01.10.2016.

SGJ - Nastup Simfonijskog orkestra HRT-a, Lane Genc i Leona Košavića

Večer u kojoj su se sudarale estetike i uživalo u virtuoznosti i pjevnosti

Samoborska glazbena jesen ušla je u svoj posljednji vikend sjajnim nastupom Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Mladena Tarbuka, pijanistice Lane Genc i baritona Leona Košavića. Zanimljivo glazbeno druženje u petak, 30. rujna, u franjevačkoj crkvi započelo je praizvedbom skladbe mlade hrvatske umjetnice Sare Glojnarić.

Njezin B-SIDE: Tschai 4/1 za orkestar, pametne telefone i megafone remiks je prvog stavka Četvrte simfonije Petra Iljiča Čajkovskog, koji je promijenjen postupcima iz elektroničke glazbe (loop, cut/copy, glitch, sempliranje...). Osim instrumenata korišteni su pametni telefoni te megafoni za reprodukciju elektronički obrađenih dijelova simfonije, preuzetih s YouTube snimaka poznatih orkestara i dirigenata. Na taj način Sara Glojnarić ostvarila je cilj svoje skladbe, sudar dviju estetika – MTV/YouTube/electropop estetike i one tradicionalne orkestralne, uz traženje odgovora na pitanje mogu li one koegzistirati.

Klasičniji dio programa ponudio je pak 2. Koncert za klavir i orkestar u f-molu, op. 21 Fredericka Chopina u kojem je do punog izražaja došao raskoš talenta mlade hrvatske pijanistice Lane Genc. Slijedile su Pjesme moje majke Josipa Štolcera Slavenskog u izvedbi gudača i bogatog baritona mladog Leona Košavića. Završnica je pripala Wolfgangu Amadeusu Mozartu i ulomcima iz opere Figarov pir pa je tako samoborska publika mogla čuti Uvertiru, ariju Non piu andrai te Tutto e disposto... Aprite un po' quegli occhi.

U subotu, 1. listopada, na rasporedu je svečana dodjela nagrada i izvedba prvonagrađene skladbe 5. Međunarodnog natjecanja New Note. Dobitnica prve nagrade je njemačka skladateljica Karola Obermüller, a treće kineski skladatelj Wen Liu. Pobjedničku skladbu, kao i djela Aperghisa, Sciarrina, Stockhausena, Paredes i Viviera izvest će njemački vokalni ansambl za modernu glazbu Neue Vocalsolisten. Svečanost počinje u 20:00 sati u župnoj crkvi svete Anastazije u Samoboru.

O SKLADATELJICI

Sara Glojnarić studirala je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Davorina Kempfa, a trenutno je studentica na Državnoj visokoj školi za glazbu i izvedbenu umjetnost u Stuttgartu u razredu prof. Martina Schuttlera. Izborom Hrvatskog radija natjecala se kao predstavnica Hrvatske na uglednom skladateljskom natjecanju Rostrum of Composers u Pragu i osvojila većinu glasova radijskih delegata iz cijelog svijeta. Djela su joj praizvedena u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Španjolskoj, Argentini, Poljskoj i Hrvatskoj. Bavi se multimedijalnim, interdisciplinarnim, multisenzornim i sociološki osviještenim temama, a njezine skladbe i instalacije nastoje proširiti i otvoriti granice standardnih uloga skladatelja danas.

O IZVOĐAČIMA

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije stasao je početnim povećavanjem prvog radijskog orkestra osnovanog 1929. godine. Uz redovitu koncertnu djelatnost u Zagrebu i obvezu redovitog sudjelovanja u radijskom i televizijskom programu, orkestar gostuje diljem zemlje i inozemstva gdje je stekao brojna priznanja te postao zaslužnim promicateljem hrvatske kulture u svijetu. Uz klasični i suvremeni repertoar te brojna snimanja, orkestar se skrbi i za hrvatsku glazbenu baštinu, ali i za suvremeno hrvatsko stvaralaštvo. Od prošle sezone šef-dirigent orkestra je Enrico Dindo.

Mladen Tarbuk jedan je od najsvestranijih umjetnika na hrvatskoj glazbenoj sceni koji djeluje s jednakim uspjehom kao skladatelj, dirigent, muzički pisac, pedagog i producent. Skladao je 75 djela većeg i manjeg opsega, više godina bio je stalni gost-dirigent Njemačke opere na Rajni u Düsseldorfu, osnivač je Simfonijskog puhačkog orkestra HV-a, niz godina surađuje sa Simfonijskim orkestrom HRT-a. Također je bio intendant HNK, ravnatelj glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara, a od 2014. je i intendant festivala. Predaje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i to kompoziciju, orkestar i muzičku teoriju.

Lana Genc magistrirala je studij klavira u razredu Lovre Pogorelića na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usporedo je studirala i na Visokoj školi za glazbu i izvođačke umjetnosti u Beču u klasi Rudolfa Kehrera i Davida Livelyja. Osim brojnih recitala koje je održala uz vodeće hrvatske orkestre, Genc iza sebe ima i brojne međunarodne nastupe te nekoliko uspješnih turneja japanskim gradovima, a od nedavno i turneju Češkom te po prvi puta od ove godine i u SAD-u. Njezin prvi CD, snimljen 1999. godine osvojio je nagradu Porin u kategoriji najbolje skladbe.

Leon Košavić pjevanje je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Giorgia Suriana. U HNK u Zagrebu debitirao je u ulozi Papagena u Mozartovoj Čarobnoj fruli, a iza njega su i uloge u operama Slavuj, Orfej i Euridika, Don Pasquale, Don Giovanni... Između ostalog, dobitnik je prestižne nagrade Emmerich Smola te Nagrade hrvatskog glumišta za iznimno ostvarenje mladih umjetnika u području opere. Uskoro ga očekuju nastupi u Turandotu na Splitskom ljetu i u ulozi Malateste u HNK u Zagrebu te u ulozi Figara u Finskoj nacionalnoj operi u Helsinkiju, a imat će i čast nastupiti uz Londonsku filharmoniju u izvedbi Mozartova Requiema.

 

SGJ - Nastup Simfonijskog orkestra HRT-a, Lane Genc i Leona Košavića

Arhiva 2016

2021

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002