15.09.2016.

Ovogodišnja Samoborska glazbena jesen u znaku istaknutih međunarodnih umjetnika

Raznovrsnost stilova i glazbenih razdoblja

Ovogodišnja Samoborska glazbena jesen u znaku istaknutih međunarodnih umjetnika

Samoborska glazbena jesen u svom 41. izdanju od 18. rujna do 2. listopada ponovno će ugostiti renomirana imena hrvatske i svjetske glazbene scene, najavili su na konferenciji za medije u četvrtak, 14. rujna, organizatori iz Pučkog otvorenog učilišta Samobor. U 15 dana festivala nove glazbene užitke garantiraju ugledna međunarodna imena, kao i mladi hrvatski umjetnici, čiji je talent Samoborska glazbena jesen nagradila prethodnih godina.

Prvi dio festivala, od 18. do 23. rujna, predviđen je za Ivana Bilić Marimba Week, dok je službeno svečano otvorenje u subotu, 24. rujna, koncertom laureata 10. Natjecanja Ferdo Livadić, mladog hrvatskog pijanista Aljoše Jurinića, i to uz izravni prijenos na HTV-u.

Tijekom trajanja Samoborske glazbene jeseni nastupit će ponovno spoj mladih domaćih glazbenika i renomiranih međunarodnih imena, između ostalih bariton Leon Košavić i čembalist Franjo Bilić, pijanistica Lana Genc, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije i dirigent Mladen Tarbuk, Cantus Ansambl i dirigent Berislav Šipuš, Gernot Süßmuth, Jelena Očić, Frank Immo-Zichner, Neue Vocalsolisten, Zagrebački solisti, Camerata Cantilly i drugi gosti.

- Uspjeli smo našu koncepciju festivala prilagoditi svim razdobljima, zadržali smo onaj stari štih kojeg nam je ostavilo klasično umjetničko razdoblje, ali smo se i prilagodili novim izričajima pa na ovogodišnjem festivalu imamo čak tri praizvedbe: Dalibora Bukvića, Sare Glojnarić te pobjedničke skladbe međunarodnog natjecanja skladatelja New Note skladateljice Karole Obermueller, koju će u subotu, 1. listopada, izvesti proslavljeni njemački ansambl Neue Vokalsolisten – najavio je umjetnički ravnatelj SGJ Srećko Bradić.

Sastavni dio festivala je i Natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić, koji ovaj puta ima izraziti međunarodni karakter, a pobjedniku, između ostalog, pripada novčana nagrada Addiko banke te praizvedba djela naručenog posebno za njega na 42. Samoborskog glazbenoj jeseni. Dodjeljuje se i Nagrada Grada Samobora za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora.

- Ovo natjecanje je kroz godine iskristaliziralo brojne sjajne mlade glazbenike na koje smo jako ponosni i koje s veseljem redovito pozivamo na Samoborsku glazbenu jesen, a drago mi je da ove godine imamo i jaku međunarodnu konkurenciju. Mladi glazbenici u Natjecanju Ferdo Livadić ove su godine Iva Krušić (HRV), Sebastijan Bertoncelj (SLO), Kvartet Ardemus (NIZ), Lovro Marušić (HRV), Endre Ferenc Stankowsky (MAĐ) i Tanja Ruždjak (HRV) – istaknula je izvršna producentica SGJ Renata Glojnarić.

U okviru Marimba Week-a organizirane su pak svakodnevne radionice za mlade udaraljkaše, uz nastupe kombinacije svjetski poznatih imena i mladih glazbenika koji su na putu etabliranja.

- Koncept nam je da svake godine u Samobor dovedemo i jedno jako, međunarodno priznato udaraljkaško ime, a to je ove godine Momoko Kamiya iz Japana. Imat ćemo priliku upoznati i sasvim mlade snage koje su stasale na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a uz naše tu su gosti iz Argentine, SAD-a, Japana, Francuske... – rekla je umjetnička voditeljica Marimba Week-a Ivana Bilić Kuljerić.

Tijekom festivala u Galeriji Prica moći će se razgledati i izložba dr. Franje Kresnika - Između umijeća i umjetnosti. Otvorenje izložbe je 16. rujna u 20 sati.

Pokrovitelji 41. Samoborske glazbene jeseni su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo kulture, Zagrebačka županija, Grad Samobor i Addiko Bank. Ulaznice za koncerte 41. Samoborske glazbene jeseni mogu se nabaviti na blagajni Pučkog otvorenog učilišta Samobor i na www.ulaznice.hr. Sve informacije dostupne su na www.samobor-festival.com.

T.I.

 
15.09.2016.

U Gradskoj knjižnici Samobor održani Dani kratkopričaša

Najbolje kratke priče napisali su Darko Macan i Lucija Bukovčan

U Gradskoj knjižnici Samobor održani Dani kratkopričaša

Četvrti po redu Natječaj za kratku priču je u srijedu, 14. rujna, doživio svoj finale. Podijeljene su nagrade za najbolje kratke priče. I ove godine od 14. do 16. rujna održani su Dani kratkopričaša, vezani upravo uz Natječaj za kratku priču Gradske knjižnice Samobor. Na natječaj je ove godine pristiglo oko 120 priča, a žiri, u kojem su ove godine bili Ivana Šojat i Marko Gregur te Draženka Robotić iz redova knjižničara, za zbirku je odabrao 20-ak pristiglih kratkih priča.

Novčano su nagrađene sljedeće priče: prvu nagradu dobila je priča Ljudi koji umiru zimi Darka Macana, drugu nagradu Nada Jelinčić i priča Klupko, a treću Ilija Aščić i priča Stranci. U kategoriji priča sa samoborskog područja ove je godine nagradu dobila priča Lucije Bukovčan Posljednja priča. Dobitnici nagrada svoje su priče, koje su već objavljene u zbirci, imali priliku pročitati i pred brojnom publikom, uglavnom ljubiteljima ove književne forme.

D.R.

 

Ovogodišnja Samoborska glazbena jesen u znaku istaknutih međunarodnih umjetnika

U Gradskoj knjižnici Samobor održani Dani kratkopričaša

Arhiva 2016

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002