavnih problema na koji upozoravamo, a tu je i, po našem mišljenju, nepravilno gospodarenje novcem i resursima u vlasništvu Grada.

Na što konkretno mislite kad govorite o sukobu interesa i nepravilnom gospodarenju gradskim novcem?

Konkretno, radi se o nastavku prijenosa sredstava iz proračuna za lokalni radio u vlasništvu gradonačelnikova sina, kao i financiranje proračunskim novcem novina koje dolaze iz iste firme. Također, tu je i forsiranje projekta izgradnje Kulturnog centra iz, čini nam se, upitnih privatnih interesa gradonačelnika. Imamo i informaciju kako tvrtka supruga jedne od gradskih zaposlenica radi na poslovima održavanja kružnih tokova za Grad, što se također financira iz proračuna.

Osim toga, imamo i niz primjedbi na sam proračun. Mi smo predložili mnoštvo amandmana, a djelomično je prihvaćen tek jedan i to povećanje sredstava mjesnim odborima. Socijalna politika nije napravljena onako kako bi trebala biti, smanjena su sredstva onima kojima je to najpotrebnije, nije se napravilo apsolutno ništa kako bi se riješio problem financiranja autobusnog prijevoza, koji je rak rana ovih dana, jer je direktno pogodio studente i učenike, a sve zato što se nije u pravo vrijeme to reguliralo na pravi način sa Samoborčekom i Autoturistom. Nadalje, smanjena su sredstva sportskoj zajednici, smanjilo se financiranje za stavke u socijalnim segmentima, a povećalo se trošenje na stranama, koje u ovom trenutku, u ovakvoj situaciji nije potrebito. Evo jedan, možda banalan primjer: radije se sadi neki drvored u Strmcu, neke divlje višnje, nego da se potiču bitne stvari. Znam da se Grad mora razvijati, ali treba znati prioritete. A to definitivno nisu divlje višnje.

Ipak, prijedlog o osnivanju svetonedeljske komunalne tvrtke s kojom je pred Vijeće izašao gradonačelnik Prahin sasvim sigurno spada u gradske prioritete. Vi ste, međutim, bili protiv. Zašto i kakav je stav SDP-a prema ideji osnivanja SVENKOM-a?

Mi nismo bili apriori protiv samog komunalnog poduzeća, nego protiv načina na koji je to gradonačelnik htio napraviti. Prijedlog je bio na jednom A4 papiru, nedorečen što se tiče financijske strukture i svega ostalog tako da smo zaključili, a drago mi je da se s time složio i dio vijećnika iz pozicije, da takav elaborat "ne pije vodu" i da je to poduzeće osuđeno na propast. Mi smo bili za odgađanje odluke o osnivanju takvog poduzeća do nekakvih vremena kada ćemo, nadam se, dobiti kvalitetan elaborat o tome kako bi to poduzeće moglo biti profitabilno u nekom budućem razdoblju. Ovako kako je bilo predstavljeno na Vijeću, to nije bilo dobro.

Tvrdite da stanje nije dobro ni u gradskom vrtiću u Hoto vilama?

Vrtić je krucijalna ustanova kojom direktno ili indirektno upravlja Sveta Nedelja. Međutim, dosta je stvari oko njega čudno. Od toga da su se na čudne načine primala djeca, da se njime raspolagalo na čudne načine, da je na čudan način i kupljen od Hoto grupe, tako da mislimo da puno stvari što se tiču vrtića ne štima. Ljudi su razočarani, a ništa se ne mijenja. Zato smo tražili izvještaj o radu vrtića, želimo vidjeti poslovanje u prošloj godini, želimo vidjeti kakva je struktura zaposlenika i njihov status, jer je neprihvatljivo, ako je istina, da oni nemaju kolektivni ugovor. Bitna je stvar i upravni odbor, oko kojeg se vežu razne špekulacije, od toga dobivaju li članovi naknade, tko ih imenuje i slično. Prema našem mišljenju, u upravnom odboru sjede nestručne osobe, jedan ekonomist i jedna osoba koja niti nema bazu u svojoj stranci. Konkretno, ne znamo po kojim kriterijima su tamo imenovani Slavko Ivanec i Filip Vlašić. Navodno članovi upravnog odbora dobivaju naknade identične naknadama članovima Vijeća, a ne zna se za što i kakvu oni odgovornost imaju. Zato tražimo izvještaj upravnog odbora, odnosno izvještaj o vrtiću. Inače, mi u Gradskom vijeću Svete Nedelje nikad nismo dobili niti jedno izvješće bilo koje zajednice, niti sportske, vatrogasne, ni kulturno-umjetničke...

Rekli ste kako ste nezadovoljni i medijskom situacijom u Svetoj Nedelji?

Smatramo da je list u vlasništvu Drage Prahina na neki način propagandni materijal HDZ-a. Mi nemamo pristupa tom listu, a niti lokalnom radiju. Ne mislimo da bismo u njima promovirali stranku, ali bi bilo u redu moći promovirati politku za koju se zalažemo. Naše aktivnosti, za koje mislimo da su dobre i konstruktivne, medijski su blokirane i ne dolaze do stanovnika Svete Nedelje. Na primjer, pokrenuli smo par projekata na koje su se oglušili i gradonačelnik i predsjednik Vijeća. Konkretno, radi se o kreditiranju studenata, jer su stipendije prepolovljene, a mi smo ponudili rješenje kako da oni ipak dobiju adekvatna sredstva. Ponudili smo i socijalni program, jer ga vladajući nisu izradili. Predstavili su nam nešto nalik tome na A4 papiru pa smo im mi dali svoj program, da iz njega izvuku nešto. Dakle, pokušavamo biti konstruktivni, nudimo rješenja, no to ne dolazi do naših građana, a mislimo da informacija ipak mora doći do pučanstva.

Za kraj, nedavno ste ponovno izabrani za predsjednika svetonedeljskog SDP-a. Osim inzistianja na temama o kojima smo pričali, pretpostavljam da vas čeka i rad na suradnji s drugim strankama, bliskim po političkim stavovima?

Imamo partnera u Hrvatskoj stranci umirovljenika, s kojima smo zadovoljni i na neki način se nadopunjavamo, jer mi, recimo to tako, pokrivamo mlađu populaciju, a Mladen Katušić kao predsjednik HSU-a skbi o građanima treće životne dobi. Iz dana u dan je sve bolja suradnja i s HNS-om i postoji vjerojatnost da će se priključiti našem klubu vijećnika. Što se ostalih stranaka tiče, one su u poziciji pa smatramo da su HSS i HSP jednako odgovorni kao i HDZ za situaciju u Svetoj Nedelji.

Pa u kakvoj je situaciji Sveta Nedelja?

Sveta Nedelja nije u dobroj situaciji i to treba iz korijena mijenjati. Jesu li vladajuće stranke kadre same sebi to priznati i napraviti preokret u svojoj politici, nisam baš siguran.

Keuno Solenički

 

Predsjednik svetonedeljskog SDP-a Vladimir Tuweg o glavnim zamjerkama radu gradske vlasti

Svetonedeljski gradonačelnik Drago Prahin o financijskom stanju Svete Nedelje i planovima za osnivanje gradske komunalne firme

Arhiva 2010

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002