29.01.2016.

U Gradskoj knjižnici Samobor predstavljeno II. prošireno izdanje Tematskog rječnika samoborskoga kajkavskog govora

Knjiga za svaki samoborski dom

U Gradskoj knjižnici Samobor predstavljeno II. prošireno izdanje Tematskog rječnika samoborskoga kajkavskog govora

Nakon 12 godina, iz tiska je izašlo II. prošireno izdanje Tematskog rječnika samoborskoga kajkavskog govora Milana Žegarca Peharnika, u izdanju Samoborskog glasnika d.o.o. Sada već daleke 2003. godine bio je to prvi rječnik u kojemu je samoborska kajkavština stručno obrađena i razvrstana po temama, kao i abecednim redom, a u rječnik su uvrštene i brojne fraze i poslovice. Također, bio je to i jedan od prvih rječnika koji se mogao pregledavati putem interneta. Ovo vrijedno izdanje prepoznato je i u stručnim krugovima pa se tako koristi na brojnim katedrama slavistike u Europi, svoje mjesto našao je i kod Samoboraca koji su se otisnuli i dalje u svijet, a, koliko znamo, primjerak prvog izdanja čuva i arhiv u Vatikanu. Tijekom godina rječnika je nestalo, a zaredali su brojni upiti gdje se i kako može nabaviti. Bio je to jedan od povoda da se krene u drugo, prošireno izdanje.

Tijekom 2014. Žegarac je prikupio novih 300-tinjak riječi, fraza i poslovica pa je novo izdanje dopunjeno s još nekoliko tema. Prošle godine odrađen je stručni dio posla, pri čemu je autoru pomogao vrstan poznavatelj kajkavštine dr.sc. Mijo Lončarić, dugogodišnji djelatnik Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, koji je sa Žegarcem surađivao i na prvom izdanju rječnika. Prvi primjerci novog rječnika, čiji novi suvremeni dizajn potpisuje naš sugrađanin i vrstan dizajner Mirko Čakanić iz Studia Imago, otisnuti su krajem 2015. godine.

Rječnik su 28. siječnja u samoborskoj Gradskoj knjižnici pred brojnom publikom predstavili autor Milan Žegarac Peharnik i urednik izdanja Robert Škiljan. Škiljan je posebno istaknuo kako ovaj rječnik ne bi ugledao svjetlo dana da nije bilo pomoći Grada Samobora te je zahvalio nazočnom pročelniku Juri Horvatu na razumijevanju i podršci, kao i na odobrenim sredstvima za ovaj projekt. Novo izdanje rječnika financijski su pomogli i Zagrebačka županija, ali i samoborski poduzetnici svojim donacijama.

Žegarac je podsjetio prisutne da se radi o rječniku u kojemu se nalaze riječi, fraze i poslovice s govornog područja samoga grada Samobora, a ne i njegove šire okolice, čiji se govor stanovnika u nekim dijelovima i naglascima razlikuje od onog kojim su govorili stari Samoborci. U izradi rječnika zato se koristio dijelom Langovim istraživanjima, a riječi prikupljene na terenu dolaze od izvornih govornika i Samoboraca koji znaju kako se govorilo u samom gradu, a kako u selima oko Samobora.

Vjerujemo da će i ovo drugo izdanje pronaći put do svih onih kojima su Samobor i njegova kajkavština ne samo u srcu, već i dio svakodnevice, tim više što su i autoru i izdavaču brojni zainteresirani posjetitelji poručili neka počnu raditi i na trećem, još širem izdanju.

Novi rječnik uskoro će biti dostupan i na internetu, putem kojeg će svatko moći naručiti i svoj primjerak ovog izdanja.

M.K.

 

U Gradskoj knjižnici Samobor predstavljeno II. prošireno izdanje Tematskog rječnika samoborskoga kajkavskog govora

Arhiva 2016

2021

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002