13.12.2016.

U tijeku je Tjedan francuske kulture u Samoboru

Za početak - blještavilo Pariza

Od 12. do 16. prosinca u Samoboru traje Tjedan francuske kulture, koji je ove godine uglavnom posvećen djeci pa se svakodnevna događanja odvijaju na Dječjem odjelu Gradske knjižnice ili u samoborskim osnovnim školama.

U ponedjeljak je tom prigodom na Dječjem odjelu GKS otvorena izložba radova učenika Osnovne škole Sveta Nedelja, koji su pod vodstvom prof. Marjance Hrđun slikali blještavilo Pariza, kako je i naziv ove izložbe.

U ime organizatora, Hrvatsko-francuskog društva prijateljstva Samobor - Chassieu, nazočne je pozdravila njegova predsjednica Mirjana Komočar Ljubić, koja je najavila i ostale programe koji će se odvijati tijekom Tjedna francuske kulture te pozvala sve zainteresirane da im se pridruže u gledanju filmova, na tečaju jezika za početnike, slikanju francuskih motiva i učenju poznatih plesova.

M.K.

 
13.12.2016.

Sudar percussion novom pjesmom odao počast poginuloj posadi Challengera

Cilj: približiti publici koncertne udaraljke

Sudar percussion novom pjesmom odao počast poginuloj posadi Challengera

Nakon uspješne obrade single Jeana – Michelea Jarrea, Oxygene IV, šestero mladih udaraljkaša, koji se kriju pod imenom Sudar Percussion, snimili su novu obradu francuskog skladatelja. Riječ je o pjesmi Last Rendez-Vous (Ron's Piece), koju je Jarre objavio 1986. godine na albumu Rendez-Vous.

"Najotkačenija grupa glazbenika", kako ih mnogi nazivaju, spot za novu pjesmu snimili su u najpoznatijem slovenskom studiju RSL Production u Novom Mestu. U šestominutnom spotu redateljice Sandre Mihaljević osim udaraljakaša iz Sudar Percussiona gostovao je i trubač Darko Sedak - Benčić.

Pjesma, koja je snimljena prije 30 godina, osvježena je snažnom jazz live izvedbom hrvatskih glazbenika, a Sudar Percussion ovom izvanrednom obradom tako je najavio i novi album koji bi trebao izaći u ožujku 2017. godine.

- Album će se sastojati od obrada iz opusa skladatelja Jean-Michel Jarrea i velika nam je čast upoznati mlađe generacije, a starije podsjetiti, na tog velikana elektronske glazbe. Kroz taj album želja nam je približiti publici koncertne udaraljke te ih spojiti s organski odsviranom elektronikom. Album će biti slušljiv u bilo koje doba godine i u bilo kojoj prigodi te ne postoji granica koja bi spriječila slušatelja da ne razumije ovu pitku glazbu. Jezik nije barijera, ritma ima u izobilju, pogotovo zvuka koncertnih zvona, timpana i marimbe u izvedbi Sudar Percussiona. Sama činjenica da nas podržava francuski diskograf BMG te Jarre osobno dovoljna nam je potpora. Planovi s ovim projektom su da ga predstavimo na najvećim festivalima u Hrvatskoj te da pronađe svoj put van naših granica – rekao je vođa ansambla Goran Gorše.

Da nije riječ o sasvim običnoj pjesmi govori, nažalost, tragična priča koja je popratila samo snimanje Jarreova albuma. Dionicu iz pjesme Last Rendez-Vous (Ron's Piece), kako je bilo planirano, trebao je odsvirati saksofonist Ron McNair u letjelici Challenger. Bila bi to prva odsvirana i snimljena pjesma u svemiru. No, samo 73 sekunde nakon polijetanja u siječnju 1986. letjelica je eksplodirala, a cijela posada je poginula.

Kako zvuči Last Rendez-Vous (Ron's Piece), homage posadi Challengera 30 godina poslije, u izvedbi Sudar Percussiona i Darka Sedaka – Benčića pogledajte ovdje: https://youtu.be/gGDg6uxGf_E.

T.I.

 

U tijeku je Tjedan francuske kulture u Samoboru

Sudar percussion novom pjesmom odao počast poginuloj posadi Challengera

Arhiva 2016

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002