17.10.2016.

Davor Rostuhar u Gradskoj knjižnici Samobor predstavio Hrvatsku iz zraka

Sedam godina strpljivog rada za Hrvatsku kakva nikad nije zabilježena na fotografijama

Davor Rostuhar u Gradskoj knjižnici Samobor predstavio Hrvatsku iz zraka

Poznati pustolov, svjetski putnik, putopisac i fotograf Davor Rostuhar u vrijeme obilježavanja Dana grada Samobora svakodnevno je svojom izložbom fotografija upoznavao sve prolaznike glavnim gradskim trgom s ljepotama države u kojoj živimo. U ponedjeljak, 17. listopada u Gradskoj knjižnici Samobor Rostuhar je pak okupljene upoznao s načinom na koji je nastala serija fotografija Hrvatska iz zraka.

Kako je rekao, početak puta do ove izložbe može se pronaći još u iskustvima s prve ekspedicije, kad je kao 19-godišnjak krenuo s prijateljem biciklom do Egipta. Tu je po prvi put osjetio širinu doživljaja i pogleda kakvi se otvaraju samo onima koji se odvaže na odlazak iz svoje sredine, ali i napisao svoje prve reportaže i objavio prve fotografije. Vremenom je to postala redovita praksa pa je svaki odlazak na daleke svjetske destinacije bio popraćen pisanom riječi i slikom, međutim u pauzama od putovanja počeo je bolje upoznavati i Hrvatsku te raditi reportaže za geografske časopise.

Na projektu Hrvatska iz zraka Rostuhar je radio punih sedam godina, što zbog tehničke, organizacijske i financijske zahtjevnosti projekta, a što zbog želje da ciljano uhvati fotografije kakve je naumio. Naime, cilj je bio prikazati raznolikost Hrvatske kroz fotografije iz ptičje perspektive i motive u rijetko ili nikad viđenim izdanjima. Ponekad je to zahtjevalo i nekoliko godina čekanja da se poklope pravi uvjeti kako bi nastala željena fotografija. Ne čudi stoga što je kvalitetu projekta prepoznao i National Geographic kao i da je putujuća izložba u svakom od mjesta na kojem je izložena izazvala pozitivne komentare. Za putujuću izložbu koja je predstavljala Hrvatsku i na EXPO-u u Milanu i koja je do sad postavljena u 20-ak gradova Hrvatske, pripremljeno je 60 izabranih fotografija. Ukupno 200 fotografija nalazi se u knjizi Hrvatska iz zraka, a nekoliko najtraktivnijih fotografija može se nabaviti samo kao printeve u limitiranim serijama.

I.H.

 

Davor Rostuhar u Gradskoj knjižnici Samobor predstavio Hrvatsku iz zraka

Arhiva 2016

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002