30.09.2016.

25. susret samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu

Ranka se oprostila od sv. Mihala

25. susret samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu

Samoborski pjesnici po 25. puta su se u četvrtak, 29. rujna, okupili u crkvici sv. Mihalja na Taborcu na tradicionalnim susretima Pri svetem Mihalu.

Ove godine bilo je i svečanije, jer od dugogodišnjeg aktivnog vođenja ove manifestacije oprostila se njezina utemeljiteljica i počasna predsjednica Ogranka Matice hrvatske Samobor Ana Ranka Novosel, kojoj je tom prigodom uručeno i prigodno priznanje. Ranka je zahvalila svima koji su joj prošlih četvrt stoljeća pomagali i sudjelovali u ovim susretima pjesnika, kao i u radu samoborske Matice općenito, te i službeno prepustila daljnje vođenje pjesničkih susreta Zoranu Peroviću.

Nakon pozdravne riječi predsjednika Gordana Črpića, tridesetak pjesnika čitalo je svoje pjesme, koje su otisnute i u novom zborniku. Svoju pjesmu, za koju je dobio i Nagradu Dragica Vrbenski za 2016. godinu, prvi je pročitao Zoran Perović, a u glazbenom programu sudjelovali su Ivan Mužanić, Bojan Pogrmilović, Marin Rimac, Tomislav Jozić i Đurđica Pleše Vujica.

Pjesnici i njihovi gosti nakon pjesničke večeri nastavili su se družiti na prigodnom domjenku u prostorijama Matice.

M.K.

 
30.09.2016.

SGJ - Nastup Gernota Süßmutha, Jelene Očić i Franka Immo-Zichnera

Izvođače oduševila violina, a publiku izvođači

Povratkom na mjesto gdje ih je samoborska publika već nekoliko puta dočekala s velikim oduševljenjem, violinist Gernot Süßmuth i violončelistica Jelena Očić ponudili su na 41. Samoborskoj glazbenoj jeseni još jednu sjajnu glazbenu večer. Ovaj put bili su i dodatno ojačani uvaženim profesorom klavira iz Berlina s velikom diskografijom iza sebe, pijanistom Frankom Immo-Zichnerom.

Na recitalu u četvrtak, 29. rujna, u župnoj crkvi svete Anastazije okupljene je na samom početku iznenadio Gernot Süßmuth koji je početak glazbenog druženja iskoristio da bi izrazio svoje oduševljenje violinom na kojoj će izvesti koncert – riječ je o violini iz zbirke vrhunskog domaćeg graditelja violina dr. Franje Kresnika, čiju je kvalitetu Süßmuth usporedio s onom najpoznatijih talijanskih graditelja. To je i demonstrirao kratkim Bachom. Inače, tijekom trajanja Samoborske glazbene jeseni u Galeriji Prica i traje izložba o dr. Franji Kresniku.

Trio je za početak izveo 1. klavirski trio u Es-duru, op. 1 Ludwiga van Beethovena, četverostavačno djelo posvećeno skladateljevom tadašnjem meceni Carlu von Lichowskom. Središnji dio nastupa pripao je Johannesu Brahmsu i 3. Klavirskom triu u c-molu, op. 101, možda i jednom od najintenzivnijih djela ovog njemačkog skladatelja. Za veličanstvenu završnicu odabrali su 1. Klavirski trio u d-molu, op.49 Felixa Mendelssohna, jednu od njegovih najpopularnijih komornih skladbi.

Gernot Süßmuth njemački je violinist koji je već u dobi od devet godina prvi putA nastupio kao solist uz orkestar. Nakon diplome berlinske Visoke škole za glazbu Hanns Eisler, postao je koncertni majstor Simfonijskog radijskog orkestra u Berlinu, potom i Berlinske državne kapele te Wimarske državne kapele. Utemeljitelj je Klavirskog kvarteta Aperto te je umjetnički ravnatelj Komornog orkestra Europske Unije, a osim kao izvođač aktivan je i kao pedagog.

Hrvatska violončelistica Jelena Očić svojim je energetskim, poetskim i virtuoznim sviranjem zaslužila pohvale europske, američke i azijske publike i kritike. Nastupa kao solistica u suradnji s međunarodnim orkestrima i komornim sastavima, a kao komorna glazbenica surađivala je, među ostalima, s Boginom, Mendelssohnom, Gallardom, Bergerom, Lovatom i nedavno preminulim Greenhousom. Iza nje je i niz snimljenih te objavljenih materijala, a najnoviji CD snimila je u suradnji sa svojom sestrom, orguljašicom Ljerkom Očić i posvećen je djelima iz razdoblja baroka.

Frank Immo-Zichnerom njemački je pijanist iznimno širokog repertoara koji često izvodi glazbu zanemarenih ili zaboravljenih autora. Nastupio je u više od 30 zemalja svijeta, među ostalima na uglednim festivalima kao što su Schleswig-Holstein Musikfestival, Kissinger Summer, Moscow Autum Festival, Berliner Festwocken, Sligo Festival Ireland, Berlin Bienale i Westfalen Classics Festival. Izdao je i oko 25 nosača zvuka za koje je primio brojne nagrade. Aktivan je i kao pedagog te predaje na Sveučilištu za umjetnost u Berlinu, a kao gostujući profesor predavao je na Sveučilištu za glazbu u američkom Bloomingtonu.

M.Š.

U petak, 30. rujna, na Samoborskoj glazbenoj jeseni očekuje nas nastup Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Mladena Tarbuka, pijanistice Lane Genc i baritona Leona Košavića. Na programu su djela Chopina, Josipa Štolcera Slavenskog i Wolfganga Amadeusa Mozarta, a posebno ističemo i izvedbu skladbe mlade hrvatske umjetnice Sare Glojnarić, B-SIDE: Tschai 4/1 za orkestar, pametne telefone i megafone. Koncert počinje u 20:30 sati.

 

25. susret samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu

SGJ - Nastup Gernota Süßmutha, Jelene Očić i Franka Immo-Zichnera

Arhiva 2016

2021

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002