06.06.2016.

8. Međunarodna likovna kolonija za učenike osnovnih škola Pečuha, Samobora i Tara, 28. svibnja - 5. lipnja

Drvorez i umjetnička fotografija posvećeni Prici

8. Međunarodna likovna kolonija za učenike osnovnih škola Pečuha, Samobora i Tara, 28. svibnja - 5. lipnja

Zaklada Zlatko i Vesna Prica organizira međunarodne likovne kolonije u umjetnikovoj kući u Taru za hrvatske i mađarske likovne umjetnike, kao jedan od glavnih ciljeva svog djelovanja prema viziji samog Zlatka Price. Od 2009. godine u Taru se održavaju likovne kolonije za učenike osnovnih škola uz financijsku potporu gradova Samobora i Pečuha, a organizaciju radionica pomažu OŠ Tar-Vabriga, Turistička zajednica Tar i Općina Tar-Vabriga. Ovogodišnja likovna kolonija za učenike Pečuha, Samobora i Tara posvećena je obilježavanju 100. godišnjice rođenja slikara Zlatka Price i dio je programa Zaklade pod nazivom "100 godina Price".

Sudjelovalo je četvero učenika iz Pečuha, šestero iz Tara i četvero iz Samobora. Bile su to učenice OŠ Rude Lara Kuhtić i Sara Brdarić te učenici OŠ Milana Langa iz Bregane Eva Magdić Govedarica i Dominik Bedeničić.

Autorica programa i dugogodišnja voditeljica radionica je prof. Nevenka Miklenić iz OŠ Bogumila Tonija iz Samobora, uz stručnu pomoć prof. Slavena Jurića iz OŠ Samobor te Simon Krisztine iz Pečuha uz asistenciju prof. Izabele Raunik iz OŠ Tar–Vabriga.

U dinamičnom i zgusnutom programu učenici su dobili uvid u umjetnički opus slikara koji je dio svoje bogate ostavštine darovao Pečuhu i Samoboru, a Tar i Istru ovjekovječio svojim Tarskim ciklusom. Mladi umjetnici su se kroz slikarski i grafički opus Zlatka Price upoznali s njegovim ciklusima i različitim načinima izražavanja, a ove godine radilo se u radionici ksilografije (drvoreza) i radionici umjetničke fotografije, u sklopu kojih su crtali, slikali, skicirali, rezbarili, otiskivali i fotografirali te izrađivali fotograme u fotografskom laboratoriju OŠ Tar-Vabriga.

Kroz osmodnevni boravak učenici su posjetili mjesta i motive koja su majstoru Prici služila kao inspiracija – uvale Tarska vala i Santa Marina te Lanternu, s motivima mora, brodova, ribara, ljudi, obale, drveća... Posjetili su i značajna mjesta u okolici: Poreč i Eufrazijevu baziliku, spilju Baredine i Muzej traktora. Nažalost, radi kišnog vremena izostala je već tradicionalna demonstracija "camere obscure" kao temeljnog iskustva pojave fotografije.

Radionica je, tradicionalno, završila u subotu postavljanjem i svečanim otvorenjem izložbe nastalih radova u galerijskom prostoru Zajednice Talijana u Taru. Svi učenici tom su prigodom primili spomenice kao dokument i uspomenu na sudjelovanje na Međunarodnoj likovnoj koloniji učenika u Taru 2016. godine, po jedan otisak nastalih radova u svoje vlasništvo, kao i sve snimljene fotografije, a po jedan primjerak svakog rada ostaje u fundusu Zaklade i bit će periodički izlagan na prigodnim izložbama. Posjetitelji i domaćini izložbe uputili su mladim umjetnicima puno pohvala, što je uvećalo njihovo zadovoljstvo i ponos ostvarenim.

Putovanje samoborskih sudionika organizirano je kombi vozilom OŠ Milana Langa iz Bregane, na čemu zahvaljujemo školi i ravnatelju Igoru Matijašiću.

Marica Jelenić

upraviteljica Zaklade Zlatko i Vesna Prica

FOTO: Samoborski učenici i voditelji na otvorenju izložbe radova

 
06.06.2016.

27. Vrazova Ljubica - Festival ljubavne poezije - od 9. do 18. lipnja

Sve oko ljubavi i za nju

27. Vrazova Ljubica - Festival ljubavne poezije - od 9. do 18. lipnja

Čista, iskrena i potpuna, ničim uvjetovana ljubav jest tek tvar od koje se tkaju legende. A legenda kazuje da Stanko Vraz jednoga dana diližansom stiže u Samobor. Postaja diližanse bješe na glavnome samoborskom trgu. Izlazeći iz kočije Stanko podiže pogled i na balkonu preko puta ugleda dva crna oka koja mu zarobiše srce.

Siromak, književnik i novinar, znao je da mu kćer bogata trgovca nije suđena. To je njegovu ljubav učinilo samo još većom, nadahnulo stihove koji su i danas uzor hrvatskog ljubavnog pjesništva.

Beatrice, Laura, Ljubica – nadahnuće i prokletstvo pjesnika, ljubav utkana u povijest književnosti.

Legenda stvorena ne iz činjenice, već iz ljubavi.

PROGRAM

Četvrtak, 9. lipnja

Od 18 sati - Havana bar – Velike ljubavi na filmu

- Žena kojoj sam čitao

- Vichy Christina Barcelona

- Don Juan De Marco

- Uberi stih – stih za kavu

Utorak, 14. lipnja

Od 9 sati – Prolaz pjesnika - Priča o crvenoj jabuci

• O malim i velikim ljubavima s djecom iz dječjih vrtića

Četvrtak, 16. lipnja

Od 18 sati - Samoborski muzej - Gost(i)ona kod Vraza

• stihovi i glazba za Ljubicu i Stanka

Ogranak Matice hrvatske u Samoboru i njihovi gosti iz Slovenije

Petak, 17. lipnja

Od 20.30 sati - Galerija Prica – Matija Dedić

• Matija svira Arsena

Subota, 18. lipnja

Od 11 sati – Trg kralja Tomislava – Svim našim Ljubicama

• berba knjiga, čitanje poezije, izložba, koncert

Od 17.30 sati – Prolaz pjesnika

• susret pjesnika na Ljubičinom grobu

Od 18 sati- Samoborski muzej - A gdje je noćas Ljubav zanoćila?

• Večer hrvatske ljubavne poezije

• Gost večeri: Lidija Bajuk

• Za sve pjesnike i njihove goste organiziran je prijevoz iz Zagreba – polazak u 17 sati s Mažuranićevog trga, povratak prema dogovoru.

Partneri:

Ogranak Matice hrvatske u Samoboru

Samoborski muzej

Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba

Društvo hrvatskih književnika

Pokrovitelji:

Grad Samobor

Zagrebačka županija

Ministarstvo kulture RH

Organizator:

Pučko otvoreno učilište Samobor

Više na http://www.pousamobor.hr/

 
06.06.2016.

Manuela Librić u Italiji osvojila 2. nagradu za haiku

Svi ponosni na Manuelu

Manuela Librić u Italiji osvojila 2. nagradu za haiku

Učenica 5. razreda OŠ Milana Langa Manuela Librić i polaznica haiku grupe koju vodi školska knjižničarka Dubravka Mataušić, ostvarila je lijep uspjeh: osvojila je 2. nagradu na svjetskom natjecanju Matsuo Basho u Italiji.

Manueli je ovo već druga nagrada ove godine, a cijeli je 5.a na nju izuzetno ponosan.

I.M.

Nagrađeni haiku

Ruža crvena

pred vratima mojim -

Valentinovo

 
06.06.2016.

Završna produkcija Plesnog studija POU Samobor

Otkrili tajnu stare kolibe

Završna produkcija Plesnog studija POU Samobor

Plesni studio Pučkog otvorenog učilišta je u nedjelju, 5. lipnja, predstavio svoju završnu produkciju za školsku godinu 2015./2016., naziva Tajna stare kolibe. Umjetnička voditeljica i koreografkinja Plesnog studija POU Samobor Emerencijana Rebić u ovu tajnovitu priču utkala je brojne likove: šumske patuljke, male i velike vile, žabice, ježiće, mačiće, mišiće, vrtne patuljke, male, velike i strašne lutke, trolove i brojne druge, koji su poručili kako se treba lijepo ponašati, da se ne smije tući, rugati se i biti neposlušan.

Kao i uvijek, dobro je pobijedilo zlo, a nasmiješenu dječicu, njih pedesetak, na kraju predstave su roditelji, bake i djedovi nagradili velikim pljeskom.

M.K.

 

8. Međunarodna likovna kolonija za učenike osnovnih škola Pečuha, Samobora i Tara, 28. svibnja - 5. lipnja

27. Vrazova Ljubica - Festival ljubavne poezije - od 9. do 18. lipnja

Manuela Librić u Italiji osvojila 2. nagradu za haiku

Završna produkcija Plesnog studija POU Samobor

Arhiva 2016

2021

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002